Alle puolivuotiaan vauvan täysimettäminen säännöllisin väliajoin vuorokauden ympäri ehkäisee ovulaation erittäin suurella todennäköisyydellä, mutta varma ehkäisykeino se ei ole. Ennen yhdyntöjä kannattaa siis varmistaa, että ehkäisy on muulla tavoin kunnossa.

Viimeksi päivitetty 13.6.2019

Imetys heikentää äidin hedelmällisyyttä, mutta varma ehkäisykeino se ei ole. Mikäli äiti täysimettää alle 6kk ikäistä lasta säännöllisesti – myös öisin –, lapsi ei saa maidon ohella muuta ruokaa eivätkä äidin kuukautiset ole vielä alkaneet, ovulaatio estyy 98% todennäköisyydellä.

Mikäli äiti ei imetä laisinkaan, ensimmäinen ovulaatio voi tapahtua jo neljän viikon kuluttua synnytyksestä.

Imettävän äidin hedelmällisyys alkaa palautua heti, kun lapselle aletaan tarjota rintamaidon lisäksi muutakin ruokaa.

On erittäin tärkeää muistaa, että äidin hedelmällisyys palautuu usein jo ennen ensimmäisiä kuukautisia: yli puolella naisista ensimmäinen raskaudenjälkeinen ovulaatio tapahtuu jo ennen ensimmäisiä kuukautisia. Tämä tarkoittaa siis sitä, että raskaaksi voi tulla jo ennen kuin ensimmäisiäkään kuukautisia on kuulunut.

Kuukautiset palaavat muutamassa kuukaudessa

Synnytyksen jälkeen kuukautiset ovat imettävällä naisella tyypillisesti tauolla useamman kuukauden ajan. Tämä johtuu maidon herumiseen liittyvästä imetyshormonista, prolaktiinista. Se vaikuttaa ehkäisevästi kuukautiskiertoon. On kuitenkin mahdollista, että kuukautiskierto alkaa, vaikka äiti imettäisi – ja silloin on myös mahdollisuus uuteen raskauteen.

Kuukautiset alkavat muutaman kuukauden kuluttua synnytyksestä – imetys vaikuttaa oleellisesti ajankohtaan: imettävillä äideillä kuukautisten palautumiseen saattaa mennä useita kuukausia, jopa vuosi. Näin luonto yrittää pitää huolta siitä, ettei nainen tulisi liian nopeasti uudestaan raskaaksi.

Lähde: Potilaan lääkärilehti

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?