Kun istukka on tehnyt tehtävänsä, useimmat jättävät sen sairaalan hävitettäväksi sen kummemmin asiaa ajattelematta. Mutta eivät kaikki.

Vieläkin kuulee joidenkin haluavan haudata istukan maahan ja istuttaa paikalle lapselle omistetun puun. Tavallisesti istukka jää kuitenkin vähälle huomiolle: sitä saatetaan vilkaista uteliaisuudesta, mutta se siitä. Joillekuille istukka on kuitenkin niin tärkeä, että sitä ei noin vain hylätä – se syödään.


 


Illalliseksi istukkapataa

Kun yhdysvaltalaisen Jennifer Hughesin istukka näki päivänvalon noin kymmenen minuuttia esikoistytön syntymän jälkeen, uunituoreella äidillä oli suunnitelma valmiina. Hän halusi istukan mukaansa, jotta hän voisi syödä sen.

Netistä löytyy vaikka millä mitalla reseptejä, joissa yhtenä raaka-aineenä käytetään istukkaa. Löytyy istukkapataa, istukkalasagnea ja paahtoistukkaa. (Reseptejä voi hakea esimerkiksi haulla ”placenta recipes”.) Jennifer Hughes ei kuitenkaan suunnitellut kokkaavansa istukkaa itse vaan antavansa sen ammattilaisen jatkojalostettavaksi.

”Oman kehon onnellisuuspillereitä”

Niinpä varhain seuraavana aamuna sairaalaan saapui nuori nainen nimeltään Jennifer Mayer, ammatiltaan istukoiden jalostaja.

Mayerin tehtävänä on jalostaa istukka kuivaamalla kapseleiksi, joilla väitetään olevan monenlaisia myönteisiä vaikutuksia: niiden uskotaan lievittävän synnytyksen jälkeistä masennusta, kiihdyttävän äidin maidontuotantoa ja auttavan äidin elimistöä toipumaan raskaudesta ja synnytyksestä. Hänen asiakkaansa ovat enimmäkseen Hughesin ja hänen miehensä tapaan keskiluokkaisia kolmikymppisiä pariskuntia.

”Kapselit ovat oman kehon raaka-aineista tehtyjä onnellisuuspillereitä”, Mayer kertoo Nymag-lehdelle. Istukan jalostamisesta kapseleiksi voi lukea tarkemmin esimerkiksi osoitteesta Placentabenefits.info.

Muotijuttu

Yhdysvaltalainen istukkatutkija Mark B. Kristal kertoo, että istukoiden syömisestä innostuttiin 70-luvulla.

”Kyseessä on New Age –ilmiö. Noin kymmenen, kehdenkymmenen vuoden välein syntyy uusi porukka vanhempia, jotka uskovat, että istukka kuuluu syödä, koska se on luonnollista – eläimetkin tekevät niin. Ajatuksella ei ole mitään tieteellistä perustaa, se on puhtaasti muotijuttu”, hän sanoo.

Istukkaverestä apua vakavasti sairaille

Istukasta voi olla todellista apua vakavasti sairastuneille: sen sisältämä veri voidaan kerätä talteen auttamaan esimerkiksi leukemiaa sairastavia.

Istukkaveren keräys on helppo toimenpide sekä äidille että vauvalle. Synnytyksen, napanuoran katkaisun ja istukan irtoamisen jälkeen kätilö vie istukan SPR:n Veripalvelun työntekijälle, joka ottaa istukkaan jääneen veren talteen veripussiin.

Lähde:

Nymag: The Placenta Cookbook

Lue myös:

Istukan veri hyötykäyttöön

Mitä mieltä olet artikkelista?