Mansikkaluomi on hyvälaatuinen ja melko yleinen lasten verisuonikasvain. Niitä esiintyy noin 5–10 prosentilla lapsista. 

Viimeksi päivitetty 1.3.2023

Manskkaluomi eli hemangiooma on punainen patti tai läiskä, joka ilmaantuu vauvan iholle muutaman viikon kuluessa syntymästä ja häviää useimmilta murrosikään mennessä.Mansikkaluomi sijaitsee tyypillisesti kaulalla, kasvoissa tai raajoissa

Yleensä, noin 60 prosentissa tapauksista, mansikkaluomi sijaitsee kaulan alueella tai kasvoissa, mutta se voi ilmestyä myös muualle kehoon, esimerkiksi raajoihin, sukupuolielimiin ja jopa sisäelimiin.

Ensimmäisen puolen vuoden tai vuoden aikana se yleensä suurenee, mutta alkaa sitten vuosien saatossa kutistua vähitellen niin, että viimeistään yläkouluikään mennessä se on useimmiten jo hävinnyt kokonaan.

Yleensä luomien annetaankin hävitä itsekseen, sillä silloin iho säästyy myös leikkauksen mahdollisesti jättämältä arvelta. Joskus mansikkaluomi jättää jälkeensä löysää ihoa, joka voidaan tarvittaessa leikata pois.

Mansikkaluomi vauvan vatsassa
Mansikkaluomi vauvan vatsan iholla. Vieressä mittakaavaa antamassa aikuisen peukalo. (Kuva: Public domain)

Mansikkaluomi on kolme kertaa yleisempi tytöillä kuin pojilla

Ei tiedetä, mikä mansikkaluomen aiheuttaa. Mitään yhteyttä esimerkiksi raskausajan aktiviteettien tai altistusten ja mansikkaluomen välillä ei ole voitu osoittaa.

Se kuitenkin tiedetään, että mansikkaluomea tavataan muita yleisemmin

  • keskosilla
  • kaksosilla
  • esikoisilla
  • tytöillä
  • valkoihoisilla
  • perätilassa syntyneillä
  • vauvoilla, joilla on alhainen syntymäpaino
  • vanhempien odottajien vauvoilla
  • raskauksissa, joissa odottaja on kärsinyt pre-eklampsiasta

Mansikkaluomen annetaan yleensä kadota itsekseen

Mansikkaluomi voi olla hurjan näköinen, mutta silti se on useimmiten vaaraton eikä siksi vaadi erityisiä toimenpiteitä.

Luomi ei myöskään juuri oirehdi. Se ei tavallisesti ärry eikä kutise, minkä vuoksi lapsikin jättää sen rauhaan. Mansikkaluomi voi tosin vuotaa verta rikkoutuessaan tavallista haavaa enemmän, joten varovaisuutta kannattaa noudattaa.

Silmän alueella sijaitsevaa mansikkaluomea voidaan hoitaa beetasalpaajilla

Jos lapsen mansikkaluomi sijaitsee silmäluomessa tai muuten lähellä silmää, se saattaa vaikuttaa haitallisesti lapsen näön kehitykseen: jos luomi vaikkapa painaa silmää, se saattaa aiheuttaa poikkeaman silmän taittovoimaan (hajataittoa tai eritaittoisuutta) tai silmän karsastusta.

Tällaisissa tapauksissa mansikkaluomen hoito saattaa olla tarpeen. Luomea hoidetaan yleensä verenpainelääkkeenä tunnetulla beetasalpaajalla vähintään puolen vuoden ajan.

Beetasalpaaja pehmentää, vaalentaa ja pienentää luomea. Vaikutuksen arvellaan perustuvan siihen, että beetasalpaajat muun muassa supistavat verisuonia ja estävät verisuonien kasvua.

Syntymämerkit ovat muutoksia vauvan ihon pigmentissä tai verisuonissa

Syntymämerkit ovat vauvan ihon pigmentin tai verisuonten muutoksia, jotka näkyvät joko jo syntymästä lähtien tai jotka kehittyvät pian syntymän jälkeen.

Syntymämerkit voivat olla huomiota herättäviä ja siksi aiheuttaa vanhemmissa huolta mahdollisesta vakavasta ihosairaudesta. Todellisuudessa syntymämerkit antavat aihetta huoleen vain harvoin.

Muita syntymämerkkejä mansikkaluomen lisäksi ovat muun muassa tuliluomet (tunnetaan myös nimellä portviiniläiskä), joka sisältää laajentuneita hiusverisuonia sekä maitokahviläiskä sekä mongoliläiskä, jotka ovat molemmat pigmenttimuutoksia.

Lähteet: Terveyskirjasto, VerywellFamily, Duodecim

Mitä mieltä olet artikkelista?