Rautahampaan ilmaantuminen irronneen maitohampaan tilalle voi kestää kuukausia. Puhkeamisvaiheessa rautahampaat ovat alttiita reikiintymään, joten hammashygieniaan on kiinnitettävä erityishuomiota.

Viimeksi päivitetty 13.6.2019

Kun lapselta irtoaa maitohammas, tämä alkaa usein malttamattomana odottaa rautahampaan kasvua irronneen hampaan tilalle. Vanhempaakin saattaa ihmetyttää, jos uutta hammasta ei ala kuulua viikkojen kuluessa.


 


Hampaan ilmaantumista kannattaa kuitenkin odotella rauhassa, sillä rautahampaan puhkeaminen voi kestää pitkäänkin.

”Maitohampaan irtoaminen ja uuden pysyvän hampaan puhkeaminen ovat erillisiä prosesseja, jotka ohjaavat vain osin toisiaan. Tavallisimmin uusi hammas ilmaantuu irronneen maitohampaan tilalle muutamassa kuukaudessa. Hampaan puhkeaminen kokonaan esille voi kestää vuodenkin ajan”, sanoo vs. apulaisylihammaslääkäri Heikki Alapulli Uudesta Lastensairaalasta.

Esteenä ylilukuinen hammas

Jos rautahammas ei ala pilkottaa puolen vuoden jälkeenkään maitohampaan irtoamisesta, kannattaa asiaa alkaa selvitellä hammaslääkärin kanssa. Syynä voi olla esimerkiksi puhkeamaton ylimääräinen hammas.

”Tällainen ylilukuinen hammas voi estää pysyvän hampaan puhkeamisen”, Alapulli kertoo.

Oireina kipua ja arkuutta

Samoin kuin maitohampaiden puhkeaminen, myös rautahampaiden ilmaantuminen voi aiheuttaa kipuoireita lapselle. Niitä voi hoitaa tavallisella tulehduskipulääkkeellä.

”Rautahampaan puhkeaminen voi aiheuttaa arkuutta ja kipua puhkeamisalueelle. Kipu voi myös heijastua tämän alueen ulkopuolelle”, Alapulli sanoo.

 Huomio harjaukseen

Rautahampaiden puhjetessa hammashygienia on erityisen tärkeää. Maitohampaiden tapaan myös rautahampaat ovat alttiita reikiintymään puhkeamisvaiheessa.

”Monesti puhkeava hammas on vielä hankalassa paikassa harjauksen kannalta. Lapsi tarvitsee tällöin aikuisen apua hampaiden harjauksessa”, neuvoo Alapulli.

Hampaisto valmistuu teini-iän kynnyksellä

Yksilöllinen vaihtelu on suurta pysyvien hampaiden puhkeamisessa. Viisaudenhampaita lukuun ottamatta pysyvä hampaisto on valmis keskimäärin 12–13-vuotiaana.

”Tytöillä hampaistokehitys on yleensä poikia varhaisempaa. Tässäkin yksilöllinen vaihtelu on suurta ilman, että asiaan liittyy hampaiden kehitystä hidastavaa sairautta tai muuta vastaavaa”, Alapulli toteaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?