Noah ja Nora ovat kaksosia, mutta heillä on eri isät. ”Huomasin heti, että lapset näyttivät aivan erilaisilta”, kaksosten äiti Jannicke kertoo. Hän kysyi sairaalasta, voisiko lapsilla olisi eri isät, mutta lääkärit eivät pitäneet ajatusta mahdollisena. DNA-testit kuitenkin vahvistivat Jannicken epäilyt todeksi. Miten kaikki oikein tapahtui? Lue Jannicken koko tarina.

Viimeksi päivitetty 11.12.2012

Jannicke ja Frederick olivat kihloissa ja halusivat saada lapsia yhdessä. Kaikki ei mennyt kuitenkaan aivan putkeen.

Yhtenä iltana Jannicke tapasi ystävänsä Joakimin. Hänellä ei ollut minkäänlaisia aikomuksia miehen suhteen, mutta hormonit tekivät kuitenkin kepposen. Jannicke ja Joakim päätyivät yhdessä sänkyyn.

Jannicke katui tekosiaan ja halusi unohtaa Joakimin mahdollisimman pian. Seuraavana päivänä hän ryntäsi kotiin sulhasensa luokse ja harrasti tämän kanssa seksiä. Seuraukset olivat kohtalokkaat.

Lue myös: Diabetes väijyy äitejä

Raskausoireita kahden viikon päästä

Pian Jannicke huomasi, että kuukautiset olivat reilusti myöhässä. Myös hänen rintansa olivat turvoksissa.

”Mutta kuka oli isä? Olin todella huolissani, että Joakim olisi isä ja kerroin asiasta hänelle. Hän ei voinut uskoa, että lapsi olisi todella hänen. Mehän olimme yhdessä vain yhden kerran”, Jannicke kertoo.

Myös Frederick sai kuulla raskaudesta.

”Sulhaseni oli todella onnellinen, mutta ymmärsi, että jokin asia oli pielessä. Käyttäydyin kummallisesti ja olin jatkuvasti huolissani kaikesta. Se oli todella vaikeaa aikaa”, Jannicke kertoo.

Vaikka tilanne oli todella haastava, abortti ei tullut kysymykseen. Se olisi ollut Jannicken vakaumuksen vastaista.

Lue myös: Lihavuus on riski synnyttäjälle

Hankala raskaus

Ultraääni paljasti, että Jannicke odotti kaksosia. Jannicke koki tuplaonnen sijaan pelkkää tupla-ahdistusta. Hän yritti epätoivoisesti laskea, kumpi miehistä olisi lasten isä. Laskurit eivät kuitenkaan antaneet Jannicken janoamaa tietoa.

Raskaus ei edennyt parhaalla mahdollisella tavalla. Jo viikolla 13 Jannicke joutui pysymään makuuasennossa, ettei menettäisi lapsiaan. Viikolla 22 asiat alkoivat näyttää todella huonolta. Oli hilkulla, ettei raskaus mennyt kesken.

”Pyysin lääkäreitä ja kätilöitä pelastamaan lapseni. Vaikka en ollut varma halusiko kumpikaan miehistä olla isä, minä halusin ylitse kaiken olla äiti”, Jannicke kertoo.

Tilanne saatiin rauhoittumaan ja raskaus jatkui.

Lue myös: Pelastava halaus

Tunnustus kätilölle

”Halusin yhden henkilön, jolle voisin kertoa kaiken ja jonka kanssa voisin puhua tilanteestani”, Jannicke sanoo.

Kätilö neuvoi kertomaan tilanteesta Fredrikille. Jannicke rohkaistui, soitti puolisolleen ja kertoi kaiken. Frederik antoi ymmärtää, että heidän suhteensa oli ohi. Kun Jannicke synnytti kahden kuukauden kuluttua, he olivat tosin jälleen yhdessä.

Noah ja Nora syntyivät viikolla 29. Nora painoi vain 1300 grammaa. Noah oli hieman yli 1500 grammaa.

