Esikoisen syntymä on hermostuttavaa aikaa. Silloin tulee tehtyä ainakin nämä 13 asiaa,  jotka jälkikäteen lähinnä hymyilyttävät.

Viimeksi päivitetty 8.9.2022

1. Hermona vastasyntyneestä

Ensimmäiset päivät synnytyksen jälkeen ovat hermoja raastavia. Mahassa isolta tuntunut vauva onkin todella pikkiriikkinen. Miten voi olla täysin varma siitä, että vauva on sylissä oikealla tavalla? Miten vaippa ja vaatteet vaihdetaan näin pienelle ja hentoiselle olennolle?


 


Jälkikäteen muistaa, miten nopeasti pientä ihmistä oppii käsittelemään – ja miten nopeasti vauva kasvaa isommaksi.

2. Kapea imetysdieetti

Apua! Söin sipulia, kaalia ja mausteita ja nyt vauva itkee. Esikoisen synnyttyä pelkää, että pienikin omituisuus ruokavaliossa aiheuttaa vauvalle mahanpuruja ja kitinää. Niinpä saatat tuntea jatkuvaa syyllisyyttä ja kaventaa ruokavaliotasi huomattavasti.

Vauvojen ruoansulatuskanava on varsin epäkypsä. Niinpä mahanpurut saattavat johtua mistä tahansa. Kapeaa imetysdieettiä ei tänä päivänä suositella, ellei sille ole erityisen hyvää syytä.

Vauvasi tarvitsee ainoastaan äidin (ja isän) aikaa, maitoa, uuden vaipan silloin tällöin ja paljon unta.

3. Jaksat katsella vauvan unta rättiväsyneenä

Vauvan unta on ihana katsella. Tuoreelle vanhemmalle näky on huumaava. On hienoa ihailla tuhisevaa nyyttiä ja ajatella, että juuri tämä vauva on teidän omanne.

Unta ihaillessa sitä unohtaa itse nukkua. Nuku, kun vauva nukkuu, kuuluu vanha sääntö. Sitä on viisasta seurata varsinkin vauvan ollessa pieni. Pienillä vauvoilla kun ei ole hajuakaan unirytmistä ja yönukkumiset voivat jäädä äidillä ja isällä vähiin.

4. Pakkaat koko irtaimistosi mukaan, kun lähdet kauppaan

Kaikkea voi tapahtua, ja niinpä pitää valmistautua kaikkeen! Opit pian, että on melkoinen haaste raahata jokaiselle reissulle kahdet vaihtovaatteet, vaipanvaihtoalusta, kasa vaippoja ja kosteuspyyhkeitä vain varautuaksesi kahteen peräkkäiseen vaipparäjähdykseen.

Todennäköisesti et tarvitse kaikkea, mitä olet pakannut hoitokassiisi. Menee tosin aikaa ennen kuin tuoreet vanhemmat hoksaavat, mitä kauppareissulla todella kannattaa olla mukana ja mikä on turhaa painolastia.

5. Kärsit vauvan rokotuksesta enemmän kuin vauva

Äiti itkee ensimmäisen rokotuksen yhteydessä todennäköisemmin kuin vauva. Voi nimittäin olla, että vauva ei edes tunne rokotuksen aiheuttamaa pientä kutinaa. Sinusta kuitenkin tuntuu kamalalta, että vauva altistuu jättineulalle. Huomaat pian, että neuvolatäti lohduttaa enemmän sinua kuin vauvaa.

Myöhemmin totut siihen, että lapsi saa rokotuksia. Lapsen vieminen rokotettavaksi on aina keljua, mutta se muuttuu vähemmän ikäväksi ajan kanssa – ainakin vanhemmille.

6. Hermoremahdus, kun vauva sairastuu

On kamala tunne kun vauva sairastuu. Soitat heti päivystykseen, vaikka vauva vain hieman niiskuttaa. Voihan vauvalla olla vaikkapa korvatulehdus! Et pysty koko yönä nukkumaan. Tarkkailet vain vauvan vointia. Myöhemmin vanhemmat oppivat tunnistamaan, milloin lapsi todella tarvitsee lääkärikäyntiä ja milloin kyse on pikkulentsusta.

Tilanne helpottuu, kun lapsi oppii puhumaan. Silloin kivuista ja kolotuksista saa tarkempaa tietoa. Tämä auttaa myös vanhempia olemaan stressaamatta liikaa.

7. Tarkkailet lapsen suolen toimintaa (ja puhut siitä)

Vaikka olisit vakaasti päättänyt, ettet ole niitä vanhempia, jotka puhuvat neljä tuntia kakasta, tuoreilla vanhemmilla on suuri riski luisua kakkapuheisiin. Onko kakan koostumus sopiva? Minkä väristä kakkaa on tullut viime aikoina? Onko kakkaamistiheys ollut liian ripeä? Vai onko ummetusta?

