Suun hiivasienitulehdus eli sammas on pikkuvauvojen vaaraton mutta ikävä vaiva. Se voi aiheuttaa vauvalle kipua ja syömisongelmia. Onneksi sammas on helppo hoitaa, ja yleensä siitä pääsee eroon kotikonstein.

Viimeksi päivitetty 30.8.2019

Jos vauvan suun limakalvoilla näkyy valkeita peitteitä, kyseessä voi olla suun hiivasienitulehdus eli sammas. Sitä esiintyy noin viidellä prosentilla vauvoista, ja yleisimmillään se on vauvan ensimmäisinä elinkuukausina ennen kiinteiden ruokien aloitusikää.


 

 


”Yleensä lapsi saa sammasta aiheuttavan hiivasienitartunnan jo äidin synnytyskanavasta. Suun limakalvojen kosteus ja myös maito tarjoavat hyvän kasvualustan sammakselle. Antibioottikuurit ja kortisonihoito lisäävät sammaksen riskiä”, kertoo terveydenhoitaja Mirka Kallio lohjalaisesta Aurlahden äitiys- ja lastenneuvolasta.

Peitteitä ja punoitusta

Sammakseen viittaavat valkeat, paksuhkot peitteet suun limakalvoilla. Yleisimmin niitä esiintyy kielessä, mutta peitteitä voi olla myös poskilla ja kitalaessa. Limakalvot voivat myös punoittaa.

”Jos sammaspeitettä rapsuttaa irti esimerkiksi pumpulipuikolla, voi peitteiden alta paljastua punoittavaa limakalvoa”, Kallio kuvailee.

Maidon jäänteet vauvan suussa voivat muistuttaa valkoisia sammaspeitteitä. Yksinkertainen testi paljastaa, kummasta on kysymys: jos peitteet häviävät vesitilkan mukana, kyseessä ei ole sammas.

Kipua, kirvelyä ja syömisongelmia

Sammas on vaaraton tulehdus, ja kaikkia lapsia se ei vaivaa mitenkään. Toisille se taas aiheuttaa kipua ja kirvelyä, joiden myötä vauvan syöminen voi vaikeutua.

”Jos sammaspeitteet ovat paksut, niitä kannattaa ehdottomasti hoitaa, jotta tulehdus ei pahene ja aiheuta vauvalle kipua”, Kallio toteaa.

Hoidoksi kivennäisvettä ja hapanta mehua

Sammas häviää yleensä kotikonstein. Kallion mukaan aluksi kannattaa kokeilla suun huuhtelemista teelusikallisella tavallista tai kivennäisvettä aina vauvan syötyä.

”Jos tämä ei tepsi, veden lisäksi voi käyttää sokeroimatonta puolukka- tai sitruunamehua. Mehu kannattaa hieroa katteiselle alueelle pumpulipuikolla”, neuvoo Kallio.

Lääkäriin vain harvoin

Terveydenhoitaja tarkastaa vauvan suun sammaksen varalta jokaisella neuvolakäynnillä. Jos vanhemmalla herää epäily sammaksesta käyntien välillä, hoito-ohjeita voi kokeilla omin päin. Sammas ei yleensä edellytä lääkärikäyntiä.

”Sitkeää sammastulehdusta voidaan lääkärin määräyksellä hoitaa paikallisin suun tulehduksiin tarkoitetuin sienilääkkein, mutta niitä tarvitaan varsin harvoin. Yleensä sammas rauhoittuu kotikonstein”, Kallio sanoo.

Keitä tutit ja purulelut

Kertaalleen kadonnut sammas voi uusiutua. Toistuvien tulehdusten syynä voi olla se, että vauvan tuteissa ja puruleluissa on hiivasientä, jolloin se tarttuu vauvan suuhun aina uudelleen.

”Uusiutumista voi ehkäistä puhdistamalla kaikki vauvan tutit ja suuhun menevät lelut keittämällä. Myös syöttöjen jälkeen annettava vesitilkka voi ehkäistä tulehduksen toistumista”, kertoo Kallio.

Sammas voi tarttua rintoihin

Sammas voi tarttua vauvan suusta myös imettävän äidin rintoihin. Tällöin rinnanpäät voivat olla kutisevat, kirvelevät, punoittavat ja rikkinäiset.

”Rintojen hoito on ehdottomasti tärkeää imetyksen jatkon onnistumiseksi, vauvan uusintainfektion välttämiseksi ja ylipäätään molempien, äidin ja vauvan, hyvinvoinnin vuoksi”, Kallio painottaa.

Lähteet: Terveyskirjasto

Mitä mieltä olet artikkelista?