Toisesta (2.) raskausviikosta puhutaan, kun raskauden kesto on 1 viikosta 0 päivästä 1 viikkoon ja 6 päivään (1+0 – 1+6).

Viimeksi päivitetty 25.1.2005

Toisella raskausviikolla naisen hedelmällinen aika alkaa. Munasolu ei voi hedelmöittyä ennen ovulaatiota, mutta koska siittiöt voivat pysytellä elossa munanjohtimessa useita päiviä, yhdyntä toisen viikon loppupuolella saattaa johtaa raskauteen.

Elimistö valmistautuu ovulaatioon

Naisen munasolu irtoaa kuukautiskierron puolivälissä, tavallisesti noin kerran kuukaudessa. Irtoamishetkestä ja sitä seuraavista parista hedelmällisestä päivästä puhutaan termillä ovulaatio. Ovulaatioon liittyy pieni nesteen ja veren vuotaminen vatsaonteloon ja tämä saattaa aiheuttaa toispuoleista kipua parina päivänä – niin sanottuja ovulaatiovihlaisuja. Mutta mitä munasolulle tapahtuu irtoamisen jälkeen?

Jotta munanjohtimella olisi aikaa valmistautua munasolun vastaanottamiseen, se saa ”viestin” kypsän munasolun irtoamisesta munasarjasta useita tunteja etukäteen. Munasolu imaistaan munanjohtimeen, jolla on tärkeä tehtävä munasolun luotsaamisessa oikeaan suuntaan. Kaunis, läpikuultava ja hieman kananmunaa muistuttava munasolu on rakenteeltaan joustava ja elastinen.

Halukkuus lisääntyy, vältä alkoholia

Naisen seksuaalinen halukkuus tavallisesti lisääntyy, kun hän on hedelmällisimmillään. Sanotaan, että naisesta tulee myös puoleensavetävämpi, kun munasolun irtoaminen lähestyy.

Vaikka menojalkaa vipattaisi, alkoholia kannattaa alkaa jo nyt välttää: raskautta on usein vaikea havaita sen alkuviikkoina, mutta silloin alkiossa tapahtuu paljon tärkeitä kehitysvaiheita.

Yllätys vai harkittu juttu?

Munasolu ei voi liikkua itse, mutta vetovoimansa avulla se houkuttelee siittiöitä lähelleen. Osa siittiöistä alkaa liikehtiä villisti munasolun läheisyydessä, ja pian munasolu ottaakin yhden siittiöistä kiinni. Tapahtuu hedelmöityminen.

Toisinaan raskaus yllättää, mutta silti sen nostattamat ilon ja odotuksen tunteet voivat olla aivan yhtä voimakkaat kuin silloin, kun raskaus on tarkasti suunniteltu. Ja onneksi vanhemmilla on kokonaiset yhdeksän kuukautta aikaa totutella ajatukseen uudesta tulokkaasta.

Selvitä oma ovulaatioaikasi! Käytä ovulaatiolaskuria.

Mitä mieltä olet artikkelista?  

JAA