Äiti tarvitsee omaa aikaa ja unta. Lue myös kahdeksasta muusta seikasta, jotka jokainen tuore äiti on ansainnut.

Viimeksi päivitetty 9.4.2014

1. MielenrauhaaVastasyntyneen äiti hermoilee usein monesta asiasta. Äiti saattaa pohtia, kuinka hän onnistuu vauvan hoidossa. Asioiden liika märehtiminen on kuitenkin turhaa. Luota itseesi ja usko luonnon sinulle antamaan kykyyn selviytyä äitiydestä.

2. Valmiin ruoan pöytään

Vastasyntyneen imettäminen saattaa viedä kerralla jopa tunnin. Lasta pitää syöttää vähintään kahdeksan kertaa päivässä. Myöhemmin imettäminen sujuu nopeammin. Alkuvaiheessa äidin aika on kuitenkin kortilla. Äiti onkin ansainnut valmiin ruoan pöytään. Imetyksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että puoliso hoitaa kotityöt. Imetys kun vaatii paljon aikaa ja energiaa.

Lue myös: Homma haltuun: Näin onnistut imetyksessä

3. Unta

Vauvat valvottavat varsinkin äitejä. Monet äidit ajattelevat, että heidän on vain jaksettava. Univelka ei kuitenkaan ole hyväksi äidille eikä pienelle lapselle. Pirteä äiti on vauvallakin parempi vaihtoehto. Niinpä puolison kannattaa järjestää äidille nukkuma-aikaa. Jos uniaikaa on mahdoton lisätä yöllä, puoliso voi hoitaa vauvaa päivällä ja antaa äidille päiväunihetken.

4. Oman jutun

Äidin ei tarvitse olla kiinni vauvassa 24 tuntia vuorokaudessa. Puoliso voi hyvin katsoa lasta sen aikaa, että äiti pääsee esimerkiksi kävelylenkille. Oma juttu on todella tärkeä jaksamisen kannalta. Se voi olla vaikkapa kodin ulkopuolinen harrastus tai sitten televisiosarjan katsomista ilman häiriöitä. Äiti ansaitsee päivittäisen oman juttunsa.

Lue myös: Saako äiti harrastaa?

5. Tunnustusta

Kotona oleminen ei ole helppoa. Lapset ovat vaativia, ruokaa pitää laittaa ja aikuiskontaktien vähäisyys painaa usein mieltä. Jos puoliso on päivät töissä, hän saattaa ajatella, että äidillä on helpompaa, kun hän ”saa” olla kotona. Äidin työtä ei kuitenkaan pitäisi koskaan vähätellä. Äiti ansaitsee tunnustuksen siitä, että hän tekee merkittävää ja raskasta työtä perheensä eteen.

6. Hemmottelua

Pienen lapsen äiti on todella kiinni vauva-arjessa. Vaikka lapsen jatkuva hoivaaminen on tärkeää, yhtä tärkeää on pitää kiinni omasta jaksamisesta. Olisiko hyvä idea piipahtaa ystävien kanssa vaikkapa kylpylässä ja antaa miehen hoitaa vauvaa?

Lue myös: Milloin lapsenvahdin hoiviin?

7. Vessarauhaa

Pienet lapset ovat mukana kaikkialla. Usein vauva seuraa myös vessaan. Joskus on kuitenkin mukava käydä vessassa kaikessa rauhassa. Vessanrauhan järjestäminen onnistuu hyvin puolisolta.

8. Kaksi kättä

Ihmiset ovat kaksikätisiä. Vauvaa kantavasta äidistä tämä saattaa tuntua oudolta. Äiti kun tottuu tekemään kaiken yhdellä kädellä. Äiti on kuitenkin ansainnut kaksikätisen lounaan. Isä voikin napata vauvan hoitoonsa siksi aikaa, että äiti saa nauttia kahden käden aterioinnista.

9. Aikuisseuraa

Monet kotiäidit kärsivät aikuisseuran puutteesta. Vaikka vauvan kanssa olisi kuinka mukavaa tahansa, aikuisen ihmisen on hankala pysyä hyvällä tuulella, jos kaikki päivän keskustelut jäävät vauvapuheen tasolle. Äidin jaksamisen kannalta on äärimäisen tärkeää, ettei äiti koe jäävänsä kaiken ulkopuolelle. Tässä voivat auttaa hyvät ystävät. Tapaa ystäviä ulkona, kahviloissa tai kutsu heidät kylään. Olet ansainnut ystäväsi ympärillesi.

Lue myös: Töihin ja äkkiä: ”Kotona oleminen on kidutusta”

10. Hyviä neuvoja

Kun naisesta tulee ensimmäistä kertaa äiti, saattaa vauvanhoito pelottaa. Osaanko todella pitää huolta lapsestani? Mitä jos teen jotain väärin? Tuore äiti on ansainnut ympärilleen ihmisiä, jotka osaavat antaa hyviä neuvoja. Kun jokin arveluttaa, on tärkeää, että äiti saa neuvoja kokeneemmilta äideiltä.

Mitä mieltä olet artikkelista?