Raskaus saattaa nostaa pintaan vahvoja negatiivisia tunteita kuten pelkoa, epävarmuutta ja ahdistusta. Raimo, 29, kertoo, kuinka hän itki yksin epätoivoaan öisin kertomatta tunteistaan vaimolleen. Tunteiden taustalla velloi päästä varpaisiin repivä ahdistus perheen pärjäämisestä ja omasta isyydestä.

Viimeksi päivitetty 24.8.2022

Raskaus ahdistaa ja pelottaa monesta syystä

Raimolla oli kaksi lasta. Tilanne näytti siinä vaiheessa vielä hallittavalta. Arki sujui perheessä. Sitten tapahtui hallitsematon käänne. Ehkäisykierukka petti.


 


Pariskunta ei olisi halunnut lisää lapsia, sillä suurempi lapsiluku tuntui kaikin puolin haastavalta. He eivät kuitenkaan halunneet keskeyttää raskautta.

Raskaus ei sujunut Raimon osalta ultrakuvia ihaillen ja mukavista leikkihetkistä haaveillen. Valtava ahdistus ja epävarmuus velloivat miehen sisällä.

”Yön pimeinä tunteina itkin ja koin valtavaa syyllisyyttä, joka rusensi minua päästä varpaisiin. Jouduin käymään aivan hirveitä fiiliksiä yksin läpi”, Raimo kertoo.

Raskausaikana etenkin talousasiat kaatuivat niskaan

Koska vaimo oli ollut kotona pienten lasten kanssa ja nyt sama jatkuisi, perheen taloudellisen taakka lepäsi vakaasti Raimon harteilla. Taloudellisen taakan jakaminen siirtyi hamaan tulevaisuuteen.

”Taloudellinen tilanne oli meidän tilanteessamme ahdistavin. Olen keskituloinen ihminen, mutta kulut kasvavat lapsimäärän myötä niin suuriksi, että perusturvan tarjoaminen lapsille vaatii ponnistelua. Jouduin olemaan paljon pois kotoa, tekemään ylitöitä, koska tietyt laskut kasaantuivat. Koin riittämättömyyttä”, Raimo kertoo.

Monena aamuna Raimosta tuntui siltä, ettei hän yksinkertaisesti jaksa nousta ylös. Oma väsyminen tuotti myös ahdistusta: Jos oikeasti omat voimat loppuisivat, mitä käy perheelle käy, kun koko talous lepää yhden ihmisen harteilla?

Samalla Raimoa painoi syyllisyys siitä, ettei hän vietä riittävästi aikaa lastensa kanssa.

”Jos se ikinä olisi mahdollista, jokainen isä viettäisi enemmän aikaa lastensa kanssa. Sillä olisi merkittäviä yhteiskunnallisia vaikutuksia. Haluaisin panostaa vauva-aikaan, mutta laskut pitää maksaa”, hän pohtii.

Rahahuolet vaivaavat usein miehiä

Raimo ei ole tilanteessa yksin. Tiedetään, että monet miehet pidentävät työpäivää juuri vauva-aikana.

”Lapsen synnyttyä perheen taloudelliset tarpeet lisääntyvät. Suomessa pääasiassa äidit ovat kotona ja taloudellinen vastuu jää tyypillisesti isälle. Useat isät kokevat tämän rankkana roolina”, muun muassa miehen roolia perheessä väitöskirjassaan tutkinut Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen kertoo.

Moni mies miettii, miten perhe pärjää tilanteessa. Useat päätyvät Raimon tavoin pidentämään työpäiväänsä.

”Useimmat miehet  haluavat töiden kautta luoda turvallisen taloudellisen kehyksen perheelleen. Jos mies on vielä epävarma omasta roolistaan isänä, työelämä alkaa näyttäytyä houkuttelevana paikkana, jonka pelisäännöt hän osaa”, Ranssi-Matikainen sanoo.

Saattaa syntyä noidankehä, jossa isyyden ahdistus ja taloudellinen taakka ajaVAT miehen tekemään entistä enemmän töitä.

Ahdistus taloudesta saattaa ajaa pariskunnan jopa eroon

Taloudellinen vastuu saattaa painaa miestä jopa niissä perheissä, joissa nainen tienaa.

”Miesten tarinoita kuunnellessani olen yllättynyt siitä, miten vastuulliseesti miehet suhtautuvat perheen talouteen. Nainen saattaa ottaa asian kevyemmin. Kyse ei ole vain ulkoisen statuksen luomisesta. Mies kantanee enemmän huolta siitä, että perheen asema on taloudellisesti turvattu”, Ranssi-Matikainen sanoo.

Ranssi-Matikainen on huomannut, että liian raskas taloudellinen taakka johtaa pahimmillaan avioeroon.

