Ensimmäisestä (1.) raskausviikosta puhutaan, kun raskauden kesto on 0 viikosta 0 päivästä 0 viikkoon ja 6 päivään (0+0 – 0+6)

Viimeksi päivitetty 15.1.2019

Tämä viikko alkaa raskautta edeltävien viimeisten kuukautisten ensimmäisestä vuotopäivästä, ja se lasketaan ensimmäiseksi päiväksi raskautta. Vaikka uusi elämä ei vielä ole alkanut, kannattaa toimia aivan kuin olisi jo raskaana: Syödä terveellisesti, nukkua riittävästi, välttää alkoholin käyttöä ja lopettaa tupakointi. Samoja neuvoja kannattaa myös lapsen tulevan isän noudattaa.

Munasarjoissa kehittyy miljoonia munasoluja sikiöaikana, joskin niiden määrä vähenee huomattavasti jo ennen syntymää. Murrosiän ensimmäisistä kuukautisista lähtien keho tuottaa joka kuukausi kohdun limakalvon tarjotakseen hedelmöittyneelle munasolulle parhaan mahdollisen kiinnittymispaikan. Jos munasolu ei hedelmöity, limakalvo vuotaa ulos kuukautisvuotona. Tämän jälkeen alkaa kehittyä uusi limakalvo – ja näin tapahtuu joka kuukausi. Heti kun vuoto on ohi, syntyy useita munasoluja yhdessä (tai molemmissa) munasarjoissa valmiina kypsymään.

Tiesitkö, että munasolu on naisen suurin solu, ja siittiösolu on miehen pienin solu?

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?