Äitiysvaatteiden lisäksi odottaja joutuu yleensä hankkimaan uusia rintaliivejä ja kenkiä. Hankintalistalla saattavat myös olla tukisukat tai -sukkahousut, tukivyö kasvavalle mahalle, sekä vuodenajasta riippuen esimerkiksi odottajan ylle mahtuva talvitakki tai hellemekko. Mahan kanssa ei ole mukavaa sen kummemmin palella kuin hikoillakaan.

Viimeksi päivitetty 24.4.2018

Moni etenkin ensimmäistä lastaan odottava kiirehtii äitiysvaateostoksille jo varhaisessa vaiheessa raskauttaan — ihan vain koska kaikki on niin mahtavaa ja jännittävää. Voi kuitenkin olla hyvästä hillitä innostustaan, sillä etukäteen ei voi tietää tarkkaan, mihin mittoihin vartalosi kasvaa. Ehkäpä vatsastasi ei tule lainkaan niin iso kuin olit ajatellut? Tai sitten siitä tulee isompi?

Moni raskaana oleva nainen tuntee itsensä kauniimmaksi kuin koskaan aikaisemmin. Kasvava vatsa on todellinen ylpeydenaihe, jota korostetaan ihonmyötäisillä vaatteilla.

Kuka minä nyt olen?

Toisille muuttuvat keho saattaa tuntua vieraalta ja kummalliselta, joka on parasta peittää mahdollisimman väljiin vaatteisiin. Mutta kaikilla on todennäköisesti hyviä päiviä ja huonoja päiviä, ja vaatekaapissa on hyvä olla valinnanvaraa molempien varalle.

Käytä mielikuvitustasi

Äitiysvaatteiden koot noudattelevat tavallisten vaatteiden kokoa. Usein vaatteet on tehty venyvästä materiaalista, ja monien housujen ja hameiden kiinnitykset on suunniteltu niin, että niissä on kasvunvaraa.

Vaihtoehtoja mammavaatteiden ostajalle on vaikka millä mitalla: Äitiysvaatteisiin erikoistuneiden liikkeiden lisäksi monella vaateketjulla on omat äitiysmallistonsa, ja verkossa valikoimat ovat lähestulkoon rajattomat.

Mikä tuntuu mukavalta?

Vaatteiden ei toki tarvitse olla edes ”virallisia” äitiysvaatteita vaan mitkä tahansa mukavalta tuntuvat — ja päälle mahtuvat — vaatteet kannattaa hyödyntää.

Nykymuoti tunikoineen ja legginseineen on hyvinkin vauvavatsoille sopiva. Tärkeintä on, että vaatteet tuntuvat mukavilta ja omanlaisiltasi.

Kunnon tukea kasvaville rinnoille

Raskausaika muuttaa myös rintoja. Ne kasvavat — toisten iloksi, toisten kauhistukseksi — ja saattavat tuntua herkiltä ja aristavilta. Siksi kunnon liiveihin kannattaakin nyt panostaa.

Hyvät liivit antavat kunnon tuen, tuntuvat hyvältä iholla ja ovat ennen kaikkea oikean kokoiset. Rintojen koko saattaa kasvaa peräti kaksi kuppikokoa raskauden aikana. Älä epäröi pyytää apua myyjiltä.

Uudet kengät hankintalistalle

On tavallista, että jalat kasvavat raskausaikana, sillä silloin elimistö kerää nestettä enemmän kuin muulloin. Hassua kyllä, joidenkin jalannumero muuttuu pysyvästi suuremmaksi.

Viimeistään vatsan kasvaessa kannattaa korkkarit vaihtaa matalapohjaisiin jalkineisiin, sillä ne rasittavat vähemmän selkää.

Mitä mieltä olet artikkelista?