”Miehen odotetaan olevan hyvä puoliso, isä ja tulonhankkija. Jos mies jää liian yksin esimerkiksi vaikeuden taloudellisten kysymysten kanssa, hän saattaa väsyä ja kokea epätoivoa. Olen huomannut työssäni, että nämä seikat ovat monen erokriisin takana”, Ranssi-Matikainen kertoo.

Jos oma isä on ollut etäinen, isyys voi ahdistaa

Moni mies haluaa olla hyvä isä. Jos hänellä ei ole hyvää roolimallia isyydestä, isäksi tuleminen voi tuntua ahdistavalta. Omaa paikkaa perheessä voi olla todella vaikea löytää, kun ei tiedä, mitä pitäisi tehdä.

”Jos on kokenut, että oma isä on ollut ankara, puristanut ja pakottanut tiettyyn muottiin, tuleva isä joutuu pohtimaan, miten hän voisi olla hyvä isä”, Ranssi-Matikainen kertoo.

Kun ei tunne keinoja toimia toisella tavalla, ahdistus ja epävarmuus saattavat syventyä.

”Meillä ei ole vahvaa monen sukupolven ylittävää yhteisöllistä mallia läsnä olevasta ja leikkisästä miehestä. Jos meillä olisi Suomessa tällainen kulttuurinen malli, olisi isyyden rakentaminen helpompaa myös silloin, kun mieheltä puuttuu malli olla hyvä isä”, Ranssi-Matikainen huomauttaa.

Halu olla hyvä isä aiheutti ahdistusta Raimolle

Palataan Raimon kertomukseen. Runsas töiden tekeminen saa ihmisen kuin ihmisen väsyneeksi, eikä väsyneenä pysty kohtaamaan lasten kiukuttelun aiheuttamia tunteita kovinkaan ylevällä tavalla. Kun on paljon pois, väsynyt läsnäolo voi tuntua täysin riittämättömältä.

”Lapset lyövät välillä sanamiekalla arkoihin paikkoihin. Tiedän, että lapsen minäkuva muodostuu ensimmäisen kolmen vuoden aikana. Olenko tehnyt virheitä, jotka vaikuttavat lapsen minäkuvaan? Olenko pystynyt väsyneenä isänä antamaan kantavia voimia lapsilleni? Minkälaisen pohjan olen antanut lasten kasvulle”, Raimo pohtii.

Tiukassa olevat rahavarat harmittavat myös Raimoa.

”Lasten kaverit ovat päässeet lomamatkoille. Lapset kertovat, että kaverit ovat hankkineet sitä ja tätä. Meillä ei ole ollut varaa lomailuun. Miehenä ja isänä tämä synnyttää vaikeita tunteita”, Raimo kertoo.

Rakkaus vaimoa kohtaan toimi voiman lähteenä

Vaikka seksi on ollut yksi asia, mistä Raimo on ollut huolissaan lapsimäärän lisääntyessä, hän ei ole koskaan menettänyt uskoaan omaan parisuhteeseensa.

”Sanoisin ennemminkin, että lapsimäärän myötä arkeen on tullut monivärisyyttä. Vaikka on ongelmia ja haasteita, niitä saa tulla vaikka kuinka paljon, kun hoitaa parisuhdetta ja rakastaa puolisoaan. Talovertauksena asia voidaan laittaa näin: kun rakenteet ovat kestävät ja perusta hyvä, talo kestää hyvin tuulta ja myrskyä”, Raimo selventää.

Asiat ovat aina helpompi kohdata yhdessä.

”Nämä ongelmat ovat syventäneet meidän parisuhdettamme. Olemme toistemme parhaat kaverit. Parisuhde on ollut molemmille kantava voima”, Raimo sanoo.

Raskausahdistus on aina yhteinen asia – älä salaa sitä

Raimosta tuntui, ettei hän voinut puhua tilanteesta kenellekään. Kyselymme perusteella Raimo ei ole yksin puhumattomuuden suhteen. Kahdeksan isää seitsemästätoista jätti vaikeat tunteet kertomatta puolisolleen.

”Minusta tuntui silloin, että kuormittaisin vaimoa omilla tunteillani. Hänellä oli silloin niin valtavasti omia fiiliksiä päällä”, Raimo kertoo.

Nyt kun ahdistavat tunteet ovat päästäneet irti, Raimo näkee asian toisin. Hän on avautunut tunteistaan vaimolleen.

”Minun olisi pitänyt kertoa jo aikaisemmin. Se oli minulta karhunpalvelus. Nämä asiat ja niitä ympäröivä tuska ovat yhteisiä. Se oli minulta väärä ja itsekäs teko, että jätin asian kertomatta. Ne ovat meidän ongelmiamme, eikä minulla ole mitään oikeutta pitää niitä vain itselläni”, Raimo kertoo.

