Tiheän imun kausi ajoittuu suurinpiirtein kolmen viikon, kuuden viikon, kolmen kuukauden ja kuuden kuukauden ikävaiheisiin. Kun tiheän imun kausi on päällä, vauva haluaa olla rinnalla erittäin usein ja kautta kestää muutaman päivän ajan. Parasta mitä voit tehdä on vastata vauvasi tarpeeseen imettämällä häntä runsaasti.

Viimeksi päivitetty 11.8.2022

Mikä on tiheän imun kausi?

Vauvalla on niin kutsuttuja ”tiheän imun kausia” keskimäärin 3 viikon, 6 viikon, 3 kuukauden ja 6 kuukauden kohdilla. Näissä taitekohdissa saattaa kulua useampi päivä, jolloin vauva haluaisi olla rinnalla aamusta iltaan. Moni pelästyy, että vauva ei saa tarpeeksi maitoa, ja ryhtyy tässä vaiheessa antamaan korviketta.

”Vauva ei kuitenkaan ole rinnalla siksi, että hänellä olisi yhtäkkiä isompi nälkä, vaan hän ”tilaa” lisää maitoa pian lisääntyvään tarpeeseensa. Rinnat tarvitsevat stimulointia ryhtyäkseen tuottamaan lisää maitoa, joten luonto hoitaa tasapainon hakemisen näin”, doula ja imetysohjaaja Greta Rossi selittää.

Imettäjän kannattaa siis vain hyväksyä, että vauva varmistaa omaa hyvinvointiaan haluamalla jatkuvasti pienen maitoannoksen, ja imettämiseen saattaa muutaman päivän ajan kulua varsin paljon aikaa.

Keskity olemaan tarjolla

Kun vauva haluaa asua rinnalla useamman tunnin päivässä, parasta mitä voit tehdä on vastata vauvan tarpeeseen. Älä hermostu tai tuskastu, sillä siitä ei ole hyötyä – kyseessä on vauvan luonnollinen, primitiivinen tarve. Ota käteen kirja tai aikakauslehti, katso televisiota ja syö sitä, mitä mahdollisimman vaivattomasti saat yhdellä kädellä aikaiseksi.

”Myös vesipullo on syytä olla käden ulottuvilla koko ajan”, Rossi ohjeistaa.

Kun vauva nukahtaa, nuku sinäkin – herätessään hän todennäköisesti haluaa jatkaa maitomaratonia!

”Mitä rennommin asiaan itse suhtautuu, sitä parempi. Tiheän imun kaudet voivat tuntua hetkittäin rankoilta, mutta ne kuuluvat asiaan ja menevät myös ohi”, Rossi summaa.

Tiheän imun kausia tulee toisinaan myös puolen vuoden ikäpyykin jälkeen, niin kauan kuin imetystä jatketaan.

Lähteet: Imetys.fi

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?