Ajattele, että raskausaikana nainen saa uuden elimen ja kun raskaus päättyy, elin poistuu elimistöstä. Jännittävää, ainakin tutkijoiden mielestä! Oletko sinä samaa mieltä?

Elimistö muodostaa istukan raskauden alussa. Kun vauva kasvaa ja tarvitsee enemmän ravintoa, myös istukka kasvaa isommaksi. Istukka toimittaa lapselle ravintoa ja happea koko raskauden ajan.Istukka toimii myös toiseen suuntaan. Se vie vauvan verenkierrosta kuona-aineet äidin verenkiertoon.

Veret eivät sekoitu

Istukka on eräänlainen valli äidin ja lapsen välillä, hienosäädetty monimutkainen systeemi, joka saa vauvasi kasvamaan ja kehittymään.

Istukassa on niin tiheään verisuonia, että ravinteet ja happi voivat siirtyä äidiltä lapselle, mutta äidin ja lapsen veret eivät koskaan sekoitu toisiinsa.

Hieman alle kilon

Istukka painaa normaalisti 500–800 grammaa, mutta se voi olla pienempi tai suurempi. Yliaikaisissa raskauksissa istukat ovat suurempia, kun taas lyhyemmissä raskauksissa ne jäävät usein pienemmiksi.

Halusitko sinä nähdä istukkasi? Kerro se foorumilla: Haluaisitko nähdä istukkasi

Lue myös: Söisitkö sinä istukan?

Istukalla on kaksi puolta

Istukan puolet ovat hyvin erilaiset. Vauvan puolelta katsottuna istukka näyttää melkein puulta. Me kutsumme sitä ”elämän puuksi”. Vauvaan yhteydessä oleva napanuora on yleensä istukan keskellä. Napanuoraa kohden kuroutuvat suonet haaroittuvat hienoksi lehvistökuvioksi.

Äidin puolelta istukka on kiinnittynyt kohdun seinämään raskauden ajan ja se irtoaa muutaman tunnin sisällä synnytyksestä.

Äidin puoleinen istukka näyttää tältä.

Lue myös: Kuinka paljon synnytys todella sattuu? Yllättävä tutkimustulos

Tutkimusten kohteena

Koska istukka on todella tärkeä sikiön hyvinvoinnin kannalta, me kätilöt selvitämme usein juuri istukan sijaintia ja toimintaa.

Istukalla on elinkaari ja sen toiminta alkaa hiipua 42. raskausviikolta alkaen. Aikaisemmin äidit ovat voineet synnyttää jopa kolme viikkoa lasketun ajan jälkeen. Useimmiten pitkästä raskaudesta ei olisi mitään ongelmaa, mutta koska tiedämme istukan toiminnan heikentyvän, haluamme nykyään käynnistää pisimpään kestävät raskaudet.

Lue myös: Vauvan tuoksu on äideille kuin huume

Istukat kosmetiikkana?

Nykyisin synnytyksistä sairaalaan kertyvät istukat jäädytetään ja lähetetään kerran viikossa poltettaviksi. Aikaisemmin istukoita käytettiin kosmetiikassa, mutta näin ei kuitenkaan toimita enää.

Jotkut kotisynnyttäjät kaivavat istukkansa pihamaalle. Kukille istukka onkin erinomaista ravinnetta.

Kun synnytät, pyydä, että saat nähdä istukkasi. Se on näkemisen arvoinen!

Vasemassa kuvassa napanuoran ympärille levittyy hieno elämän puu. Oikeassa kuvassa istukkakalvot.

Kirjoitus on julkaistu yhteistyössä Mama Stork -kätilöpalveluyrityksen kanssa.

Aiheesta keskustellaan myös vau.fi foorumilla, liity mukaan ”Haluaisitko nähdä istukkasi” -juttuketjuun!

Mitä mieltä olet artikkelista?