Mitä raskaustesti mittaa, ja mikä on sen toimintaperiaate? Milloin raskaustestin voi tehdä? Mitä jos saat aluksi plussan, mutta myöhemmin negativisen tuloksen?

Viimeksi päivitetty 14.3.2018

Apteekeissa, verkkokaupoissa ja monissa tavarataloissa myytävä raskaustesti on helppo ja luotettava tapa selvittää, oletko raskaana vai et.


 


Milloin raskaustestin voi tehdä?

Useimpia testejä voi käyttää luotettavasti noin 28 päivää edellisten kuukautisten alkamispäivän jälkeen – eli silloin kun seuraavien kuukautistesi olisi kuulunut alkaa. Mikäli olet raskaana, olet todennäköisimmin 5. raskausviikolla. Jotkin testit mainostavat olevansa jopa tätäkin herkempiä.

Lue myös: Vuotoa, vaikka raskaana

Miten raskaustestiä käytetään?

Raskaustestien käyttö ei ole lainkaan monimutkaista: Tikku joko kastetaan purkkiin kerättyyn virtsaan tai siihen pissataan suoraan — ja sitten vain odotellaan pieneen ruutuun ilmaantuvaa tulosta.

Testin tekemiseen ei mene muutamaa minuuttia kauempaa. Lue kuitenkin käyttöohjeet huolellisesti!

Olenko raskaana? – Tee Vau.fi:n leikkimielinen raskaustesti

Mitä raskaustestillä mitataan?

Kaikki raskaustestit mittaavat hCG-hormonin (istukkahormonin) määrää elimistössäsi. Tätä hormonia on elimistössäsi vain silloin, kun olet raskaana. Elimistösi alkaa tuottaa sitä sen jälkeen, kun hedelmöitynyt munasolu on kiinnittynyt kohdunseinämään.

hCG-hormonin määrä on suurimmillaan 9.–11. raskausviikoilla, ja vähä vähältä se vähenee raskauden edetessä kohti laskettua aikaa. Nyrkkisääntö on, että istukkahormonin määrä tuplaantuu joka toinen päivä alkuraskauden ajan.

Lue myös: Raskauden ensi oireet

hCG-hormonin tärkeä rooli

Istukkahormonilla on tärkeä tehtävä keltarauhasen (corpus luteum) ylläpitämisessä. Keltarauhanen on ovulaatiossa puhjenneen munarakkulan soluista kehittynyt soluryhmä, joka tuottaa sekä progesteronia (keltarauhashormonia) että estrogeeniä.

Jos munasolu hedelmöittyy ja raskaus alkaa, corpus luteum jatkaa progesteronin tuotantoa viikkojen ajan. Progesteronin ansiosta kuukautisesi jäävät pois ja hedelmöitynyt munasolu kiinnittyy kohtuun. Tämän jälkeen hCG-hormoni stimuloi istukan progesteroni- ja estrogeenituotantoa.

Vaikka lapsen sukupuoli määräytyy siinä vaiheessa, kun siittiö ja munasolu ovat yhdistyneet, hCG-hormonilla saattaa olla tärkeä rooli pojan sukupuolielinten sekä adrenaliinirauhasten kehittymisessä.

Lue myös: Elämän synty

Kuinka luotettava raskaustesti on?

Ohjeiden mukaan käytettyinä raskaustestit ovat erittäin luotettavia. Jos teet testin oikeaan aikaan ja tulos on negatiivinen, et mitä todennäköisimmin ole raskaana. Jos olet kuitenkin epävarma tai jos vaistosi kertoo muuta, kannattaa testi toistaa muutaman päivän kuluttua uudelleen, mikäli kuukautisesi eivät vielä ole alkaneet.

Jos testi näyttää plussaa, ota yhteyttä äitiysneuvolaan ensimmäisen ajan varaamiseksi. Käy juttelemassa terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa myös siinä tapauksessa, että harkitset raskauden keskeyttämistä.

Lue myös: Raskausoireita? Minulle, kiitos!

Ensin postiivinen, sitten negatiivinen

Jos raskaustesti näyttää ensin positiivista ja toinen testi hieman myöhemmin negatiivista, on parasta odotella muutama päivä ennen seuraavan testin tekemistä. Jos huomaat jo alkaneiden raskausoireiden katoavan, voi olla että olit raskaana, mutta raskaus ei jatkunut alkua pitemmälle.

Raskaana – mitä nyt?

Moni vaistoaa olevansa raskaana jo kauan ennen kuin positiivinen raskaustesti todistaa asian, ja odottelu ennen raskauden varmistumista testillä koettelee hermoja.

Jotkut eivät haluaisi mitään yhtä hartaasti, kuin nähdä paljonpuhuvan sinisen viivan ilmestyvän raskaustestiin. Toisille koko ajatuskin on painajaismainen. Mielessäsi risteilee varmasti lukemattomia ajatuksia ja kysymyksiä, joista suurin ja tärkein on: ”Olenko raskaana?”

Katso tästä kahdeksan kohdan lista oireista, joita voit tuntea jo ennen raskaustestin tekoa.

Puhukaa mahdollisuudesta

Vaikka raskaus olisi toivottu ja suunniteltu, orastava epäilys alkaneesta raskaudesta saattaa herättää epävarmuuden ja aimo joukon kysymyksiä: Haluanko todella tämän lapsen? Onko ajoitus oikea? Miten lapsen kanssa selviää? Jos olet parisuhteessa, juuri nyt on oikea aika jutella haaveista, toiveista ja peloista kumppanisi kanssa.

 

Haluatko sähköpostiisi joka viikko ajankohtaista ja kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje, ja samalla osallistut ihanien palkintojen arvontaan!

 

Odottajien keskustelut foorumilla lasketun ajan mukaan

Pst! Käy hakemassa oma, ilmainen Vauvan odotus -oppaasi apteekista. Löydä lähin apteekkisi!

Mitä mieltä olet artikkelista?