Hematooma on verenpurkauma, joka kohdussa voi aiheuttaa runsastakin verenvuotoa. Vuoto muistuttaa monesti pelottavan paljon keskenmenoa, mutta yleensä raskaus sujuu hyvin hematoomasta huolimatta. "Tietysti epäiltiin pahinta, kun verta tuli kuin kaatamalla ja oli isoja hyytymiä. No, nyt on kaikki mennyt ihan hyvin", odottaja kertoo.

Viimeksi päivitetty 29.6.2016

Esimerkiksi mustelmat ovat verenpurkaumia eli mustelmia. Hematooma on yleensä vaaraton, mutta se voi todella säikäyttää, jos se sijaitsee kohdussa. Hematooma kohdun seinämässä voi vuotaa runsaastikin.


MAINOS | PAMPERS: Mitä kosketus merkitsee vauvalle?


 

”Nyt sain viikon sairaslomaa maanantaina, kun alkoi niin kova vuoto, että luultiin jo keskenmenoksi. Nostelu- ja seksikielto. Saunomista pyysi lääkäri myös välttämään, kun itse sauna-asian otin puheeksi”, nimimerkki Toukanäiti kertoo Vau.fi:n foorumilla.

Kaikki hyvin vuodosta huolimatta

Lääkäri soitti äitipolille, että täällä olis tällänen keskenmenopotilas, keski-ikäinen. No, paukkasin yksityiselle, ja siellähän se pieni köllötti virkeänä.

Myös nimimerkillä Mi82 kirjoittava odottaja kertoo, että häntä vaivasi hematooma alkuraskauden aikaan.

”Aloin vuotaa verta joskus viikolla 6–8. Luulin tietty keskenmenoksi”, Mi82 toteaa.

”Kävin gynekossa, ja siellä kuului pienet sykkeet. Saikulle jouduin. Oisinkohan vuotanut viikon verran, ja sitten kävin uudestaan lääkärillä. Kaikesta peloista huolimatta sykkeet löytyi vieläkin”, hän kertoo.

”Nyt menossa viikkoja 29”, Mi82 kirjoittaa iloisena.

Jempula85 kertoo samankaltaisesta kokemuksesta.

”Raskausviikoilla 8+6 alkoi ihan älytön verenvuoto, joka kesti noin 5 minuuttia. Tietysti epäiltiin pahinta, kun verta tuli kuin kaatamalla ja isoja hyytymiä”, hän kuvailee.

”Eihän sitä viikonloppuna päässyt minnekään tarkistamaan. Maantaina terveyskeskukseen, jossa lääkäri soitti äitipolille, että täällä olis tällänen keskenmenopotilas, keski-ikäinen. No, paukkasin yksityiselle, ja siellähän se pieni köllötti virkeänä, ja lääkäri näytti sen hematooman ruudulta. Sanoi, että voi vuotaa vielä, että jotain näkyy siellä vielä olevan”, Jempula85 muistelee.

”No, nyt on kaikki mennyt ihan hyvin, ja rv 19+6 menossa”, hän toteaa.

Lämpö voi kiihdyttää vuotoa

Toukanäiti huomasi, että verenvuodot alkoivat juuri silloin, kun uusi sauna tuli valmiiksi ja pariskunta alkoi saunoa joka ilta. Aluksi vuoto oli pientä, sitten suurempaa.

”Voisikohan lämmöllä olla oikeasti mitään vaikutusta vuotoon?” Toukanäiti ihmettelee.

”Eilen istuin monta tuntia penkinlämmitys päällä autossa, ja kun nousin, niin holahti taas oikein kunnolla. Ärsyttävää!” hän tuskailee.

”Hematoomasta miulla ei ole kokemusta, mutta ainakin jälkivuoto runsastui aina saunassa ja lämmössä. Kyllähän verenkierto vilkastuu lämpimässä, eli selittää vuodon runsastumisen”, Mannikka pohtii.

Onko sinulla kokemusta hematooman aiheuttamasta vuodosta? Keskustele aiheesta: Hematooma ja raskaus

Mitä mieltä olet artikkelista?