Raskausoireet alkuraskaudessa ovat yksilöllisiä. Siinä missä toinen aavistelee raskautta jo ennen kuin seuraavien kuukautisten kuuluisi alkaa, toinen saattaa porskuttaa viikkoja, ennen kuin epäilykset edes heräävät.

Alkio kiinnittyy kohtuun noin viikko hedelmöityksen jälkeen. Useimmat eivät huomaa tapahtumaa lainkaan, mutta joillekin alkion kiinnittyminen saattaa aiheuttaa tiputteluvuotoa ja kuukautiskipujen kaltaisia tuntemuksia alavatsassa.

Tee Vau.fi:n raskaustesti: Olenko raskaana?

Erilaiset tuntemukset rinnoissa ja rintojen arkuus ovat yksi tavallisimmista raskausoireista. Ensimmäiset tuntemukset saattavat tulla joillekin pian alkion kiinnittymisen jälkeen päiviä ennen kuin seuraavien kuukautisten kuuluisi alkaa. Rinnat saattavat tuntua turvonneilta ja kosketusaroilta. Joillakin erityisesti nännit aristavat.

Lue myös: Ei tiennyt olevansa raskaana

Monia raskauden alkuvaihetta läpikäyviä vaivaa väsymys ja uupumus, joka voi viedä kaiken energian. Haukottelusta ei tahdo tulla loppua. Väsymys saattaa alkaa jo 1-2 viikkoa hedelmöityksen jälkeen ja jatkua raskauden keskivaiheille saakka. Yksi syypää väsymykseen on progesteroni-hormoni, jolla on rauhoittava ja tyynnyttävä vaikutus. Lue lisää raskausajan oireista ja muutoksista kehossa raskausviikko-osiosta.

Ylivoimaisesti tavallisin merkki alkaneesta raskaudesta on tietenkin kuukautisten poisjääminen. Ajallaan alkavat kuukautiset eivät kuitenkaan välttämättä merkitse sitä, ettetkö olisi raskaana: Kuukautisvuodon kaltaista (usein niukempaa) vuotoa voi esiintyä myös raskauden aikana. Toisaalta kuukautiset voivat jäädä pois myös, vaikka et olisikaan raskaana: esimerkiksi stressi voi sekoittaa kuukautiskiertoa.

Lue myös: Vuotoa vaikka raskaana?

Mikäli elokuvateollisuutta olisi uskominen, pahoinvointi olisi kaikkien raskaana olevien riesa, mutta tässä totta on vain toinen puoli: Siinä missä jotkut kärsivät ympärivuorokautisesta etovasta olosta läpi koko raskautensa, toisilla pahoinvointia ei esiinny lainkaan raskauden missään vaiheessa.

Lue myös: Hyperemeesi riuduttaa odottajan

Maku- ja hajuaisti saattavat herkistyä, ja jotkut kertovat aistineensa metallin makua suussaan.

Huomaatko ravaavasi pissalla tuon tuostakin? Herättääkö vessahätä kesken unien? Tihentynyt virtsaamistarve voi olla alkuraskauden oire, sillä alkuraskaus vilkastuttaa aineenvaihduntaa. Hieman myöhemmin myös kasvava kohtu alkaa painaa virtsarakkoa.

Joskus raskaudesta ei kerro mikään muu kuin epämääräinen ja selittämätön tunne, että jokin on toisin kuin ennen. Joskus raskautta ei paljasta mikään muu kuin positiivinen raskaustesti, sillä kaikille ei raskausoireita tule lainkaan.

Jos epäilet olevasi raskaana, asiaan saat selvyyden esimerkiksi apteekeista reseptittä saatavilla raskaustesteillä. Raskaustestin voit käydä teettämässä myös omassa terveyskeskuksessasi.

Liity jäseneksi!

Rekisteröitymällä saat enemmän juuri omaan tilanteeseesi sopivaa sisältöä.

Mitä mieltä olet artikkelista?  

JAA
Edellinen artikkeliHyvää yötä ja kauniita unia!
Seuraava artikkeliKivunlievitys synnytyksen aikana