Ja niin edelleen.

8. Googletat KAIKEN!

Onko normaalia, että lapselle tulee hampaita nyt eikä vasta viikon päästä? Miten vauvan saa syömään tuttia? Mikä tämä ihottuma on? Saako vauva maistaa savujuustoa? Eikö lapsen pitäisi aloittaa ryömiminen nyt?

Haluat parasta lapsellesi – ja se on hyvä juttu! Tieto voi poistaa huolesi. Tai sitten aiheuttaa lisää huolia, sillä osa vanhemmuuteen liittyvästä tiedosta on ristiriitaista. Kokemuksen kautta oppii tunnistamaan hyvät tietolähteet. Myöhemmin myös luottamus itseensä vanhempana kasvaa niin, että kaikkeen ei tarvitse yrittää etsiä vastauksia muualta.

9. Kuvittelet tarvitsevasi kaikenlaista roinaa

Käsi ylös ne vanhemmat, jotka ovat ostaneet vauvanhoitotarvikkeita, joita ei ole myöhemmin tarvinnut! Ennen vauvan syntymää sortuu helposti ajattelemaan, että vanhempana tarvitsee kaikkea, mitä vauvatarvikeliikkeessä myydään. On myös vaikea sanoa, mitä tarviketta juuri sinä tarvitsisit. Nimittäin se mikä toisen mielestä on turhake, on toiselle esine, jota ilman ei pärjää.

Yksi vinkki tavaroiden ostamiseen on seuraava: Odota, ja katso, minkälaisia vauvanhoitotarpeita teidän perheessänne ilmenee. Kaikkea ei todellakaan tarvitse ostaa ennen vauvan syntymää.

10. Osallistut liian moneen vauva-aktiviteettiin

Vauvauintia, muskaria, hauskoja vaunureissuja… Vauva ei oikeasti tarvitse mitään näistä aktiviteeteista. Mutta ne voivat olla hauskaa yhteistä tekemistä sinulle ja vauvalle – jos oikeasti nautit jutuista, joita teette. Todellisuudessa vauvasi tarvitsee ainoastaan vanhemman aikaa, maitoa, uuden vaipan silloin tällöin ja paljon unta.

Totuttele rauhassa uutukaiseen vanhemman rooliisi ja mieti rauhassa, onko sinulla itselläsi haluja osallistua vauva-aktiviteetteihin.

11. Seuraavan kehitysvaiheen kuumeista odottelua

Monet uudet vanhemmat sortuvat miettimään, miten kivaa on sitten, kun vauva osaa sitä-ja-tätä. Samalla myös pelätään, että jokin kehitysvaihe ei tapahdu riittävän ajoissa. Muista, että vaikkapa kävelemään oppiminen ei ole mikään kilpailu. Kaikki oppivat omassa rytmissään.

12. Käytät valtavia summia söpöjen vaatteiden ostamiseen…

…ja kun saat vaatteet pienokaisen päälle, huomaan pian, miten epäkäytännölisiä monet hienoista mekoista ja huppareista ovat. Vauvat kasvavat myös hurjaa vauhtia ja vaatteet jäävät todella nopeasti pieniksi. Niinpä talvihaalaria ei kannata ostaa ennen kuin sitä oikeasti tarvitsee.

Monet vannovat bodyn ja sukkahousujen nimeen, koska ne ovat kaikista käytännöllisimpiä pienillä vauvoilla. Kun pääset vanhemmuuden vauhtiin, huomaat pian, minkälainen vaate on käytännöllisin. Mutta ehkä juuri sen vuoksi kannattaa odottaa ennen kuin käyttää kaikki rahansa vaatteisiin.

13. Vauvatarkistuksia – kaikkialla ja koko ajan!

Kun lapsi on lastenvaunussa, autossa, omassa sängyssä… sinä tarkkailet: Hengittääköhän se nyt varmasti? Onko vauvalla liian kuuma? Tai kenties liian kylmä? Onko vauveli ollut liian hiljaa tänään?

Tarkkailu kuuluu vauvasta huolehtimiseen. Myöhemmin opit olemaan rauhallisempi. Huomaat, että vauvalla on kaikki kunnossa, vaikka istuisit etupenkillä, etkä vauvan vieressä takapenkillä.

Vielä jälkisanoiksi: Vaikka lukisit tämän raskausaikana, sinun on siitä huolimatta käytävä ja koettava kaiken tämän itse. Se kuuluu vanhemmuuteen. Tervetuloa klubiin! Pian pystyt katsomaan näitä juttuja etäämmältä ja hymyillä sille, minkälainen olit vauvan ollessa aivan pieni. Loppuen lopuksi se on ihanaa aikaa!

Lue lisää tuoreesta vanhemmuudesta:

Mitä mieltä olet artikkelista?