Ihmistä ympäröi näkymätön kupla – oma tila, jonka sisäpuolelle pääsevät vain kaikkein läheisimmät, eivätkä aina hekään. Raskaana oleville tosin alkaa tapahtua kummia: Heti kun vatsa alkaa näkyä, sekä tutut että tuntemattomat haluavat kilvan koskettaa kasvavaa kumpua.

Viimeksi päivitetty 18.11.2008

Kun ihmiset piirtävät itselleen omaa tilaa koskevan kehän, se ulottuu yleensä edestä huomattavasti pidemmälle kuin takaa. Etupuoli on henkilökohtaisempi, ja sen alueella olevaa ihmistä on piinallisempaa sietää.

Siksi esimerkiksi täydessä hississä tuntemattoman läsnäoloa on mahdollista kestää niin, että kaikki tuijottavat samaan suuntaan.

Vatsa on selkää herkempi

Vartalon eri osillakin on eroja yksityisyyden tunnun suhteen. Vaikkapa vatsan alue on paljon intiimimpi osa kehoa kuin selkä tai olkapää.

Siksi selkään taputtaminen ei tunnu niin suurelta henkilökohtaisen tilan loukkaukselta, kuin vatsaan taputtaminen.

Tuntematon jää kauemmas

Mitä tuntemattomamman ihmisen kanssa ollaan tekemisissä, sitä suurempi henkilökohtaisen tilan kupla on. Läheinen ihminen on tervetullut hiukan lähemmäs kuin vieras, mutta vain todella läheiset otetaan ihokontaktiin kiinni.

Puolison, läheisen ystävän, äidin tai sisaren lähelläolo ehkä aiheuta ahdistusta, mutta heidänkin on kohteliasta ilmoittaa aikeistaan koskea sinua ennen niiden toteuttamista.

Ventovieras ihminen vaikkapa kassajonossa saa todella pyytää, ja odottaa sinun päätöstäsi, ennen mahdollista omaan tilaasi astumista.

Lue myös: Ulkonäön kommentointi sallittua

Yksilöt ja kulttuurit

Tietenkään ihmiset eivät ole samanlaisia henkilökohtaisen tilan tarpeen suhteen: Meistä löytyy niin kaikkienhalaajia kuin niitä, jotka pitävät kaikki muut mieluiten käsivarren mitan päässä itsestään.

Henkilökohtaisen tilan koko vaihtelee myös kulttuurista toiseen. Suomalaiset ovat tunnetusti suuritarpeisia henkilökohtaisen tilansa kanssa, kun taas esimerkiksi useissa eteläisen Amerikan tai Aasian maissa ihmiset tuntevat olonsa kotoisaksi lähempänä toisiaan.

Lue myös: Yllättäviä tunteita raskaana

Sinä määräät

Niin tai näin, vaikka raskaana oleva väliaikaisesti lainaa kehonsa uuden ihmislapsen kasvualustaksi, on hänen vartalonsa silti ennen kaikkea hänen omansa eikä kenenkään muun.

Kaikkia ei vatsan silittely vaivaa, mutta joidenkin mielestä se saattaa tuntua äärimmäisen kiusalliselta oman tilan loukkaukselta.  Ja jos itsestä tuntuu siltä, että vieraat, tai vähän tutummatkin, käyvät liikaa iholle, asiasta saa sanoa.

Mitä mieltä olet artikkelista?