Puhumisen lisäksi Raimo neuvoo vastaavien tunteiden kanssa kamppailevien laittamaan asioita perspektiiviin.

”Sinun ei tarvitse riittää yli rajojesi. Riittää, että puolisolle ja lapsille riittää rakkauttasi. Negatiivisia tunteita voi purkaa harrastuksen avulla. Itse soitin pianoa, kun en pystynyt puhumaan. Muista myös, että kaikki asiat järjestyvät. Asioilla kun on tapana järjestyä. Niin kliseiseltä kun se kuulostaakin, niin se on yksi perusfaktoista: tavalla tai toisella asiat järjestyvät”, Raimo summaa.

Raimon nimi on muutettu.

Ahdistaviin epätoivon tunteisiin auttavat nämä seikat:

Kun raskaus, isyys ja talous ahdistavat ja pelottavat, nämä seikat saattavat lievittää ahdistusta. Lista on koottu Hanna Ranssi-Matikaisen haastattelun pohjalta:

1) Jaa vaikeat tunteet puolisosi kanssa! Jos ne vaivaavat jatkuvasti mieltä ja vaikuttavat omaan olemiseen, kerro tunteistasi puolisolle. Jakaminen todennäköisesti syventää suhdetta. Tunteita jakamalla syntyy myös hyvää me-henkeä: kyllä me pärjätään.

2) Vähennä kulutusta, jos se on mahdollista! Usealle miehelle on tärkeää, että hän pystyy luomaan perheelle taloudellista turvaa. Ylitöitä ei kannata kuitenkaan tehdä uuden sohvan takia. Jos vauva- ja pikkulapsiaikana on mahdollista tinkiä kulutuksesta, se kannattaa tehdä. Ei ole järkevää ylirasittaa muutenkin raskaassa tilanteessa olevaa isää.

3) Älä jää sivustaseuraajaksi! Pelko, ahdistus ja niiden seurauksena paiskitut ylityöt saattavat etäännyttää isää lapsesta. Paljon kotona vauvan kanssa aikaa viettävän äidin kannattaa muistaa, ettei kaappaa lasta itselleen, eikä arvostele isän tapaa olla lapsen kanssa. Tuoreen isän kannattaa puolestaan tarttua käytännön lapsenhoitotoimiin, vaikka kokisikin ne aluksi haastaviksi.

4) Vältä vertaamasta muihin! Taloudellinen ja jaksamiseen liittyvä ahdistus voi saada sysäyksen muualta nousseista vaatimuksista. Esimerkiksi moni ajattelee, että vanhemman pitäisi mahdollistaa erilaisia harrastuksia lapselle. Saatetaan myös ajatella, että lasten pitää päästä lomailemaan ulkomailla. Ei ole kuitenkaan mitään näyttöä siitä, että näiden seikkojen puuttuminen haittaisi lapsen kehitystä. Lapselle on tärkeintä, että vanhemmat ovat läsnä heidän elämässään.

Raskaus nostaa pintaan epävarmuutta, pelkoa, ahdistusta ja epäilyksiä

Kysyimme miehiltä nettikyselyn avulla, minkälaisia negatiivisia tunteita raskaus on nostanut pintaan. Saimme 17 vastausta.

Vastausten mukaan miehet kokevat eniten epävarmuutta, pelkoa, epäilyksiä ja ahdistusta. Muutamat miehet ilmoittivat, että he olivat tunteneet turvattomuutta, epätoivoa ja haikeutta. Myös viha ja raivo mainittiin.

Suurin osa miehistä ilmoitti, että taloudelliset seikat, oma tuleva isyys sekä parisuhteen kohtalo aiheuttivat negatiivisia tunteita. Taloudelliset seikat ja oma isyys olivat 13/17 vastauksessa yhtenä osatekijänä miehen negatiivisten tunteiden takana. Nämä tekijät ovatkin hyvin yleisiä ahdistuksen, epävarmuuden ja pelon aiheuttajia.

”Pelkäsin epäonnistuvani koko vanhemmuudessa ja lapsen elättämisessä. Ajan mittaan pelot hävisivät. Esikoisen osalla meni vuosi, että pääsin raskausajan ajatuksista eroon. Lapsen kasvaessa ja oman osan ja roolin löytäminen auttoi suuresti”, yksi kyselyyn vastannut isä valaisee tuntemuksiaan.

Huoli parisuhteesta ja seksuaalisuudesta aiheutti kolmanneksi eniten huolta. Yhteensä 8/17 miestä kantoi huolta parisuhteesta.

Kaikki eivät puhuneet tunteistaan puolison kanssa. Yhteensä 8 miestä kertoi salanneensa tunteensa.

Artikkeli on julkaistu alun perin maaliskuussa 2018.

 

Mitä mieltä olet artikkelista?