Tuntuuko sinusta siltä, että jalka kasvaa pituutta raskauden aikana? Tutkimus osoittaa, että raskaus todella pidentää jalkaa. Lue jutusta, kuinka paljon jalkasi kasvaa raskausaikana.

Viimeksi päivitetty 18.12.2013

Monet odottajat ovat huomanneet, että vanhat kengät ovat jääneet pieniksi. Yhdysvaltalainen tutkijaryhmä päätti ottaa selvää, millä tavalla raskaus vaikuttaa naisen jalan kokoon.


 


”Olen kuullut naiset ilmoittavat kengänkoon muuttuneen raskausaikana, mutta en löytänyt asiasta tietoa lääketieteellisistä julkaisuista”, tutkimusta johtanut ortopedian professori Neil Segal kertoo.

Jalka sekä pitenee että levenee

Tutkijat mittasivat 49 naisen jalan koon ensin ensimmäisellä kolmanneksella. Toinen mitta otettiin jalasta 19 päivää synnytyksen jälkeen.

Mittauksessa selvisi, että 60–70 prosentilla naisista jalka kasvoi raskauden aikana. Jalan pituus kasvoi 2–10 millimetriä.

Sen lisäksi että odottajien jalat kasvavat pituutta, naisten jalkaholvit myös litistyvät raskausaikana. Tutkimuksessa havaittiin, että jalkaholvi painui monella naisella alemmas.

”Tiedämme, että varsinkin synnyttäneillä naisilla on paljon tuki- ja liikuntaelinsairauksia. On mahdollista, että havaitsemamme muutokset auttavat selittämään, miksi naisilla on miehiä suurempi riski saada kipuja polviin, jalkoihin, lonkkaan tai selkään”, Segal kertoo.

Jalalle tapahtuneet muutokset eivät palaa ennalleen raskauden jälkeen.

Taustalla painon lisääntyminen ja relaksiini-hormoni

Tutkijat pitävät todennäköisenä, että jalka kasvaa yksinkertaisesti jalkaan kohdistuneen painon vuoksi. Myös relaksaani-hormonilla epäillään olevan vaikutusta jalan kasvamiseen.

Relaksaani-hormoni lisää nivelten liikkuvuutta raskausaikana. Synnytyksessä hormoni laajentaa kohdunsuuta.

Jalka kasvaa enimmäkseen ensimmäisen raskauden seurauksena. Tutkimuksessa ei havaittu jalan kasvua seuraavissa raskauksissa.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Physican Medicine & Rehabilitation -lehdessä.

Lähde: Medical Daily

Mitä mieltä olet artikkelista?