Odottaja on lukenut paljon oireista alkuraskaudessa, mutta ei ole juurikaan kokenut niitä itse. Pitäisikö asiasta huolestua? Perinatologian erikoislääkäri vastaa.

Viimeksi päivitetty 12.6.2017

Kysymys:


 

 


Hei! Minulla on menossa raskausviikko 15+2. Olen lukenut paljon alkuraskauden oireista, mutta minulla ne ovat jääneet todella vähäisiksi.

Pahoinvointia oli muutama viikko, mutta sekin todella lievänä. Rintojen arkuus, yksi yleisimmistä raskausoireista, on minulta jäänyt kokonaan puuttumaan. Rinnat eivät myöskään ole vieläkään yhtään turvonneet/kasvaneet.

Neuvolassa olen juuri käynyt ja raskaus etenee normaalisti ja vauva voi hyvin. Pohdinkin, että voiko maidon tuotanto ollenkaan alkaa kun rinnoissa ei tapahdu muutoksia? Kaikilla tutuillani on rinnat turvonneet paljonkin hyvin aikaisessa vaiheessa. Tapahtuuko muutokset minun kehossani kenties vain myöhemmin vai onko syytä huoleen?

Vastaus:

Kaikkea mitä lukee tai kuulee ei pidä uskoa. Varsinkin internet on sellainen ”suo”, johon uppoaa helposti. Netissä kun on paljon suodattamatonta tietoa ja henkilökohtaisia kannanottoja; näin voi olla juuri tuttujesikin asiat (rinnat).

Jos äitiysneuvolassa kaikki oli hyvin, todennäköisesti jatkossakin on näin. Mainitsemillasi vähäisillä oireilla ei ole osoitettu olevan yhteyttä maidon tuotantoon ja/tai imetyksen onnistumiseen. Syytä huoleen ei siten tuntuisi olevan.

Raskauden tilan tarkistuskäynnillä voit toki käydä perinatologin vastaanotolla, jos se sinua vain rauhoittaa.

Tapio Kurki, perinatologian erikoislääkäri

Mitä mieltä olet artikkelista?