Noah ja Nora ovat kaksosia, mutta heillä on eri isät. ”Huomasin heti, että lapset näyttivät aivan erilaisilta”, kaksosten äiti Jannicke kertoo. Hän kysyi sairaalasta, voisiko lapsilla olisi eri isät. Lääkärit eivät pitäneet sitä mahdollisena. DNA-testit kuitenkin vahvistivat Jannicken epäilyt todeksi. Miten kaikki oikein tapahtui? Lue Jannicken koko tarina.

Viimeksi päivitetty 20.10.2022

Jannicke ja Frederick olivat kihloissa ja halusivat saada lapsia yhdessä. Asiat eivät kuitenkaan menneet suunnitelmien mukaan – sinne päinkään.Eräänä iltana Jannicke tapasi ystävänsä Joakimin. Hänellä ei ollut minkäänlaisia aikomuksia miehen suhteen, mutta hormonit kuiskivat toisin. Jannicke ja Joakim päätyivät yhdessä sänkyyn.

Jannicke katui tekosiaan ja halusi unohtaa Joakimin mahdollisimman pian. Seuraavana päivänä hän ryntäsi kotiin sulhasensa luokse ja harrasti seksiä tämän kanssa.

Tapahtumaketjun seuraukset olivat kohtalokkaat.

Raskausoireita kaksi viikkoa myöhemmin

Pian Jannicke huomasi, että kuukautiset olivat reilusti myöhässä. Myös hänen rintansa olivat turvoksissa.

”Mutta kuka oli isä? Olin todella huolissani, että Joakim olisi isä, joten kerroin asiasta hänelle. Hän ei voinut uskoa, että lapsi olisi todella hänen. Mehän olimme olleet yhdessä vain yhden kerran”, Jannicke kertoo.

Myös Frederick sai kuulla raskaudesta.

”Sulhaseni oli todella onnellinen, mutta ymmärsi, että jokin oli pielessä. Käyttäydyin kummallisesti ja olin jatkuvasti huolissani kaikesta. Se oli todella vaikeaa aikaa”, Jannicke muistelee.

Vaikka tilanne oli todella haastava, abortti ei tullut kysymykseen. Se olisi ollut Jannicken vakaumuksen vastaista.

Ultraäänitutkimus paljasti kaksi alkiota

Ultraääni paljasti, että Jannicke odotti kaksosia, mutta tuplaonnen sijaan Jannicke koki pelkkää tupla-ahdistusta.

Hän yritti epätoivoisesti laskea, kumpi miehistä voisi olla lasten isä. Laskurit eivät kuitenkaan antaneet Jannicken janoamaa tietoa.

Raskaus ei edennyt parhaalla mahdollisella tavalla. Jo 13. raskausviikolla Jannicke joutui pysymään makuuasennossa, ettei menettäisi lapsiaan.

22. raskausviikkoon mennessä asiat alkoivat näyttää todella huonolta: raskaus oli mennä kesken.

”Pyysin lääkäreitä ja kätilöitä pelastamaan lapseni. Vaikka en ollut varma halusiko kumpikaan miehistä olla isä, minä halusin ylitse kaiken olla äiti”, Jannicke kertoo.

Tilanne saatiin rauhoittumaan ja raskaus jatkui.

Tunnustus kätilölle – ja puolisolle

”Halusin yhden henkilön, jolle voisin kertoa kaiken ja jonka kanssa voisin puhua tilanteestani”, Jannicke sanoo.

Kätilö neuvoi kertomaan tilanteesta Fredrikille. Jannicke rohkaistui, soitti puolisolleen ja kertoi kaiken.

Frederik antoi ymmärtää, että heidän suhteensa oli ohi. Tosin kaksi kuukautta myöhemmin, kun Jannicke synnytti, he olivat jälleen yhdessä.

Noah ja Nora syntyivät 29. raskausviikolla. Nora painoi vain 1300 grammaa. Noah oli hieman yli 1500-grammainen.