”Näin heti että lapset näyttivät aivan erilaisilta. Nora oli kuin ulkomaalainen ja muistutti Joakimia. Noah oli puolestaan vaalea”, Jannicke sanoo.

Lue myös: Vauva syntyi sydän irrallaan

Lapsille tehtiin DNA-testi

Jannicke oli törmännyt netissä tarinoihin kaksosista, joilla oli eri isät. Hän kysyi sairaalasta, olisiko mahdollista, että lapsilla olisi eri isät. Lääkärit eivät pitäneet ajatusta mahdollisena. Pian tämän jälkeen lapsille tehtiin DNA-testit.

”Joakim ja Frederik halusivat molemmat saada tietää, kenen lapset oikeastaan olivat”, Jannicke kertoo.

Testit kestivät kolme kuukautta. Sillä välin kaksoset olivat monta kertaa kriittisessä tilassa. Varsinkin Noah’lla oli vaikeaa. Lapset olivat yhdeksän viikkoa keskoskaapissa.

”Kun testin tulokset vihdoin saapuivat, olin valmistautunut tulokseen”, Jannicke kertoo.

Äidinvaisto oli ollut tarkka. Tulos ei yllättänyt, vaikka Jannicke oli kuullut vain seitsemästä kaksosesta, joilla oli eri isät.

”Joakim oli 99,99 prosentin todennäköisyydellä Noran isä, kun taas Frederik oli selvästi Noah’n isä. Olin kaikesta huolimatta järkyttynyt. Olisi tietysti ollut helpompaa, jos Frederik olisi ollut kummankin isä.”

Lue myös: Viimeinen mahdollisuus

Kaksoset tietävät tilanteesta

Jannickelle oli selvää, että hän kertoo lapsilleen, kuka kummankin oikea isä on. Molemmat isät haluavat myös olla tekemisissä lastensa kanssa. Jannicke kuitenkin elää tällä hetkellä yksinhuoltajan arkea.

”Nyt kun Noah ja Nora ovat 4,5-vuotiaita, he kutsuvat molempia miehiä isäksi. He myös tietävät, kumpi on kumman isä.”

Myöhemmin Jannicke joutuu selvittämään lapsilleen koko sotkun.

”Silloin tärkeintä on, että kerron kuinka paljon halusin saada heidät molemmat. Vaikka minulla on ollut vaikeaa, minun on mahdotonta katua tekojani, kun sain lopputuloksena näin hienot lapset!”

Lue myös: Vain toinen jäi eloon

Jutussa esiintyvien henkilöiden nimet on muutettu.

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * *  *  *  *  *  *  *

 

Miten on mahdollista?

Tilastojen puutteessa kukaan ei tiedä, kuinka paljon vastaavanlaisia tapauksia on olemassa. Lääketieteellisestä näkökulmasta kaksosraskaus kahdelle eri miehelle on mahdollista.

”Jos naisen munasarjat vapauttavat kaksi munasolua saman kierron aikana, on mahdollista, että eri miesten siittiöt hedelmöittävät ne”, Thomas S. Nilsen kertoo Norjan kansallisesta kaksosrekisteristä.

Aihetta on Nilssenin mukaan tutkittu liian vähän. Tapauksia ei ole myöskään raportoitu. Vuoden 1997 on tilastoitu 7 tapausta, jotka olivat Jannickenkin tiedossa. Luku ei vastaa eri isäisten kaksosten määrää.

”On arvioitu, että yksi neljästäsadasta Yhdysvalloissa valkoihoiselle naimisissa olevalle naiselle syntyvistä kaksosista olisi todellisuudessa kahden isän hedelmöittämiä.”

Arviota ei voi Nilsenin mukaan siirtää kulttuurista toiseen, sillä arvioon vaikuttaa vahvasti naisten taustakulttuuri.

”On kuitenkin järkevä olettaa, että kahden isän kaksosia on huomattavasti enemmän kuin mitä ajatellaan”, Nilsen sanoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?