Joskus synnytys käynnistyy itsestään liian aikaisin. Joskus taas on välttämätöntä, että lapsi syntyy ennen aikojaan äidin tai sikiön sairauden vuoksi. Synnytys on ennenaikainen, jos se tapahtuu ennen kuin raskautta on takana 37 viikkoa.

Viimeksi päivitetty 30.1.2023

–Kun lapsi syntyy liian aikaisin, hänen elimistönsä ei ole vielä tarpeeksi kypsynyt ja kehittynyt eikä siksi pysty toimimaan täysin omassa varassaan. Todennäköisesti lapsi tarvitsee erityishoitoa vastasyntyneiden teho-osastolla.Syy synnytyksen ennenaikaiseen käynnistymiseen jää usein epäselväksi. Synnytys voi käynnistyä tai se voidaan joutua käynnistämään esimerkiksi seuraavista syistä:

 • äidin sairaus (tavallisin on raskausmyrkytys tai kohdun bakteeri-infektio)
 • odottajan huomattava yli- tai alipaino
 • odottajan hyvin nuori tai hyvin korkea ikä
 • liian vähäinen tai liian runsas lapsiveden määrä tai ennenaikainen lapsiveden meno
 • sikiön vointi (sikiö kasvaa liian vähän tai sydänäänet ovat huonot)
 • äidin rakenteelliset syyt (heikko kohdunkaula tai epänormaali kohdun muoto
 • perimä (itse keskosena syntynyt äiti tai aikaisempi ennenaikainen synnytys)
 • epänormaali tai heikentynyt istukan toiminta tai istukan irtoaminen ennen aikojaan
 • monikkoraskaus (kaksoset syntyvät usein ennenaikaisesti)
 • verinen vuoto kohdusta tai kohdun kystat
 • elämäntavat (ravitsemusongelmat, päihdeaineiden käyttö tai raskas työ)

Kortisoniruiske keuhkoja kypsyttämään

Kolme tavallisinta ja selvintä ennenaikaisen synnytyksen oiretta ovat supistukset, lapsiveden meno ja kohdunsuun avautuminen. Voi olla vaikeaa erottaa toisistaan ennakoivat supistukset ja varsinaiset supistukset, mutta jos supistukset tulevat tiheästi ja muuttuvat kivuliaammiksi, on tilanne syytä tutkia. Jos kohdussasi on lisäksi paineen tunnetta alaspäin ja/tai veristä vuotoa, ota yhteyttä lääkäriin välittömästi.

Jos synnytys uhkaa käynnistyä liian aikaisin, odottajaa kehotetaan lepäämään. Jos pelkkä lepo ei riitä, hän voi saada supistuksia ehkäisevää lääkettä. Odottajalle voidaan antaa myös kortisoniruiske, joka kypsyttää sikiön keuhkoja ja parantaa lapsen mahdollisuuksia selvitä hengissä ennenaikaisesta syntymästä.

Tyttökeskoset poikia kypsempiä

Mitä aikaisemmin lapsi syntyy, sitä epäkypsemmät hänen elimensä ovat. Tämä voi johtaa vakaviin sairauksiin ja vaurioihin. Keuhkojen epäkypsyys on yksi suurimpia haasteita ennenaikaisesti syntyneillä lapsilla.

Jos raskaus on ehtinyt kestää 23 viikkoa ennen lapsen syntymää, tällä on noin 50-prosenttinen mahdollisuus selvitä hengissä. Viikkoa myöhemmin syntyneistä vauvoista jo kaksi kolmesta jää henkiin. Jos 27 raskausviikkoa ehtii täyttyä ennen lapsen syntymää, ennenaikaisuus ei käytännössä enää johda kuolemaan.

Tyttövauvat ovat usein kypsempiä raskausviikkoihin nähden ja siten selviävät paremmin kuin ennenaikaisesti syntyneet poikavauvat. Parasta kuitenkin olisi, että lapsi saisi kasvaa kohdussa kaikessa rauhassa niin valmiiksi kuin mahdollista.

Mitä mieltä olet artikkelista?