Usein ajatellaan, että lapsen syntymä muuttaa äitiä ihmisenä. Kun näin sanotaan, tarkoitetaan vanhemmaksi kasvamista. Väite pitää kuitenkin sisällään myös biologisen tosiasian. Sikiöaikana äitiin siirtyy nimittäin lapsen soluja. Uuden teorian mukaan nämä solut ohjelmoivat äidin suosimaan vauvaa yli kaiken muun.

Jos nainen on odottanut poikalasta, hänestä saatetaan löytää vielä vanhuksenakin miehen soluja. Käytännössä sikiön solut siirtyvät äitiin istukan kautta.


 


Osa näistä soluista poistuu äidistä synnytyksen jälkeen vierasaineena. Osa soluista on ehtinyt kasvaa kiinni äidin kudokseen. Kiinnittyneet solut jäävät äitiin. Tiedetään, että näillä soluilla on sekä parantavia että sairastuttavia vaikutuksia äitiin.

On havaittu, että ylimääräiset solut voivat parantaa äidin terveyttä. Toisaalta on myös havaittu, että nämä vieraat solut lisäävät syöpäriskiä. Tutkijat ovatkin olleet ymmällään, miksi soluvaihtoa ylipäätänsä tapahtuu?

Uuden teorian mukaan evoluutio on kehittänyt tavan tehostaa äidin resurssien siirtymistä juuri kohdussa olevalle vauvalle.

Yrittääkö vauva manipuloida sinua?

Evoluution näkökulmasta vauva haluaa mahdollisimman paljon vanhempiensa resursseja. Vauvan haluama resurssimäärä on niin suuri, että varsinkin äidin on kamppailtava vauvan vaatimuksia vastaan. Esimerkiksi toisten lasten hankinta ei olisi mahdollista, jos vauva saisi päättää.

Tutkijat otaksuvat, että sikiöstä äitiin siirtyvät solut kiihdyttäisivät istukan toimintaa raskausaikana. Teorian mukaan solut voisivat vaikuttaa myös synnytyksen jälkeen esimerkiksi rinnoissa lisäämällä maidontuotantoa.

Aivoihin päätyvät solut voisivat teoriassa myös muuttaa äidin käytöstä vauvalle suotuisemmaksi. Toisin sanoen tutkijat otaksuvat, että vauvan solut ohjelmoisivat äidin rakastamaan lastaan enemmän kuin mitään muuta tässä maailmassa.

Uudet raskaudet on ehkäistävä

Jos äiti on evoluutioympäristössä tullut raskaaksi pian synnytyksen jälkeen, vauvan ravitsemus on ollut uhattuna. Metsästäjä-keräilijöiden ravintomäärät olivat nykypäivään verrattuna oleellisesti vähäisempiä.

Vauvan kannalta on siis ollut hyvä asia, jos äiti saa seuraavan lapsen vasta vuosien päästä synnytyksestä. Silloin vauvalle jää runsaasti äidin resursseja esimerkiksi rintamaidon muodossa.

Tutkijat olettavat, että vauvan solut äidin kehossa voisivat aiheuttaa keskenmenoja ja kromosomihäiriöitä juuri yllä mainitun syyn takia.

Tutkijoiden villi teoria jää odottamaan tieteellistä vahvistusta

Väitteet on julkaistu uskaliaita avauksia tekevässä BioEssays-lehdessä. Tutkijat myöntävät itsekin, ettei heidän ehdotuksille ole vielä riittävää tieteellistä näyttöä. Tulevaisuus näyttää, kuinka lähelle totuutta heidän teoriansa osuu.

Lähde: BioEssays, Smithsonian.com

Mitä mieltä olet artikkelista?