Ihmistä ympäröi näkymätön kupla – oma tila, jonka sisäpuolelle pääsevät vain kaikkein läheisimmät, eivätkä aina hekään. Raskaana oleville tosin alkaa tapahtua kummia: Heti kun vatsa alkaa näkyä, sekä tutut että tuntemattomat haluavat kilvan koskettaa kasvavaa kumpua.

Etupuolelle tarvitaan tilaa enemmän kuin taakse

Omaa tilaa kuvaavassa kuplassa ihmisen ympärillä on enemmän tilaa edessä kuin takana: Edestäpäin lähestyvän ihmisen on pysyteltävä kauempana kuin takaa lähestyvän.

Siksi esimerkiksi täydessä hississä tuntemattoman läsnäoloa omassa kuplassa on mahdollista kestää niin, että kaikki tuijottavat samaan suuntaan.

Vartalon eri osillakin on eroja. Vatsa on paljon intiimimpi osa kehoa kuin vaikkapa selkä tai olkapää: Selän koskettaminen ei tunnu yhtään niin suurelta henkilökohtaisen tilan loukkaukselta kuin vatsaan kajoaminen.

Mitä tuntemattomampi ihminen, sitä suurempi kupla

Mitä tuntemattomamman ihmisen kanssa ollaan tekemisissä, sitä suurempi henkilökohtaisen tilan kupla on. Kun oma kumppani silittelee kasvavaa kumpua, tuntuu se varmasti useimmiten pelkästään mukavalta.

Läheisen ystävän, äidin tai sisaren lähelläolo ei ehkä sekään aiheuta ahdistusta. Mutta jos joku täysin uppo-outo tyyppi vaikkapa kaupan kassajonossa päättää tehdä yllätyshyökkäyksen vatsaa kohti, se ei enää tunnukaan hyvältä.

Tilan tarve vaihtelee yksilöstä ja kulttuurista toiseen

Tietenkään ihmiset eivät ole samanlaisia, mitä henkilökohtaisen tilan tarpeeseen tulee: Meistä löytyy niin halaajia kuin niitä, jotka pitävät muut ihmiset mieluiten käsivarren mitan päässä.

Henkilökohtaisen tilan koko vaihtelee myös kulttuurista toiseen. Suomalaiset ovat tunnetusti suuren henkilökohtaisen tilan kansaa, kun taas esimerkiksi moni eteläeurooppalainen ei yhtä voimakkaasti kavahda toisen läheisyyttä.

Sinä määräät

Niin tai näin, vaikka raskaana oleva väliaikaisesti lainaa kehonsa uuden ihmislapsen kasvualustaksi, on hänen vartalonsa silti ennen kaikkea hänen omansa eikä kenenkään muun.

Kaikkia ei vatsan silittely vaivaa, mutta joistakin se saattaa tuntua äärimmäisen kiusalliselta oman tilan loukkaukselta. Ja jos itsestä tuntuu siltä, että vieraat tai vähän tutummatkin käyvät liikaa iholle, asiasta saa sanoa.

Mitä mieltä olet artikkelista?