Jos uusi raskaus ei ole toiveissa heti edellisen jälkeen, ehkäisystä kannattaa huolehtia heti, kun aloittaa yhdynnät. Täysimetys ei suojaa raskaudelta 100-prosenttisesti. Kaikkia ehkäisymenetelmiä voi käyttää myös imetysaikana, mutta yhdistelmäehkäisyn imettäjä voi aloittaa vasta kuusi kuukautta synnytyksestä.

Viimeksi päivitetty 26.1.2020

Uuden raskauden ehkäisy on ajankohtaista synnytyksen jälkeen heti, kun äiti aloittaa yhdynnät. Synnytyksen jälkeistä ehkäisyä onkin hyvä suunnitella jo loppuraskauden äitiysneuvolakäynneillä. Viimeistään siitä tulee keskustella synnytyksen jälkitarkastuksessa.


 


Jos yhdynnät aloittaa jo pian synnytyksen jälkeen, sopivia ehkäisymenetelmiä ovat kondomi, minipillerit, ehkäisykapseli ja sterilisaatio.

”Hormoni- tai kuparikierukka voidaan asentaa jälkitarkastuksessa jälkivuodon loputtua, mutta erityisesti imettävillä naisilla on huomioitava kohdun pehmeydestä johtuva kohdun seinämän puhkeamisen riski”, sanoo naistentautien erikoislääkäri Hanna Kahila.

Älä luota täysimetykseen

Täysimetys saattaa pitää kuukautiset poissa pitkäänkin synnytyksen jälkeen. Sen raskaudelta suojaavaan vaikutukseen ei kuitenkaan kannata luottaa. Vaikka ympäri vuorokauden säännöllisesti tapahtuva täysimetys suojaa jossain määrin raskaudelta äitejä, joiden kuukautiskierto ei ole vielä käynnistynyt, kaksi kolmesta naisesta ovuloi ensimmäisen kerran jo ennen kuukautisten alkamista.

Hormonaalisen ehkäisyn voi aloittaa jo ennen kuukautiskierron käynnistymistä.

”Raskauden mahdollisuus on kuitenkin suljettava ensin pois”, Kahila muistuttaa.

Yhdistelmäehkäisy saa odottaa

Yhdistelmäehkäisypillerit, -renkaan tai -laastarin imettämätön äiti voi ottaa käyttöön, kun synnytyksestä on kulunut kolme kuukautta. Imettävän äidin on odotettava kuusi kuukautta ennen näiden ehkäisymenetelmien aloittamista.

Syynä on suurentunut laskimotukosriski: synnytyksen jälkeisen kuuden ensimmäisen viikon aina se on yli 20-kertainen ja pysyy kohonneena vielä viikkoja tämän jälkeenkin – imettävillä äideillä kuukausia.

”Tästä syystä heti synnytyksen jälkeen käy hormonaalisista ehkäisymenetelmistä pelkkä progestiiniehkäisy”, Kahila toteaa.

Imetys ei ole este ehkäisylle

Minkään ehkäisymenetelmän ei ole todettu vaikuttavan haitallisesti lapsen kasvuun ja kehitykseen. Imetys ei myöskään ole este minkään ehkäisymenetelmän käytölle.

”Yhdistelmäehkäisyvalmisteen käyttö saattaa kuitenkin vähentää äidinmaidon määrää”, Kahila huomauttaa.

Jälkiehkäisy sallittu tarvittaessa

Jos ehkäisy unohtuu tai pettää, imetysaikana voi turvautua myös jälkiehkäisyyn – tietyin edellytyksin.

”Levonorgestreeliä sisältävän valmisteen käytön jälkeen voi imettää normaalisti, mutta ulipristaalia sisältävien jälkiehkäisypillereiden jälkeen suositellaan viikon taukoa imetyksestä”, Kahila kertoo.

Taulukko ehkäisymenetelmistä synnytyksen jälkeen

Menetelmä Aloitus synnytyksen jälkeen Huomioitavaa
Kondomi Heti Oikein käytettynä tehokas
Progestiinipillerit Heti
Ehkäisykapselit Heti
Progestiiniruiske Heti
Yhdistelmäehkäisy (pillerit, rengas, laastari) Ei imettävä 3 kuukautta,
imettävä 6 kuukautta
Kierukka, hormonikierukka Jälkitarkastus Imettävällä naisella, jonka kuukautiset eivät ole synnytyksen jälkeen alkaneet, on suurentunut perforaatioriski.
Sterilisaatio Lähete äitiysneuvolasta Steriloimislaki (Finlex-tietokanta 18)
On peruuttamaton
Jälkiehkäisy Ulipristaalipillerien jälkeen imetystä ei suositella viikkoon

Lähde: Käypähoitosuositus 2017, Raskauden ehkäisy

Mitä mieltä olet artikkelista?