Raskauden jälkeen käytettävä tukivyö voi tukea heikkoa keskivartaloa. Se ei kuitenkaan korvaa lihaskuntoharjoittelua. Jos lantionpohjassa on paineen tunnetta tai jos äidillä on todettu lantionpohjan laskeuma, ei tukivyötä tule käyttää lainkaan.

Viimeksi päivitetty 30.12.2019

Raskaushormonien löystyttämät nivelet ja nivelsiteet saattavat aiheuttaa alaselän kipuja vielä raskauden jälkeenkin. Jos odotusaikana käytti alaselän SI-alueen tukemiseen tarkoitettua tukivyötä, sen käyttöä voi jatkaa myös synnytyksen jälkeen.

”Samaa vyötä voi hyödyntää, jos sen vain saa säädettyä tarpeeksi napakalle. Sen sijaan raskausajan kasvavan vatsan tukemiseen tarkoitettua vyötä ei kannata enää synnytyksen jälkeen käyttää”, sanoo äitiysfysioterapeutti Sarianna Jakobsson.

Tukea heikolle keskivartalolle

On olemassa myös vöitä, joilla voi synnytyksen jälkeen tukea heikkoa keskivartalon aluetta. Jakobssonin mukaan tällainen tukivyö saattaa olla hyödyllinen apuväline keskivartalon tukemiseen heti synnytyksen jälkeen, kunnes liikekontrolli on parantunut.

”Jos keskivartalon lihakset ovat heikot raskauden jäljiltä, tukivyö voi auttaa asennon kannattelussa ja sitä kautta vähentää selkäkipuja.”

Tukivyö ei korvaa harjoittelua

On kuitenkin tärkeä muistaa, että tukivyö ei vahvista lihaksia, joten se ei missään tapauksessa korvaa lihaskuntoharjoittelua. Jakobsson kannustaakin miettimään, onko vyö tarpeellinen vai riittäisikö lihasten oikeanlainen vahvistaminen.

”Jos vyötä käyttää, se tulee tehdä harjoittelun ohella, ei sen sijasta. Ensisijaisesti kannustan harjoitteluun. Kun keskivartalon kontrolli paranee, tukivyön käyttöä tulisi vähentää ja mahdollisimman pian siitä tulisi luopua kokonaan”, Jakobsson painottaa.

Jos tunnet painetta, luovu tukivyöstä

Tukivyön käyttö on yleisesti ottaen turvallista synnytyksen jälkeenkin. Sektion jälkeen tukivyötä ei tulisi käyttää pariin-kolmeen viikkoon, jotta sektiohaavan paraneminen ei viivästy. Tukivyö ei saa myöskään olla liian kireällä, jottei vatsaontelon paine ohjaudu lantionpohjaa kohti.

”Mikäli lantionpohjassa tuntuu paineen tunnetta tai pullotusta tai jos äidillä on todettu lantionpohjan laskeuma, ei tukivyötä tule käyttää lainkaan”, Jakobsson huomauttaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?