Luulisi, että oireettomat odottajat olisivat onnensa kukkuloilla. Oireetonkaan raskaus ei kuitenkaan aina ole odottajien mieleen. Lue foorumilaisten tunteista.

Viimeksi päivitetty 19.6.2012

Miksi odottajat toivovat oireita?


 


Raskausoireet saattavat olla inhottavia, mutta monesti ne kertovat äideille, että raskaus sujuu niin kuin pitää. Vaikka raskausoireet ovat yksilöllisiä ja oireettomatkin raskaudet yleensä täysin normaaleita, raskausoireiden väheneminen tai puuttuminen voi olla merkki siitä, ettei vatsassa kaikki olekaan kunnossa. Oireeton raskaus saa monet odottajat hermostuneiksi:

”Pitäisi varmaan nauttia raskaudesta, kun ei ole pahoinvointia eikä mitään muutakaan ongelmaa, mutta en voi kun pelottaa, että joku on pielessä”, kirjoittaa odottaja Vau.fi:n foorumilla.

”Onkohan täällä sellaisia, joilla on ollut ihan oireeton alkuraskaus ja kuitenkin kaikki edennyt ihan normaalisti?” ketjussa kyselläänkin.

Lue myös: Raskausoireet alkuraskaudessa

Raskausoireiden puuttuminen pelottaa

Ketjun aloittaja ei ole ainoa oireeton odottaja, jota raskausoireiden puuttuminen pelottaa:

”Eniten ehkä huolettaa pahoinvoinnin vähyys”, eräs odottaja kirjoittaa ja jatkaa: ”olen nyt kovin huolissani onkohan vauvalla kaikki hyvin ja onko edes elossa enää.”

”Mulla kanssa on ollut oireet kateissa.. Luulin kanssa ensin että joku on pienellä huonosti, ultrassa selvis että vauvalla on kaikki niinkun pitääkin. Seuraava ajatus oli se että oonko jotenkin kummallinen kun aainoot oireet on naama täynnä finnejä(mitä tosin aiemmin ei ole ollut yhtään) ja rinnat oli todella kipeät. Onneks löysin tämän keskustelun täältä ja huomasin että on muitakin muka ’kummalisia’ oireettomia odottajia. :D”

”Minuakin on aivan älyttömästi pelottanut että onko tämä edes totta kun ei oikeastaan ole minkäänlaisia tuntemuksia mutta silloin neuvolan ultrassa nähtiin jo miehen kanssa pikkuisen sydämen syke joten on kai siellä kaikki ok, kun ei ole myöskään ollut oireita keskenmenosta”, toinen odottaja kertoo.

”Mutta ei minullakaan ole ollut oireita eikä siitä kannata olla huolissaan, neuvola täti vain käski nauttia olosta koska kaikki eivät ole niin onnekkaita että selviäisivät näin vähällä :).”

Lue myös: Raskaushuolia

Oireiden vähäisyys ei ole tavatonta

”Minullakaan ei ole ollut mitään muita oireita kuin kuukautisten poisjääminen. Raskaustestistä pitää tarkistaa, että tämä on totta, kun muuten ei tunnu fyysisesti sitten missään!” eräs odottaja kirjoittaa ja kertoo, että aiemmissa kierroissa hän kuvitteli itselleen kaikki mahdolliset internetistä luetut raskausoireet.

”Nyt sitten toivosta lähes luopuneena totesin, että nyt en kai ainakaan ole raskaana, kun en kuvittelemallakaan saa itselleni mitään oireita aikaiseksi. Mutta toisin oli :D”, hän iloitsee.

Samantapaisia kertomuksia löytyy myös muilta:

”Olen myös miettinyt sitä, kun toiset sanovat, että he sitten vain jotenkin tiesivät olevansa raskaana, että tuntui erilaiselta kuin ennen. En minä vaan tiennyt. Vaikka toivoin lasta tosi kovasti, ei minun äidinvaistoni mitenkään heränneet ennen tikkuun pissaamista sillä varmuudella, että olisin sitten voinut sanoa, että ’minä tiesin tämän, minä niin tunsin, että hedelmöityn'”, onnellisesti raskaana oleva odottaja kirjoittaa.

”Olin niin varautunut negatiiviseen, että meinasin lentää pyllylleni plussasta. Onneksi istuin pöntöllä enkä kerennyt edes nousta siitä, kun testi oli jo plussa. Ei jättänyt Clearblue paljoa kyselyiden varaan.”

”Mä olen jo vähän myöhäisimmillä viikoilla, mutta tulin tänne huutelemaan, että mulla meni koko alkuraskaus ilman oireita! Ihan nyt vasta (oon nyt 29+4) on alkanut tulla lonkkakipuja sun muita. Mutta siis pahoinvointia mulla ei ole ollut missään vaiheessa, eikä myöskään minkäänlaisia uusia tuntemuksia rinnoissa jne. Eli oireiden puuttumisen ei tarvitse välttämättä olla merkki mistään vakavasta! :)”

Lue myös: Olenko raskaana?

Turhia pelkoja

Surullisia tarinoita oireettomista alkuraskauksista löytyy, mutta toisaalta niitä löytyy myös odottajilta, jotka ovat kärsineet rajuistakin oireista. Varsinkin internetistä luetut jutut saavat odottajat pelkäämään.

”Tämä internetin ’kirous’ lienee siinä, että kaikki kauhutarinat on niin helposti luettavissa. Vähän sama kuin lukisi lääkärikirjaa ja saisi kaikki sairaudet vuoron perään :D! Tottahan se on, ettei voi tietää ja joskus sikiö(alkio) voi kuolla kohtuun ilman että vuotaa pois, mutta todennäköisempää on kuitenkin, että kaikki on ihan hyvin, kun vuotoa ja kipuja ei ole.”

”Ei tuijoteta liikaa näitä netin ’varmoja totuuksia’ siitä, millaiset oireet kaikilla pitäisi olla. Että heti, jos ei oksenna yötä päivää, niin kaikki ei ole muka kunnossa!” eräs odottaja kehottaa.

”Onnea kaikille vähemmän oksentavillekin raskaudesta!” toivotetaan ketjussa.

Lue koko ketju ja osallistu keskusteluun: Oireiden vähyys pelottaa

Mitä mieltä olet artikkelista?