Mahan koko vaihtelee jopa samalla henkilöllä eri raskauksissa. Samoin vaihtelee ajankohta, jossa raskausmaha alkaa erottua. Milloin maha alkaa kasvaa? Odottajat kertovat.

Viimeksi päivitetty 24.2.2014Lukijoidemme vastausten pohjalta tehty tilasto kertoo, että ensimmäinen raskaus alkaa näkyä keskimäärin huomattavasti myöhemmin kuin esikoisen jälkeiset raskaudet. Siinä missä esikoisraskaus alkoi näkyä keskimäärin raskausviikolla 18, myöhemmät raskaudet näkyivät jo viikolla 13.

Raskauksia on joka lähtöön

Yllä olevasta ympyräkuviosta voi hyvin nähdä, miten yksilöllistä raskausmahan esiin tuleminen on. Muutama äiti kertoo, että raskausmaha tuli esikoisen kohdalla erittäin varhaisilla viikoilla näkyviin turvotuksen takia. Toiset puolestaan kertovat, että raskausmaha oli havaittavissa vasta lähempänä raskausviikkoa 30.

Aina esikoisen jälkeiset raskaudet eivät tule näkyviin sen aikaisemmin kuin esikoisraskaudetkaan. Tässä tilastossa on myös äitejä, joiden esikoisraskaus tuli näkyviin aikaisemmin kuin myöhemmät raskaudet. Tämä on kuitenkin huomattavan harvinaista. Asiaan vaikuttaa todennäköisesti ainakin lapsen suuri koko.

Kohtu ei palaudu yhtä pieneksi kuin ennen raskauksia

”Kun kohtu on kerran kasvanut, se ei enää palaudu yhtä pieneksi kuin mitä se oli ennen esikoisraskautta. Lähtötilanteessa kookkaampi kohtu johtaa osaltaan siihen, että vatsa pullahtaa nopeammin esille”, Mommy & Me -perheiden hyvinvointipalvelun kätilö Emilia Ek kertoo.

Myös muut tekijät vaikuttavat esikoisen jälkeisten raskauksien nopeampaan esille tulemiseen. Koska kohtu on jo kerran kasvanut lapsen mittoihin, sekä kudokset ja lihakset venyneet, ne myötäilevät uutta raskautta helpommin.

Pitkä selkä kätkee raskausmahaa

Lisäksi raskausmahan esille tuleminen riippuu äidin rakenteesta.

”Jos äidillä on pitkä selkä, raskausmaha uppoaa osittain selän puolelle”, Ek kertoo.

Mahan näkymiseen vaikuttaa Ekin mukaan myös se, onko kohtu kallistunut taakse- vai eteenpäin. Jos kohtu on taaksepäin kallistunut, raskausmaha kasvaa enemmän selän puolelle.

Raskausmahan näkymiseen vaikuttavat

  • istukan sijainti
  • äidin selän pituus
  • kohdun kallistuskulma
  • lapsen koko
  • lapsen kasvunopeus

Voisiko iso maha kieliä kaksosraskaudesta? Tee testi ja selvitä mahdollisuutesi kaksosraskauteen!

Jutun infograafi on tehty 116 raskauden ja lukijoidemme vastausten pohjalta.

 

 

Mitä mieltä olet artikkelista?