Kun raskaustestiin ilmestyy niin haalea viiva, että sen juuri ja juuri erottaa himmeänä haamuna viivanpaikalla, mitä ihmettä se tarkoittaa? Olenko raskaana vai enkö? Voiko testi olla viallinen? Entä mikä ihmeen roskishaamu?

Viimeksi päivitetty 22.11.2016

Raskaustestiin piirtyvän viivan tummuus, tai oikeastaan vaaleus, pohdituttaa monia. Hyvin haalean viivan ilmestyessä puhutaan haamuviivasta. Se saa testaajan usein hämmennyksiin – kuinka tällaista tulosta tulisi tulkita? Olenko raskaana vai voiko testi näyttää väärin? Mitä jos se on rikki?

”Onko kuinka monella mahtanut näyttää alussa raskaustesti pelkkää haamua tai tosi haaleeta viivaa? Itelleni tänään ja pari päivää sitten tuli. Haalea viiva, joka siis näky kyllä. Mut se vaan, että en kyllä kuvitellut moista. Kuinkas yleistä tää mahtaa olla?” nimimerkki Bumble Bee kyseleekin Vau.fi:n foorumilla.

”Tuo minun viiva on ihan samanlainen! Näkee silleen kattomalla viivan, mut senkin kuitenkin näkee… Ja sit miettii, että onko se, niin pää halkee”, Dark91 tuskailee.

Viivan tummuusaste riippuu istukkahormonin määrästä

Mulla tuli haalea, lähes näkymätön viiva, mutta siihenkin voi luottaa.
~ PojanÄiti

”Raskaushormonin määrän mukaanhan tuo määräytyy, joten aivan normaalia, kun aikaisessa vaiheessa olet testannut. Eiköhän se siitä tummene joidenkin päivien kuluessa”, Simppu rauhoittelee.

”Ensimmäisen lapseni kohdalla kävi niin, että viivaa ei tullut edes ihan testiajalla, mutta melkein heti ilmoitetun testiajan jälkeen näkyi juuri ja juuri havaittava viiva”, Hippu75 puolestaan kertoo.

Useamman testin tehnyt Hippu osaa kertoa, että muutaman päivän kuluttua viiva näkyi jo vahvempana raskaustestissä. Nyt Hipun haamuviiva on jo iso tytöntyllerö.

”Mulla tuli haalea, lähes näkymätön viiva, mutta siihenkin voi luottaa”, PojanÄiti toteaa.

”Nyt raskausviikkoja jo reilu 30, enkä toista testiä ole tehnyt. Se viiva tulee vahvempana sittenkun hormoonit on korkeammalla”, hän kertoo.

Entä, jos viivasta huolimatta ei ole raskaana?

Voi kuitenkin käydä niin, että positiivisesta raskaustestistä huolimatta raskaushormonien taso ei lähde nousemaan, vaan kuukautiset saapuvat lähes ajallaan. Mitä silloin pitäisi ajatella? Onko testi ollut viallinen?

Riikka33 koki ikävän pettymyksen, kun raskaustesti näytti plussaa, mutta kuukautiset saapuivat silti. ”Mulle tuli pari kertaa haamu, enkä ollut raskaana”, hän kertoo.

”Mä oon saanu useamman viallisen haamun Predictor-raskaustestillä. Eli en ole ollut sililon raskaana. Nyt huhtikuussa sain apteekin raskaustestillä haamun, ja se osoittautui oikeaksi plussaksi”, Nappi kirjoittaa.

Hän epäilee, että Predictor-testit eivät toimi, eikä suosittele niitä kenellekkään. Asia ei kuitenkaan välttämättä ole näin yksinkertainen. Kaikkien raskaustestien tulos nimittäin perustuu raskaushormoniin. Jos raskaustesti tunnistaa istukkahormonin, se tarkoittaa, että olet raskaana. 

”Kun alkio kiinnittyy, tulee ’haamuviiva’. Jos alkio jostain syystä irtoaakin, niin se haamuviivakin haihtuu! Aluksihan raskaushormoonia on hyvin vähän, ja se vähäinen määrä haihtuu äärimmäisen nopsaan, jotta voisit tulla taas pian uudelleen raskaaksi. Ja ellei me kovin kovasti raskaaksi haluavat testattaisi näin usein, luultaisiin todennäköisesti, että oho, tulipa pitkä kierto ja karseet menkat”, maarinen selventää.

”Vanhasta oppineena testaisin vasta, kun olisi myöhässä AINAKIN 3 päivää”, hän vinkkaa.

Ja se roskishaamu. Roskishaamuksi kutsutaan testiä, johon ilmestyy positiivisesta tuloksesta kertova viiva kontrolliajan jälkeen. Koska kontrolliaika on ylittynyt, roskishaamuun ei kannata luottaa ja testi kannattaa tehdä hieman myöhemmin uudelleen.

Lue lisää kokemuksia ja osallistu keskusteluun: Haamuviiva / haalea viiva

Mitä mieltä olet artikkelista?