Naisen vartalo muuttuu raskauden edetessä, eivätkä kaikkien kasvavat vatsat suinkaan näytä keskenään samanlaisilta. Olipa vatsa minkä näköinen tai muotoinen hyvänsä, ikävät kommentit ovat silti ehdoton no-no.

Viimeksi päivitetty 20.11.2007

Odottava nainen on usein hyvin herkkä, ja tietoinen siitä, että hänen vartalonsa on muutoksessa. Toisille kasvava kumpu on ihana ja odotettu muodonmuutos, toisille puolestaan uudet muodot tuntuvat vierailta.Olipa äiti mitä mieltä vatsansa kehityksestä, hän harvoin kaipaa siitä mielipiteitä ulkopuolisilta. Ystävälliseksikin tarkoitettu ihmettely vatsan pienuudesta/suuruudesta/muodosta/sijainnista kääntyy usein helposti kuulostamaan arvostelulta. Parempi pitäytyä muissa aiheissa, ellet ole todella varma asiastasi!

Vatsakumpu jatkuvassa tarkkailussa

Odottavat äidit seuraavat vartalonsa kehittymistä tiiviisti ja testaavat, jokohan äitiysvaatteita voisi alkaa käyttää. Joidenkin mielestä heidän vatsansa kasvavat liian nopeasti, toisten taas liian hitaasti.

Joidenkin vatsakummut asettuvat korkealle, toisten taas matalalle. Ennen kuin vatsa alkaa toden teolla kasvaa, olomuoto vaikuttaa yleensä lähinnä turvonneelta ja hieman lisämassaa keränneeltä.

Lue myös: Katso kuinka vatsa kasvaa

Koetko olevasi pelkkä kasvava vatsa?

Kun raskauden edetessä vatsasi kasvaa, ihmisten voi olla vaikea olla kommentoimatta muutostasi. Kannattaa siis valmistautua tiettyyn määrään valaistuneita huomioita jo etukäteen.

Usein myös tuttuja (ja tuntemattomiakin!) vatsantaputtelijoita tulee vastaan, mikä joidenkin mielestä on kenties mukavaa, mutta toisten mielestä peräti ahdistavaa.

Voi olla hellyttävää huomata, että raskautesi liikuttaa monia ihmisiä ympärilläsi. Muista kuitenkin, että sinulla on oikeus kertoa heille, mikäli et halua tulla kommentoiduksi tai taputelluksi – ja heidän velvollisuutensa on kunnioittaa päätöstäsi.

Lue myös:

 

Mitä mieltä olet artikkelista?