Keskenmenon riski on hieman kohonnut alle 20-vuotiailla odottajilla, ja uudelleen riskit alkavat kasvaa 33 ikävuodesta eteenpäin. Matalimmillaan riski on 27-vuotiailla.

Viimeksi päivitetty 7.7.2020

Usein ajatellaan, että keskenmenon riski on suoraviivaisesti iän myötä kasvava prosenttilukema. Tuore tutkimus vahvistaa, että keskenmenon todennäköisyys on kahdenkympin alkupuolella suurempi kuin loppupuolella – matalimmillaan se on 27-vuotiailla, noin 10%.Tämän jälkeen se alkaa 33 ikävuoden jälkeen kohota, ja 35 vuoden kohdalla käyrä lähtee jyrkähköön nousuun. 40-vuotiaalle keskenmenon riski on jo yli 20% ja yli 45-vuotiailla useampi kuin joka toinen raskaus päättyy keskenmenoon.

 

Lähde: https://www.bmj.com/content/364/bmj.l869

Tutkimuksen mukaan riski on matalimmillaan naisen ollessa 25-27-vuotias (9,8%) ja saavuttaa matalimman arvonsa 27-vuotiailla (9,5%). Alle 20-vuotiailla riski on 15,8% ja yli 45-vuotiailla ja sitä vanhemmilla 53,6%.

”Ei ole olemassa tutkimusta, jolla voisi arvioida yksittäisen naisen hedelmällisyyttä tai riskiä keskenmenoon – tällaiset taulukot peustuvat aina suuriin otoksiin ja keskiarvoihin. Mutta tutkittua tietoa on siitä, että iän myötä naisen munasolut muuttuvat huonompilaatuisiksi, ja siksi raskaus menee todennäköisemmin kesken – kehittymään lähtenyt sikiö ei syystä tai toisesta ole elinkelpoinen”, huomauttaa Turun yliopistollisen keskussairaalan lapsettomuushoitojen vastuulääkäri Antti Perheentupa.

Perheentupa selittää, että keskenmenon riski liittyy juuri munasolujen laatuun:

”Keskenmenon biologinen selitys on luonnon pyrkimys pyrkiä varmistamaan se, että syntyvät lapset olisivat mahdollisimman terveitä”, hän toteaa.

Muitakin tekijöitä

Odottajan ikä on voimakkaimmin keskenmenon todennäköisyyttä ennustava tekijä, mutta tutkimus listaa muitakin tekijöitä. Esimerkiksi äidin oma pieni syntymäpaino nostaa todennäköisyyttä siihen, että hänen raskautensa saattaa päättyä keskenmenoon. Myös aikaisempien raskauksien sujuminen ja raskautta edeltäneet keskenmenot vaikuttavat meneillään olevan raskauden keskenmenoriskiin.

Vuonna 2019 julkaistu tutkimus tehtiin vuosina 2009-2013 Norjassa ja siihen sisällytettiin kaikki tutkimusjakson aikana raskaana olleet naiset, yhteensä 421 201 raskautta.

Lähde:
BMJ: Role of maternal age and pregnancy history in risk of miscarriage: prospective register based study

Mitä mieltä olet artikkelista?