Useimmiten synnyttäneen äidin hormonitoiminnalta menee useita kuukausia palata ovulaatiokiertoon, varsinkin jos äiti imettää. Sen vuoksi uusi raskaus ei useinkaan ala heti edellisen perään. Joskus näin kuitenkin käy.

Viimeksi päivitetty 25.1.2019

Suurimmalle osalle naisista raskautuminen vain muutama kuukausi synnytyksen jälkeen ei ole mahdollista, varsinkaan jos nainen täysimettää. Yleensä täysimetykseen liittyvä hormonitoiminta estää ovulaatiota alkamasta, minkä vuoksi monella naisella kuukautiset alkavat vasta useita kuukausia synnytyksen jälkeen. Joiltakin ovulaatio kuitenkin onnistuu, mutta kyseessä on melko harvinainen, yksilöllinen ominaisuus.


MAINOS | PAMPERS: Mitä kosketus merkitsee vauvalle?


 

”Tästä aiheesta ei ole tilastoja tästä, mutta kovin yleistä se ei ole. Luonto on yrittänyt huolehtia niin, että useimmilla synnyttäjillä ei tapahdu ovulaatioita eikä raskaaksi tuleminen näinollen tapahdu niin kauan kun imettää täysimetyksellä”, kertoo naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri Nanneli Pallasmaa.

Mikäli raskaus alkaa alle kolmen kuukauden sisällä edellisestä synnytyksestä, lapset syntyvät alle vuoden ikäerolla toisiinsa. Tällaisia lapsia kutsutaan joskus ”irlantilaisiksi kaksosiksi”.

Millaisia riskejä äidille?

Mikäli toinen raskaus alkaa pian edellisen jälkeen, äidin palautuminen ensimmäisestä raskaudesta keskeytyy. Erityisesti kehon rautavarastot ovat vielä vajaat, minkä vuoksi äiti on tavanomaista väsyneempi. Myöskään lantionpohjan kudosten ja rakenteiden  palautuminen loppuraskauden ja synnytyksen aikaisesta venymisestä ei ole tapahtunut kokonaan.

”Tutkimusten mukaan seuraavassa raskaudessa on suurempi riski ennenaikaiseen vedenmenoon ja ennenaikaiseen synnytykseen, sekä vastasyntyneen pieneen syntymäpainoon. Joidenkin tutkimusten mukaan riski äidin ylipainon kertymiseen ja raskausdiabetekseen olisi jonkin verran kohonnut”

Pallasmaan mukaan aiheesta ei ole olemassa kattavia tutkimuksia, joten varmuudella ei osata sanoa, johtuuko osa riskeistä enemmän äidin elämäntavoista tai sosiaalisesta ympäristöstä.

”Joidenkin tutkimusten mukaan etenkin yli 35-vuotiailla synnyttäjillä lyhyt raskauksien välinen aika altistaa vakaville synnytyskomplikaatioille. Se tiedetään, että jos on synnyttänyt edellisen kerran keisarileikkauksella, on alle vuoden kuluessa uudelleen raskaaksi tulevalla suurentunut riski kohtuarven repeämiseen seuraavan synyntyksen yhteydessä.”

Kaikenkaikkiaan nuoren perusterveen synnyttäjän elimistö toipuu hyvin synnytyksestä ja kestää hyvin nopeastikin alkaneen uuden raskauden. Esimerkiksi kehitysmassa asuvalle naiselle lyhyt raskauksien väli on paljon haitallisempi huonon ravitsemustilan ja anemian vuoksi.

Liikuntaa, laadukasta ruokaa ja lantionpohjan lihakset

Jos nainen huomaa olevansa edellisen raskauden jälkeen nopeasti uudelleen raskaana, hyvän yleiskunnon ylläpitäminen liikunnan ja ravinnon avulla on erityisen tärkeää. Rautaa ja vitamiineja kannattaa tankata, lihomista puolestaan on syytä välttää.

Lantionpohjan lihasten voimistelua voi harjoittaa myös raskauden aikana, ja se ennaltaehkäisee lantionpohjan ongelmia seuraavan synnytyksen jälkeen. Kaikki tämä on tietenkin aika haastavaa, jos on pieni vauva samalla huolehdittavana”, Pallasmaa sanoo.

Uusi raskaus ei estä imetystä

Uusi raskaus ei estä aikaisemman lapsen imettämistä, ja nuoremman lapsen syntymän jälkeen imetystä voi jatkaa niinsanottuna ”tandem-imetyksenä”.

”Raskaushormonit vähentävät jonkin verran maidon tuotantoa, mutta on paljon naisia jotka imettävät edellistä lasta vielä uudelleen raskaana ollessaan. Tämä on elimistölle melko kuluttavaa, ja imetyksen aikainen oksitosiinin eritys voi aiheuttaa ennenaikaisia supistuksia. Joissakin tilanteissa se voi olla vaarallista”, Pallasmaa huomauttaa.

Väsymistä, valvomista ja jaettua huomiota

Fyysisten ongelmien lisäksi kahden vauvan saaminen kovin lyhyellä aikavälillä saattaa aiheuttaa myös henkisen puolen haittoja.

”Suurimmat ongelmat länsimaisessa perheessä liittyvät luultavasti äidin väsymisestä, kun ensimmäinen vauva vaatii hoitoa ja valvottaa. Kaksi imeväistä yhtaikaa rasittaa myös perhekuviota. Huonoimmassa tilanteessa ensimmäisenä syntynyt vauva voi myös jäädä vaille tarvitsemaansa yksilöllistä huomiota ja vuorovaikutusta, jos toinen vauva syntyy kovin lyhyen tauon jälkeen.”

Lue lisää: Katsausartikkeli, johon on kerätty tuoreita tutkimuksia tästä aihepiiristä.

Mitä mieltä olet artikkelista?