Raskausviikkojen laskeminen on yksinkertainen prosessi, kun sen kerran oivaltaa. Jutussa mukana myös taulukko, josta pystyt suoraan hakemaan oikean raskausviikon!

Viimeksi päivitetty 22.12.2022

Raskausviikot lasketaan aloittamalla viimeiseksi jääneiden kuukautisten ensimmäisestä vuotopäivästä ja päättämällä vauvan syntymään.

Viikot merkitään numeroyhdistelmällä viikot+päivät. Raskauden alku on 0+0, siis 0 viikkoa ja 0 päivää.

Raskauden laskennallinen laskettu aika on puolestaan 40+0 eli 40 viikkoa ja 0 päivää. (Muista kuitenkin, että vain harvat vauvat syntyvät ennakkoon määriteltynä laskettuna päivänä – vaihteluväli on viikkoja.)

Jos kuvitellaan, että tuo 0+0 olisi maanantaipäivä, silloin samaisen viikon sunnuntai on 0+6. Kun koittaa uuden viikon maanatai, myös raskaus on edennyt uudelle viikolle, ja tällöin se merkitään 1+0, eli yksi täysi viikko, ja nolla päivää sen yli.

Järjestyslukujen käyttö voi hämmentää

Suomalainen tapa on käyttää järjestyslukuja puhuttaessa raskausviikoista – ja tämä tapa myös sekoittaa monet ensiodottajat.

1. raskausviikko (järjestysluku, piste perässä) kattaa raskauden ensimmäisen viikonpäivät, siis 0+0:sta 0+6:een. Samalla tavoin esimerkiksi 10. raskausviikko kattaa päivien 9+0 – 9+6 tapahtumat.

Miten raskausviikot lasketaan? Katso listalta

Jos hahmottaminen tuntuu vaikealta ja muutenkin väsyttää, tässä helppo lista muunnosten tekemiseen.

Klikkaamalla haluamasi raskausviikon linkkiä pääset viikkoartikkeliimme katsomaan tarkemmin, mitä kyseisellä raskausviikolla tapahtuu.

Mitä mieltä olet artikkelista?