Toisesta (2.) raskausviikosta puhutaan, kun raskauden kesto on 1 viikosta 0 päivästä 1 viikkoon ja 6 päivään (1+0 – 1+6).

Viimeksi päivitetty 12.8.2020

Toisella raskausviikolla naisen hedelmällinen aika alkaa. Munasolu ei voi hedelmöittyä ennen ovulaatiota, mutta koska siittiöt voivat pysytellä elossa munanjohtimessa useita päiviä, yhdyntä toisen viikon loppupuolella saattaa johtaa raskauteen.

Elimistö valmistautuu ovulaatioon

Naisen munasolu irtoaa kuukautiskierron puolivälissä, tavallisesti noin kerran kuukaudessa. Irtoamishetkestä ja sitä seuraavista parista hedelmällisestä päivästä puhutaan termillä ovulaatio. Ovulaatioon liittyy pieni nesteen ja veren vuotaminen vatsaonteloon ja tämä saattaa aiheuttaa toispuoleista kipua parina päivänä – niin sanottuja ovulaatiovihlaisuja. Mutta mitä munasolulle tapahtuu irtoamisen jälkeen?

Jotta munanjohtimella olisi aikaa valmistautua munasolun vastaanottamiseen, se saa ”viestin” kypsän munasolun irtoamisesta munasarjasta useita tunteja etukäteen. Munasolu imaistaan munanjohtimeen, jolla on tärkeä tehtävä munasolun luotsaamisessa oikeaan suuntaan. Kaunis, läpikuultava ja hieman kananmunaa muistuttava munasolu on rakenteeltaan joustava ja elastinen.

Siittiö ja munasolu yhdistyvät

Munasolu ei voi liikkua itse, mutta vetovoimansa avulla se houkuttelee munanjohtimessa olevia siittiöitä lähelleen. Osa siittiöistä alkaa liikehtiä villisti munasolun läheisyydessä, ja pian munasolu ottaakin yhden siittiöistä kiinni. Tapahtuu hedelmöityminen.

Munasolu on hedelmöitymiskykyinen vain noin kahdeksan tunnin ajan, joten jos tavoitteena on yrittää saada lapsi alulle, seksiä kannattaa harrastaa hedelmällisen ajan tienoilla ainakin joka toinen tai kolmas päivä.

Halukkuus lisääntyy kun ovulaatio lähestyy

Naisen seksuaalinen halukkuus tavallisesti lisääntyy, kun hän on hedelmällisimmillään. Sanotaan, että naisesta tulee myös puoleensavetävämpi, kun munasolun irtoaminen lähestyy.

Useat tutkimukset ovat havainneet muutoksia naisen olemuksessa ja käytöksessä ovulaation ollessa tapahtumassa: äänenkorkeus nousee, hiki alkaa tuoksua erilaiselta, halu flirttailla kasvaa ja moni nainen valitsee seksikkäämmät vaatteet kuin muissa kierron vaiheissa. On arveltu, että näiden vihjeiden avulla nainen pyrkii tiedostamattaankin viestimään, että nyt on otollinen aika suvun jatkamiselle.

Selvitä oma ovulaatioaikasi! Käytä ovulaatiolaskuria.

Haluatko sähköpostiisi joka viikko ajankohtaista ja kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje!

Mitä mieltä olet artikkelista?