Pahoinvointi on odottajilla yleisintä aamulla, kello 9.00-10.00 kertoo tuore tutkimus. Mutta sitä esiintyy kellon ympäri, ja siksi sana "aamupahoinvointi" saattaa monesta tuntua ongelman vähättelyltä.

Viimeksi päivitetty 9.9.2020

Raskauden yhteydessä ja varsinkin sen alkuvaiheessa puhutaan usein ”aamupahoinvoinnista”, vaikka valtaosalla pahoinvointi saattaa yllättää odottajan mihin vuorokauden aikaan tahansa. Tätä on nyt tutkittu Warwickin yliopistossa ja tulokset puhuvat puolestaan: pahoinvointia esiintyy raskauden aikana kellon ympäri, ei vain aamuisin.

 

 



 

Yleisin kellonaika oksentamiselle tosin oli klo 9.00–10.00 aamulla: peräti 82% osallistujista raportoi pahoinvoinnin tunteita ja 29% kertoi oksentaneensa tuona aikavälinä.

Monet naiset kuitenkin kokivat voivansa pahoin tai oksensivat myös muihin vuorokaudenaikoihin. Pahoivointi oli yleisintä aikavälillä 7.00–13.00, mutta erittäin yleistä läpi koko päivän. Monet naisista raportoivat myös iltaoksentamista. Kaikkiaan tutkimukseen osallistuneista 94,2% kertoi havainneensa pahoinvoinnin oireita ja 58% kertoi sekä voineensa pahoin että oksentaneensa.

Ongelman vähättelyä

”Termiä ”aamupahoinvointi” käytetään puheessa, mediassa ja jopa terveydenhuollossa yleisesti, mutta se ei vastaa tilanteen todellisuutta. Tämä voi johtaa siihen, että nainen, jolla on pahoinvointia iltapäivisin tai iltaisin voi huolestua ja kuvitella tilanteensa olevan jotenkin epänormaali. Toisaalta naiset, jotka todella kärsivät jatkuvasta pahoinvoinnista kellon ympäri, saattavat kokea termin ”aamupahoinvointi” vähätteleväksi, toteaa professori Roger Gadsby.

Termi ”aamupahoinvointi” antaisi ymmärtää, että iso osa päivästä on oireetonta ja normaalia aikaa – näin ei tutkimuksen mukaan kuitenkaan ole.

”Pahoivointi ja oksentaminen aiheuttavat merkittäviä negatiivisia vaikutuksia odottajalle ja hänen lähipiirilleen: masennusta, kykenemättömyyttä huolehtia ihmissuhteista ja perheestä, poissaoloja palkkatyöstä. Erittäin vaikeassa tilanteessa odottajalla diagnosoidaan hyperemeesi, jossa pahoinvointi on niin rajua, että odottaja vaatii sairaalahoitoa”, Gadsby huomauttaa.

Pahoinvointi yltyy alkuraskauden myötä

Tutkimuksen aikana seurattiin raskauspahoinvoinnin kehittymistä aina 9. raskausviikon puoliväliin asti (raskausviikko 8+4, eli raskauden 60 ensimmäistä päivää).

Yksi keskeisistä havainnoista oli, että mitä pidemmälle alkuraskaus eteni, sitä todennäköisempää oli, että nainen koki pahoivointia ja oksensi. 9. raskausviikon jälkeisiä tietoja ei ole, sillä tutkimus keskittyi vain raskauden ensimmäiseen 60 päivään.

Tutkimusta varten 256 raskaana olevaa naista piti päiväkirjaa voinnistaan. He kirjasivat ylös pahoinvoinnin tunteet ja oksentamiset ja merkitsivät niiden kellonajat muistiin. Tutkijat keräsivät aineiston ja etsivät siitä yhdenmukaisuuksia pahoivoinnin ilmenemiselle.

Pahoinvoinnin jaottumista ja ajoittumista ei ole aiemmin tutkittu tieteellisesti.

Lähde: Science Daily

Mihin aikaan vuorokaudesta sinua kuvotti – vai seilasitko raskaudesta läpi vailla pahaa oloa? Aiheesta keskustellaan foorumillamme, tule mukaan!

Mitä mieltä olet artikkelista?