Ensimmäisestä (1.) raskausviikosta puhutaan, kun raskauden kesto on 0 viikosta 0 päivästä 0 viikkoon ja 6 päivään (0+0 – 0+6)

Viimeksi päivitetty 12.8.2020

Tämä viikko alkaa raskautta edeltävien kuukautisten ensimmäisestä vuotopäivästä, ja se lasketaan ensimmäiseksi päiväksi raskautta. Vaikka uusi elämä ei vielä ole alkanut, kannattaa toimia aivan kuin olisi jo raskaana: Syödä terveellisesti, nukkua riittävästi, välttää alkoholin käyttöä ja lopettaa tupakointi. Samoja neuvoja kannattaa myös lapsen tulevan isän noudattaa.

Munasarjoissa kehittyy miljoonia munasoluja sikiöaikana, joskin niiden määrä vähenee huomattavasti jo ennen syntymää. Murrosiän ensimmäisistä kuukautisista lähtien keho tuottaa joka kuukausi kohdun limakalvon tarjotakseen hedelmöittyneelle munasolulle kiinnittymispaikan. Jos munasolu ei hedelmöity, limakalvo vuotaa ulos kuukautisvuotona. Tämän jälkeen alkaa kehittyä uusi limakalvo – ja näin tapahtuu joka kuukausi. Heti kun vuoto on ohi, valmistautuvat munasolut yhdessä (tai molemmissa) munasarjoissa kypsymään ja aloittamaan kierron alusta.

Tiesitkö, että munasolu on naisen suurin solu, ja siittiösolu on miehen pienin solu?

Haluatko sähköpostiisi joka viikko ajankohtaista ja kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje!

Mitä mieltä olet artikkelista?