Sektio lisää kohtutulehduksen riskiä synnytyksen jälkeen. Jos epäilee tulehdusta, kannattaa hakeutua pikaisesti hoitoon. Ikävästä vaivasta pääsee eroon antibiooteilla.

Viimeksi päivitetty 6.4.2017

”Minulla on ollut keskenmenon jälkeen kohtutulehdus. Ei oireillut muuten kuin ihan kauheana mahakipuna”, rajun kohtutulehduksen sairastanut nainen kertoo.


 


Oireinen kohtutulehdus ilmenee usein vatsakipuna. Muina oireina saattaa esiintyä muun muassa alaselkäkipua, epänormaalin hajuista vuotoa, kuumetta sekä lantiokipuja. Useimmiten kohtutulehdus on kuitenkin oireeton. Vain viidennessä tapauksista ilmenee selviä oireita.

Kipu yltyi nopeasti voimakkaaksi

”Aluksi viikonloppuna kivut eivät olleet niin pahat kuin myöhemmin maanantaiaamuna töissä. Päätin maanantaina lähteä naistentautien poliklinikalle käymään, kun särkylääke ei enää auttanut kipuihin”, nainen kirjoittaa Vau-foorumilla.

”Vuoto ei haissut, eikä minulla ollut kuumetta. Kipu oli kuitenkin niin sietämätöntä, että kävelin lopulta kaksin kerroin”, hän kirjoittaa.

Tulehtunut kohtu voi olla kipeä useita päiviä

Kohtutulehdukseen määrättiin naiselle antibiootteja. Tulehduksen voimakkuuden vuoksi hänet olisi mielellään otettu osastolle, jossa antibiootteja olisi voitu antaa suonensisäisesti.

”Pääsin kuitenkin kotiin kahden antibioottikuurin kanssa. Olin viikon sairaslomalla”, hän kertoo.

Kuuri alkoi heti maanantaina, mutta vielä torstaina kipu jatkui niin kovana, että sitä piti lääkitä.

Vatsan vihlonta oireena

Toinen nainen kertoo Vau-foorumilla sairastaneensa kohtutulehduksen synnytyksen jälkeen.

”Maha oli vihlovan kipeä. Töyssyt autossa istuessa tuntuivat erityisen ikäviltä. Kohdun painelu tuntui myös ikävältä – joskaan ei sietämättömältä. Mitään muita oireita ei ollut”, hän kirjoittaa.

Naisella todettiin lievä kohtutulehdus, johon hän sai antibioottikuurin.

”Onneksi saa jatkaa imetystä, vaikka kuuri voi laittaa myös vauvan mahan sekaisin”, hän jatkaa.

Sektio altistaa kohtutulehdukselle

Kohtutulehdusta ilmenee eniten sektioiduilla äideillä. Tulehduksen taustalla voi olla myös emättimen bakteeritulehdus tai sukupuolitauti, kuten klamydia tai tippuri. Myös kierukka lisää kohtutulehduksen riskiä jonkin verran.

Kohtutulehdus saadaan kuriin antibioottien avulla. Jos epäilee kohtutulehdusta, tilanne kannattaa käydä tarkastamassa. Tulehdus sisältää komplikaatioriskejä.

Kohtutulehduksen mahdollisia suoria tai välillisiä seurauksia ovat munanjohdintulehdus, munasarjatulehdus, verenmyrkytys ja hedelmättömyys.

Kohtutulehduksen oireet

 • Alavatsakivut
 • Alaselkäkivut
 • Epänormaalin hajuinen tai värinen vuoto
 • Kuume
 • Lantiokivut
 • Pahoinvointi
 • Virtsaamiskivut
 • Sydämen nopea syke
 • Vatsan turvotus
 • Väsymys
 • Yhdyntäkivut

Mitä mieltä olet artikkelista?