Neuvolassa mitattava symfyysi-fundus-mitta, eli häpyliitos-kohdunpohjamitta, kertoo kohdun koon. Mittaa verrataan keskiarvoon, jonka perusteella sikiön kasvua seurataan. Katso alla olevalta videolta, miten sf-mitta otetaan.

Viimeksi päivitetty 26.2.2009Ei syytä huoleen, jos sinulta otettu sf-mitta ei tällä kertaa osu keskiarvon mukaiselle käyrälle. Kohdun kasvukäyrä ei nimittäin aina kulje keskiarvon mukaisesti. Pienet poikkeamat kuuluvat normaaliin raskauteen.Käyrän seuranta on kuitenkin tärkeää, sillä isot muutokset siinä voivat viestiä ongelmista raskauden kulussa. Tällöin äidille tehdään lisätutkimuksia äitiyspoliklinikalla.

Syitä isoon sf-mittaan:

Jos sf-mitta on yllättävän iso verrattuna keskiarvokäyrään, syynä saattaa olla esimerkiksi monikkoraskaus tai väärin arvioitu laskettu aika. Tai jos suvussa on isokokoisuutta, lapsi saattaa olla yksinkertaisesti geeniensä puolesta suurikokoinen, ja näin ollen myös kohtu kasvaa normaalia isommaksi.

Myös lapsiveden poikkeuksellisen runsas määrä selittää myös toisinaan kohdun kasvupyrähdyksen.

Iso sf-mitta voi viitata myös raskausdiabetekseen. Eräs kasvupyrähdyksiä aiheuttava tekijä on sokeriaineenvaihdunnan häiriö. Veren korkea sokeripitoisuus voi kasvattaa lapsen niin isoksi, ettei alatiesynnytys tule enää kysymykseen.

Näissä tapauksissa äitiä neuvotaan vähentämään sokerinkäyttöä, jotta lapsen kasvu pysyisi aisoissa. Sokeritasapainon järkkyminen voi pahimmassa tapauksessa sairastuttaa äidin diabetekseen.

Syitä pieneen sf-mittaan:

Jos kohdun kasvu on hidastunut tai pysähtynyt kokonaan, taustalla on tyypillisesti istukan toimintahäiriö. Silloin lapsi ei saa riittävästi kasvuun tarvittavaa energiaa. Syy kasvuhäiriöön selvitetään äitiyspoliklinikalla.

Kasvun hidastuminen voi johtua esimerkiksi raskausmyrkytyksestä.

Myös tupakointi voi aiheuttaa sikiön kasvuhäiriöitä heikentämällä istukan verenvirtausta ja sikiön hapetusta, niin että sikiön ravinnonsaanti heikkenee.

Sf-mittaa seurataan raskaus viikko viikolta -osiossa.

Mitä mieltä olet artikkelista?