Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan synnytykset kestävät nykyisin huomattavasti pitempään kuin ennen.

Viimeksi päivitetty 2.1.2019

Tutkijat vertasivat vuosina 2002–2008 kerättyä synnytysaineistoa vanhempaan aineistoon. Vertailussa ilmeni, että vuosina 1959–1966 naiset selvisivät keskimäärin 2–3 tuntia nopeammin synnytyksestä.Nykypäivän synnyttäjät joutuvat kärvistelemään pidempään avautumisvaiheessa. Itse ponnistusvaiheen kestossa ei ollut niinkään eroja.

Erilaisia äitejä

Yhdysvaltalaiset synnyttäjät ovat muuttuneet 50 vuodessa hyvin erilaisiksi. Useammat äidit ovat nykyään ylipainoisia ja heidän lapset ovat suurempia kuin vuosikymmeniä sitten. Ensisynnyttäjien ikä on myös huomattavasti korkeampi kuin aikaisemmin.

Lue myös:  300 grammaa vs. 10 kilogrammaa – vauvoja huikeilla kokoeroilla

Nämä erot äideissä eivät kuitenkaan selitä kokonaan 2–3 tunnin pituista muutosta. Kun tutkijat tekivät vertailun, jossa he ottivat lasten koon, äitien painon ja iän huomioon, olivat nykypäivän synnytykset edelleen huomattavasti pidempiä.

Yleistynyt epiduraalipuudutus

Yksi selittävä tekijä on lääkkeiden lisääntynyt käyttö. Varsinkin epiduraalipuudutus lisää synnytyksen pituutta jopa puolellatoista tunnilla.

Siinä missä vain 4 prosenttia yhdysvaltalaisista äideistä otti epiduraalin 1960-luvulla, on vastaava luku nykyään 55 prosenttia.

Myös Suomessa epiduraalipuudutus on lisääntynyt. Alateitse synnyttäneistä 50 prosenttia sai epiduraalipuudutuksen vuonna 2017. Kymmenen vuotta aiemmin vastaava luku oli 44 prosenttia. Alateitse synnyttäneistä ensisynnyttäjistä epiduraalipuudutuksen sai 74 prosenttia.

Myös muiden lääkkeellisten toimenpiteiden määrä on lisääntynyt.

Yhdysvalloissa 2002–2008 31 prosenttia äideistä sai oksitosiinihormonia. 50 vuotta sitten sama luku oli vain 12 prosenttia. Samoin keisarileikkaukset ovat yleistyneet. Nykyään niitä tehdään 12 prosentille äideistä. Aikaisemmin vain 3 prosenttia äideistä päätyi leikkauspöydälle.

Synnytys nykyään erilainen

Tutkijoiden mukaan lääkäreiden pitäisi arvioida uudestaan, mikä on normaali synnytys. Monet käsitykset synnytyksestä perustuvat nimittäin vanhoille synnytysaineistoille.

Lääkärit pitävät Yhdysvalloissa epänormaalina synnytyksen edistymisenä, jos kohdunsuussa ei ole tapahtunut kahteen tuntiin laisinkaan muutoksia. Lääkärit antavat silloin äideille oksitosiinia tai jopa määräävät sektion.

Uuden tutkimuksen valossa synnytykset ovat saattaneet muuttua 50 vuoden sisällä niin radikaalisti, että olisi syytä harkita uusia käytäntöjä myös oksitosiinin ja sektion suhteen.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Obstetrics & Gynecology -lehdessä.

Lähde: ABC Science

Mitä mieltä olet artikkelista?