Brittiläisen Morganin perheen kuopus syntyi käytännössä kuolleena: sydän pysähtyneenä ja ilman verta kehossaan. Lääkärit saivat vauvan eloon. Lue Oliverin hätkähdyttävä tarina.

Viimeksi päivitetty 20.3.2012

Morganin perheen nuorimmainen lapsi Oliver on tätä nykyä iloinen, reilun vuoden ikäinen taapero. Se hämmästyttää edelleen päivittäin äiti Katya, jolle kuopuksen syntymä oli järkyttävä kokemus.”Oliverin syntymä oli minulle niin traumaattinen, etten ole pystynyt puhumaan siitä kuin vasta nyt”, Katy sanoo.

”Siinä hän nyt hymyilee minulle. Poika joka syntyi kuolleena, ilman verta kehossaan. Lääkärit kirjaimellisesti herättivät hänet henkiin, enkä voi koskaan kylliksi heitä siitä kiittää.”

Äiti heräsi verilammikosta

Oliverin erikoisen verenhukan aiheutti harvinainen tila nimeltä Vasa Previa, joka muodosti kohtuun ylimääräisen suonen. Kun Katy oli raskausviikolla 37, suoni repesi. Hän heräsi aamulla verilammikosta.

Katy kiidätettiin sairaalaan, jossa hän järkytyksekseen sai tietää kaiken veren olevan peräisin vauvasta. Edessä oli hätäsektio.

Sydän pysähdyksissä

Oliver syntyi aamulla klo 5.12 painaen 2,7 kiloa. Hän oli kalpea ja hengetön. Sydän oli pysähdyksissä. Vauva näytti kuolleelta. Lääkärit yrittivät ensin elvyttää vauvaa. Sitten hänelle annettiin verensiirto yhä kiinni olevan napanuoran kautta. Hänelle annettiin myös happea ja sydänhierontaa.

Kun kello näytti 5.37, kuului monitorilta ensimmäinen piippaus. 25 minuuttia pysähdyksissä ollut sydän oli alkanut lyödä. Kun verta siirtyi lisää, syke voimistui. Lääkärit ja hoitajat pidättelivät kyyneleitään liikutuksesta.

Äiti Katy oli yhä nukutettuna ja autuaan tietämätön tapahtumista.

”Lääkärit sanoivat minulle, että se oli yksi uskomattomimmista selviämisistä koskaan. Vauvalla ei ollut verta, sydän ei lyönyt, hän näytti kuolleelta – ja silti hän selvisi.”

Pelko aivovauriosta

Vaikka Oliver saatiin eloon, ei jännitys ollut ohitse. Seuraavaksi piti tutkia, oliko synnytyksen aikainen hapenpuute aiheuttanut vauvalle ongelmia.

”Oli todella suuri pelko siitä, että pitkä hapenpuute oli aiheuttanut vaurioita Oliverin aivoihin”, Katy kertoo.

Oliver vietiin vauvojen teho-osastolle, jossa lääkärit päättivät alentaa hänen ruumiinlämpönsä pelastaakseen aivot vaurioilta. Vauva laitettiin pikkuruisen takin sisään, joka jäähdytti ruumiinlämmön 33 asteeseen. Näin veri virtasi paremmin aivoihin.

Kolmen hermostuttavan päivän jälkeen ruumiinlämpöä alettiin hiljalleen nostaa, puoli astetta päivässä, kunnes se oli jälleen normaalit 37 astetta. Samaan aikaan äidin pumppaamaa rintamaitoa annettiin letkulla suoraan vauvan vatsaan.

Ja niin, vain 11 päivää hätkähdyttävän syntymänsä jälkeen Oliver oli jo valmis lähtemään kotiin ja aloittamaan elämän Katy-äidin, Jeff-isän ja seitsenvuotiaan Jack-isoveljen kanssa.

Iloinen ja terve poika

Kaikki on sujunut hyvin. Nykyään Oliver on vuoden ja kolmen kuukauden ikäinen vesseli, joka on juuri oppinut kävelemään. Hänen lempileikkinsä on olla piilosilla.

”Hän on iloinen pieni poika, jolla on koko elämä edessään. Se on uskomatonta, kun ajattelee mitä kaikkea hän on kokenut.”

”Oliver on kävelevä kunnianosoitus ihmeitä tekeville lääkäreille. Ja hän on oikea pieni taistelija”, ylpeä äiti summaa.

Katso Oliverin ja perheen kuvat täältä.

Lähde: The Sun

Lue myös: 

Hyvästi, pikku Angelika
Angelikan vanhemmat saivat tietää kaksi viikkoa ennen tyttärensä kuolemaa, että mitään ei olisi enää tehtävissä ja että aikaa on jäljellä vain vähän.

Kolmosista vain yksi selvisi
Kaksi keskenmenoa, yksi kuolleena syntynyt lapsi – ja lopulta terve esikoistyttö. Sitten: kolmosraskaus! ”Olin aivan sokissa, kun näimme ultrassa kolme sydämensykettä. Me riemuitsimme! Samalla se oli pelottavaa”, äiti Anne Malene Bringsverd muistelee. Pelko osoittautui aiheelliseksi.

Lucas Angel kuoli kuusiviikkoisena
”Nostin hänet hengityskoneesta. Hän katsoi minua suoraan silmiin ja tarttui minua sormesta. Sitten hän oli poissa”, Ann Kristin Muggerud kertoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?