Raskauden yrittäminen muuttuu ajan kanssa puurtamiseksi. Kun lapsenteko on syystä tai toisesta vaikeutunut, pari ei kaipaa seuraavia letkautuksia. Lue lista kymmenestä typerryttävästä heitosta.

Viimeksi päivitetty 16.5.2013

1. Väestökasvu on vakava ongelma! Yritättekö te tuhota koko maailman?


 


”Emme. Ajattelimme perustaa perheen.”

Vaikka on sanomattakin selvää, että väestökasvu johtuu ihmisten lisääntymisestä, ei lasta yrittävien harteille voi heittää huonosti pyöritetyn maailman taakkaa.

Täytyy myös muistaa, että Suomen väestökäyrä nuokkuu jatkuvasti alapainotteisesti. Samalla logiikalla voisi siis kysyä: kuka hoitaa sinut vanhana, jos et tee yhtään lasta Suomeen?

Lue myös: Ekoajan kasvatusta 

2. Eikö tärppää? Ehkäpä teidän ei vain kuulu saada lapsia! 

Lasta yrittävän silmiin on varmasti osunut niitä tupakoivia äitejä ja sekopäisiä isiä. Jos lasta ei kuulu, herää helposti kysymys: Miksi me emme saa olla vanhempia? Miksi he saavat, mutta me emme?

Kannattaa kuitenkin muistaa, etteivät biologiset tekijät typisty ihmisen kohtaloksi tai elämän tarkoitukseksi.

Lue myös: Odotuksen odotus 

3. Adoptoikaa jo!

Jos ei ole koskaan adoptoinut lasta, ei voi tietää millainen ruljanssi adoptio on. Adoptio on myös päätös, jonka täytyy kypsyä rauhassa. Ihmiset suhtautuvat eri lailla adoptioon. Toiset haluavat nimenomaan biologisen lapsen.

Lasta pitkään yrittänyt pari saattaa kaiken lisäksi olla eri mieltä asiasta, joten kysymyksen esittäminen ei ole mikään pirskahteleva keskusteluavaus.

Lue myös: Adoptiota hakemassa 

4. Eikö tärppää? Kenessä vika?

”Kuinka niin? Haluaisitko tarjota omia solujasi hoitamaan homman?”

Vai olisiko sittenkin niin, ettei syistä kannata puhua, jollei sitten pariskunta itse ota asiaa esille. Syiden utelu aiheuttaa vain turhaa hampaiden kiristelyä. Ehkäpä pariskunta ei edes itse tiedä, eikä halua tietääkään.

Lue myös: Mies: ruiskit mitä syöt! 

5. Teillähän on jo lapsia. Mihin hittoon te tarvitsette uutta kakkahousua?

”Kolmas lapsi näyttää vaan niin hyvältä perhepotretissa.”

Parin potema vauvakuume on voinut nousta 40-asteiseksi. Kuume voi olla korkea, vaikka perheessä olisi jo lapsia. Puolihuolimaton kommentti lasten lukumäärästä saattaa aiheuttaa kuumeilijoiden sekavissa aivoissa arvaamattoman reaktion.

Lue myös: Lahjasoluilla matkan alkuun 

6. Etkö sinä ole liian vanha hankkimaan lapsia?

”Miksi luulet että yritämme niin kovasti saada lasta juuri nyt?”

Biologisen kellon tikitys saa monet äheltämään vauvasorvin äärellä. Kun omat kellot kumisevat vauvan teon ajankohtaisuudesta, paria ei todellakaan kiinnosta kuulla samaa virttä muitten suista.

Lue myös: Lapsentekoon ryhdytään yhdennellätoista hetkellä 

7. Ai te käytte hoidoissa? Eikö ne ole kauhean kalliita?

”Heureka! Miksi emme ajatelleen aikaisemmin. Olisimme tosiaan voineet ostaa uuden auton, jos emme olisi lähteneet hoitoihin!”

Hedelmöityshoidot eivät ole ilmaisia. Mutta voiko lapsen saamista todella verrata vaikkapa uuteen autoon tai pihapavilijonkiin?

Lue myös: IVF-matkailu Intiaan kasvattaa suosiotaan 

8. Miksette vain nauti elämästä ilman lapsia?

Lapset ovat monelle elämän suuri haave – eikä ihme, sillä onhan ihmisen geenistöön koodattu halu lisääntyä. Jos tämä mahdollisuus vedetään ihmisen jalkojen alta, saattaa elämän hedonistiset nautinnot maistua tuhkalta. Yritä siinä sitten nauttia elämästä.

Lue myös: Suuria pieniä toiveita 

9. Ottakaa rennosti, niin vauva tulee kun on tullakseen!

”Otimme jo kolme vuotta rennosti. Mutta hyvä, että nostit asian esille. Täytyykin ottaa seuraavat vuodet yhtä rennosti, niin ehkä saamme sitten lapsen.”

Yleensä pitkään yrittäneet parit tietävät kaikki konstit ja niksit. Jos pariskunta on yrittänyt lasta vuositolkulla, miten luulet, että sinulla voisi olla jokin neuvo takataskussa, jota pari ei vielä tietäisi?

Lue myös: Lapsettomuudesta stressiä vai toisin päin? 

10. Ai teillä on kestänyt jo pitkään. Minähän tulin raskaaksi heti, kun lainasin mieheni housuja.

”Lainaisitko niitä housuja minullekin?”

Tai ehkäpä sinun on sittenkin parasta pitää pollea turpasi tukossa. Pitkään lasta yrittäneet eivät todellakaan halua kuulla tarinoita siitä, kuinka hedelmällisiä heidän ystävänsä ovat.

Mitä mieltä olet artikkelista?