Vauvan syntymän jälkeen elämä on yhtä kakkaa. Lue, minkälainen lörtsy on normaalia ja minkälaisesta vauvantortusta pitäisi huolestua.

Vastasyntyneen tervatorttu

Vastasyntyneen kakka on steriiliä ja hajutonta. Se muistuttaa enemmän tervaa kuin kakkaa. Tervakakalle on myös lääketieteessä käytetty virallinen nimi, meconium.

Yleensä vauvan ensimmäiset kakat tulevat syntymän jälkeen ensimmäisinä päivinä. Jotkut vauvat töräyttävät ensimmäisen kakkansa jo lapsiveteen. Silloin lapsella voi olla jokin hätä. Jos vauva on kakannut veteen, lapsi pitää syntymän jälkeen tutkia. Ulostetta on voinut päästä keuhkoihin.

Kun äiti aloittaa imetyksen, tervakakka lähtee kunnolla liikkeelle. Maito toimii nimittäin laksatiivina.

Lue myös: Tissimaito häipäisi armeijan 


Ensimmäiset maitolörtsyt

Ruoansulattamiseen tottuminen vie aikaa. On tyypillistä, että vauvat saavat mahanpuruja maidosta. Vauvan ensimmäisillä viikoilla kakan sävy taittuu vihreään. Kakka voi olla koostumukseltaan limaista.

Toiset lapset joutuvat kakkaamaan jopa yli kaksi viikkoa, että kaikki sikiöajan meconium poistuu suolistosta. Meconium on tahmeaa, joten varaudu hinkkaamaan vastasyntyneen takapuolta huolella.

Lue myös: Imettäjät villipetoja 


Normaalit tissimaitotortut

Kahden viikon ikäisinä suurin osa vauvoista kakkaa normaalia keltaiseen taittuvaa maitokakkaa. Kakan pitäisi tuoksua miellyttävän happamalta. Koostumus voi kuitenkin vaihdella suuresta.

Keskivertovauva tuottaa 1–4 kakkavaippaa päivässä. Vauvojen kakkailutiheys voi kuitenkin vaihdella suuresti. Täysimetetyillä vauvoilla saattaa mennä jopa kolme viikkoa ilman kakkaamista, eikä kyse ole ummetuksesta. Kakka ei ole koskaan kovaa, eikä vauva kärsi siitä, että lörtsyjen välille jää jopa viikkoja. Tyypillisesti kakkatahti hidastuu, kun vauva on 2–3 kuukauden ikäinen.

Rintamaitokakat tulevat usein pienen pamahduksen kanssa. Vaippaa ei kuitenkaan kannata heti vaihtaa, sillä kakkaa voi tulla lisää. Jos riisut ensimmäisen pamauksen jälkeen vaipan, seuraava pamaus saattaa roiskia kakat päällesi.

Jos vauvasi syö jotain muutakin kuin äidinmaitoa, saattaa kakka olla tummempaa ja haista pahemmalle.

Lue myös: Voiko mies imettää? 


Kipuilukakkaa tissimaitovauvalla?

Imettävän äidin ruokavalio vaikuttaa vauvan suolistotoimintaan. Tietyt ruoka-aineet kuten kaali, sipuli ja meriherkut saattavat aiheuttaa vauvalle vatsanväänteitä. Jos vauva tuntuu kärsivän mahanpuruista, kannattaa selvittää onko lapsesi herkkä jollekin syömällesi ruoka-aineelle.

Mahanpuruista kärsivän lapsen kakka on löysempää ja limaisempaa. Kakassa saattaa olla vihertävä sävy. Vauvalta voi tulla samanlaista kakkaa myös silloin, kun imettävä äidin kuukautiset palaavat.

Lue myös: Suolanhimo opitaan jo puolivuotiaana 


Korvikemaitokakkaa

Jos vauva saa syntymästään lähtien korvikemaitoa, vastasyntyneen tervakakka saattaa olla sitkeämmässä.

