Imetys ehkäisee raskauksia, sanotaan. Tiettyjen ehtojen täyttyessä se pitääkin paikkansa – noin 98 prosentin todennäköisyydellä.

Viimeksi päivitetty 13.9.2022

Imetys heikentää äidin hedelmällisyyttä, mutta täydellisen varma ehkäisykeino se ei ole .


 


Mikäli äiti täysimettää alle 6 kuukauden ikäistä lasta säännöllisesti (myös öisin), lapsi ei saa maidon ohella muuta ruokaa eivätkä äidin kuukautiset ole vielä alkaneet, ovulaatio estyy 98% todennäköisyydellä. Näinimetyksen ehkäisyteho voi siis olla samaa luokkaa kuin kondomilla.

Mikäli äiti ei imetä laisinkaan, munasarjojen toiminta käynnistyy, ja ensimmäinen ovulaatio voi tapahtua jo neljän viikon kuluttua synnytyksestä.

Imettävän äidin hedelmällisyys alkaa palautua heti, kun lapselle aletaan tarjota rintamaidon lisäksi muutakin ruokaa.

On erittäin tärkeää muistaa, että äidin hedelmällisyys palautuu usein jo ennen ensimmäisiä kuukautisia: yli puolella naisista ensimmäinen raskaudenjälkeinen ovulaatio tapahtuu jo ennen ensimmäisiä kuukautisia. Tämä tarkoittaa siis sitä, että raskaaksi voi tulla jo ennen kuin ensimmäisiäkään kuukautisia on kuulunut.

Kuukautiset palaavat muutamassa kuukaudessa

Synnytyksen jälkeen kuukautiset ovat imettävällä naisella tyypillisesti tauolla useamman kuukauden ajan. Tämä johtuu maidon herumiseen liittyvästä imetyshormonista, prolaktiinista. Se vaikuttaa ehkäisevästi kuukautiskiertoon. On kuitenkin mahdollista, että kuukautiskierto alkaa, vaikka äiti imettäisi – ja silloin on myös mahdollisuus uuteen raskauteen.

Kuukautiset alkavat muutaman kuukauden kuluttua synnytyksestä – imetys vaikuttaa oleellisesti ajankohtaan: imettävillä äideillä kuukautisten palautumiseen saattaa mennä useita kuukausia, jopa vuosi. Näin luonto yrittää pitää huolta siitä, ettei nainen tulisi liian nopeasti uudestaan raskaaksi.

Lähde: Potilaan lääkärilehti

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?