Monet tunnistavat vauvakuumeen, tuon pakahduttavan tunteen. Tutkijat pitävät todennäköisenä, että tunne on ihmiseen sisäänrakennettu: ihmislajin selviytymisen kannalta on välttämätöntä, että vauvoja syntyy.

Vauvakuumetta tutkinut psykologian professori Gary Brase Kansasin yliopistosta kertoo, että vauvakuumeella ei ole tekemistä seksuaalisuuden tai sosiaalisen paineen kanssa.


 


Vauvakuume on näistä erillinen, täysin oma tunteensa. Se on myös mitä suurimmissa määrin itsekäs tunne, sillä lasten hankkimiselle on harvoin mitään ”järkisyytä”.

Vauvakuume kuitenkin tarttuu altistuksessa, paljolti oikeiden kuumetautien tapaan.

Amerikkalaistutkimuksessa #babyfever: Social and media influences on fertility desires todettiin, että vauvojen seura lisää vauvakuumeriskiä huomattavasti.

Tutkimuksessa analysoitiin 499 #babyfever-hashtagilla lähetettyä tviittiä. Selvisi, että useat tviiteistä oli lähetetty vauva-altistuksen eli vauvojen tapaamisen jälkeen. Suurin osa tviittaajista oli naisia. Brase on myös huomannut tutkimuksissaan, että hyvältä tuoksuvat ja hymyilevät vauvat ovat tehokkaampia vauvakuumeen aiheuttajia kuin itkevät kakkapöksyt.

Parisuhdetilanne vaikuttaa vauvakuumeen syntyyn

Tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että vauvakuumeesta kirjoitettiin positiivisesti silloin, kun tviittaaja oli juuri tavannut vauvan, ja kirjoittaja oli parisuhteessa. Negatiivisesti aiheesta kirjoitettiin silloin, kun tviittaajan ystäväpiirissä saatiin paljon vauvoja ja kun tviittaja oli sinkku.

Miesten vauvakuume alkaa vasta, kun perheessä on vauva

Yhdessä tutkimuksessa Brase selvitti miesten vauvakuumetta pyytämällä miehiä ja naisia priorisoimaan elämässään neljä seikkaa: maineen, seksin, talouden ja vauvan saamisen. Naiset arvioivat tyypillisesti vauvahankkeen korkeammalla kuin miehet. Miehet puolestaan priorisoivat seksiä korkeammalle kuin naiset.

On olemassa kuitenkin hetkiä elämässä, jolloin miesten vauvakuume on tyypillisesti korkeammalla tasolla kuin naisen.

Kun perheessä on jo lapsia, miehet näyttävät kuumeilevan enemmän. Naisten kuume puolestaan hiipuu lasten syntymän jälkeen. Syy tähän saattaa piillä yksinkertaisesti biologiassa: raskausaika on taakka, jota ei pysty jakamaan.

Vauvakuume ei kysy aikaa tai paikkaa

Toiset naiset saavat kuumeen vasta hedelmällisyytensä viime metreillä. Toiset eivät taas saa kuumetta koskaan. Kaikki eivät yksinkertaisesti halua lapsia.

”Vauvakuume on osa ihmisen psykologiaa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ihmisen pitäisi antaa tunteiden viedä tai olla viemättä. Aina kannattaa pohtia omaa tilannettaan ja miettiä, mitä kaikkea muuta haluaa elämältään”, Brase kommentoi tutkimustuloksiaan.

Lähteet: US News, Time

Mitä mieltä olet artikkelista?