Moni ehkäisypillereitä vuosia käyttänyt pohtii pillereiden vaikutusta lapsensaantiin. Nykyisten ehkäisypillereiden ei ole todettu aiheuttavan lapsettomuutta pitkäaikaisenkaan käytön jälkeen.

Viimeksi päivitetty 14.4.2008

Se, miten pitkään ja kuinka yhtäjaksoisesti on käyttänyt pillereitä, ei vaikuta raskaaksi tulemiseen. Ei ole voitu myöskään osoittaa, että ehkäisypillereitä käyttäneillä kestäisi pitempään tulla raskaaksi kuin niillä, jotka eivät ole käyttäneet pillereitä.Lue myös: Naisen hedelmällisyys jyrkkään alamäkeen 35-vuotiaana

Pillereillä hedelmällisyyttä säilyttäviä vaikutuksia?

Ehkäisypillereillä on todettu myös monia hedelmällisyyttä säilyttäviä tekijöitä, joilla on merkitystä pillereiden lopettamisen jälkeen. Esimerkkinä mainittakoon epäsäännölliset kuukautiset ja toiminnalliset munasarjakystat. Näissä tapauksissa kystat saadaan vähenemään, jos käytetään ehkäisypillereitä.

Ehkäisypillereitä määrätään myös kivuliaisiin kuukautisiin. Näiden takana voi olla myös endometrioositauti, mikä myöhemmin voi vaikeuttaa raskaaksituloa. Pillereillä ei ole todettu olevan endometrioosia pahentavaa vaikutusta. Endometrioosiin liittyvät kuukautiskivut usein helpottuvat ja on ajateltu, että pillereillä voisi olla jopa endometrioosin etenemistä hillitsevä vaikutus.

Tärkeätä on kuitenkin muistaa, että naisen hedelmällisyys laskee jo 30 ikävuoden jälkeen riippumatta siitä, käyttääkö hän pillereitä vai ei.

Lue myös: Liukuvoiteet tuhoavat siittiöt

Ei lääke aikaisempiin hormonihäiriöihin

Ehkäisypillerit eivät aiheuta naiselle hormonihäiriöitä. Jos kierto on ollut epäsäännöllinen, niin useimmiten pillereillä kierto saadaan säännöllistymään. Pillerit eivät sinänsä korjaa aikaisemmin esiintynyttä hormonihäiriötä, josta tavallisimpana mainittakoon munasolun irtoamiseen liittyvä toimintahäiriö (ovulaatiohäiriö).

Ehkäisypillereitä voidaan myös käyttää lyhyitä jaksoja aloitettaessa lapsettomuushoitoja naisilla, joilla kierto on epäsäännöllinen.

Lue myös: Mitä tehdä, kun toivottu raskaus ei ala?

Ovulatorinen kierto palautuu nopeasti

Ehkäisypillereiden lopettamisen jälkeen ovulatoriset kierrot palautuvat heti ja on todettu, että uusien munarakkuloiden kehitys palautuu jo seitsemän vuorokauden kuluttua pillereiden lopettamisen jälkeen. Näin ollen raskautta voi yrittää heti pillereiden lopettamisen jälkeen ilman mitään pitempiä taukoja.

Jos nainen tulee raskaaksi pillereiden käytön aikana, ne lopetetaan välittömästi ja on syytä ottaa yhteyttä gynekologiin. Raskautta voidaan jatkaa turvallisesti ja seuranta tapahtuu normaalin raskauden tapaan.

Aarne I. Koskimies on Felicitas-Klinikan lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri.

Mitä mieltä olet artikkelista?