”Näin heti että lapset näyttivät keskenään aivan erilaisilta. Nora oli kuin ulkomaalainen ja muistutti Joakimia. Noah oli puolestaan vaalea”, Jannicke sanoo.

Lue myös: Vauva syntyi sydän irrallaan

Lapsille tehtiin DNA-testi

Jannicke oli törmännyt netissä tarinoihin kaksosista, joilla oli eri isät. Hän kysyi sairaalasta, olisiko mahdollista, että lapsilla olisi eri isät. Lääkärit eivät pitäneet ajatusta mahdollisena. Pian tämän jälkeen lapsille tehtiin DNA-testit.

”Joakim ja Frederik halusivat molemmat saada tietää, kenen lapset oikeastaan olivat”, Jannicke kertoo.

Testitulosten saaminen kesti kolme kuukautta. Sillä välin kaksoset olivat monta kertaa kriittisessä tilassa. Varsinkin Noah’lla oli vaikeaa. Lapset olivat yhdeksän viikkoa keskoskaapissa.

”Kun testin tulokset vihdoin saapuivat, olin valmistautunut tulokseen”, Jannicke kertoo.

Äidinvaisto oli ollut tarkka. Tulos ei yllättänyt, vaikka Jannicke oli kuullut vain seitsemästä kaksosesta, joilla oli eri isät.

”Joakim oli 99,99 prosentin todennäköisyydellä Noran isä, kun taas Frederik oli selvästi Noah’n isä. Olin kaikesta huolimatta järkyttynyt. Olisi tietysti ollut helpompaa, jos Frederik olisi ollut kummankin isä.”

Kaksoset tietävät tilanteesta

Jannickelle oli selvää, että hän kertoo lapsilleen, kuka kummankin oikea isä on. Molemmat isät haluavat myös olla tekemisissä lastensa kanssa. Jannicke kuitenkin elää tällä hetkellä yksinhuoltajan arkea.

”Nyt kun Noah ja Nora ovat 4,5-vuotiaita, he kutsuvat molempia miehiä isäksi. He myös tietävät, kumpi on kumman isä.”

Myöhemmin Jannicke joutuu selvittämään lapsilleen koko sotkun.

”Silloin tärkeintä on, että kerron kuinka paljon halusin saada heidät molemmat. Vaikka minulla on ollut vaikeaa, minun on mahdotonta katua tekojani, kun sain lopputuloksena näin hienot lapset!”

Lue myös: Vain toinen jäi eloon

Jutussa esiintyvien henkilöiden nimet on muutettu.

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * *  *  *  *  *  *  *

Miten on mahdollista?

Tilastojen puutteessa kukaan ei tiedä, kuinka paljon vastaavanlaisia tapauksia on olemassa. Lääketieteellisestä näkökulmasta kaksosraskaus kahdelle eri miehelle on mahdollista.

”Jos naisen munasarjat vapauttavat kaksi munasolua saman kierron aikana, on mahdollista, että eri miesten siittiöt hedelmöittävät ne”, Thomas S. Nilsen kertoo Norjan kansallisesta kaksosrekisteristä.

Aihetta on Nilssenin mukaan tutkittu liian vähän. Tapauksia ei ole myöskään raportoitu. Vuonna 1997 oli tilastoitu 7 tapausta, jotka olivat Jannickenkin tiedossa. Luku ei vastaa eri-isäisten kaksosten määrää.

”On arvioitu, että yhdessä neljästäsadasta valkoihoisen naisen kaksosraskaudesta Yhdysvalloissa kaksosilla olisi todellisuudessa eri isät.”

Arviota ei voi Nilsenin mukaan siirtää kulttuurista toiseen, sillä arvioon vaikuttaa vahvasti naisten taustakulttuuri.

”On kuitenkin järkevä olettaa, että kahden isän kaksosia on huomattavasti enemmän kuin mitä ajatellaan”, Nilsen sanoo.

Artikkeli on julkaistu alun perin joulukuussa 2012. 

Mitä mieltä olet artikkelista?