Korvikemaitoa juovan vauvan kakka on kiinteämpää. Kakka myös haisee pahemmalle – jopa mädäntyneelle. Ulosteen sävyt vaihtelevat keltaisen ja vihreän välillä. Yleensä kakkaa tulee 1–2 kertaa päivässä. Tiheämpikin kakkausväli on normaali, kunhan kakka ei ole vetistä.

Korvikevauvojen on hyvä kakata joka päivä. Jos korvikevauva ei kakkaa päivittäin, vauva saattaa kärsiä ummetuksesta.

Lue myös: Vauvalle karkkipäivä 


Kiinteiden aloittaminen tummentaa tortun

Vauvan ruuansulatus ei ole tottunut kiinteisiin. Jotta vauvan suolisto oppisi läksynsä, kiinteät on syytä aloittaa hitaasti. Hitaasta aloituksesta huolimatta vauva voi saada kiinteistä vatsanväänteitä. Varsinkin hedelmät voivat aiheuttaa sekä kovaa että löysää kakkaa.

Kakan väri riippuu hyvin paljon siitä, mitä vauva on syönyt. Jos vauva saa paljon rintamaitoa tai korviketta, kakka pysyy vaaleampana. Maidon vähentyessä kakka alkaa muuttua tummanruskeaksi ja se alkaa haista pahalle.

Kiinteiden aloittaminen aiheuttaa usein ummetusta. Katso alta ohjeita ummetuksen hoitamiseen.

Lue myös: Lapselle margariinia ja makeutusainetta? 


Havaitse ummetus kakasta

Ummetus ilmenee kakkatasolla kahdella eri tavalla. Kakka saattaa olla kovaa ja kuivaa, jolloin se aiheuttaa suolistotukoksen. Kakka voi myös olla papanamaista kuten monilla eläimillä.

Ummetuksesta kärsivä vauva saattaa tuntea jopa koliikkiin verrattavaa kipua. Se voi johtaa myös ikävään kierteeseen: Ison ja kovan pökäleen ponnistaminen voi aiheuttaa vauvalle pieniä haavoja peräaukkoon. Jos näin käy, lapsi pyrkii välttämään kipua ja pidättelee kakkaa. Silloin kakka kovettuu entisestään ja voi aiheuttaa lapselle lisää haavoja.

Jos vauva saa korvikemaitoa, kannattaa kokeilla maitomerkin vaihtamista. Kiinteitä syövälle lapselle kannattaa puolestaan lisätä kuituja. Kuitupitoiset hedelmät kuten luumu, päärynä ja persikka helpottavat ruoansulatusta.

Myös vatsanalueen hierominen voi helpottaa vauvan oloa. Lapsen jaloilla voi tehdä pyöräilyliikkeitä. Lapsen kylvettäminen ja peräaukon voiteleminen voi myös auttaa asiaa.

Jos ummetus jatkuu, kannattaa käydä lääkärillä. Lääkäri voi määrätä tarvittaessa ummetukseen oloa helpottavia laksatiiveja.

Lue myös: Lapselle tervettä energiaa 


Mitä sairas lapsi kakkaa?

Toiset sairaudet eivät muuta kakan koostumusta. Jos vauvan kakka muuttuu vetiseksi, kyseessä saattaa olla ripuli.

Ripuliin pitää suhtautua aina vakavasti, sillä sairaus voi kuivattaa vauvan kehon. Jos vauvan kakka on löysää, tee arvio vauvan kunnosta ja ota yhteyttä sairaalaan tai neuvolaan.


Saako lapsesi liikaa sokeria? Tee sokeritesti, niin tiedät!

Lähteet: Spedbarnsboken, Klikk.no


Mitä mieltä olet artikkelista?  

JAA
Edellinen artikkeliVauva Facebookissa
Seuraava artikkeliMitä tehdä, kun imetys sattuu?