Joogaamiseen ei tarvita hienoa studiota, joogamattoja tai muitakaan vermeitä. Riittää, kun pukeudut mukaviin vaatteisiin, raivaat itsellesi hieman tilaa ja maltat asettua toviksi hengittelemään ja venyttelemään. Joogaohjaaja Martta Kallas-Mäki näyttää neljä jokaiselle sopivaa helppoa liikettä. Saa muuten kokeilla, vaikkei olisikaan raskaana!

Viimeksi päivitetty 16.2.2024

Keholle ystävälliset joogaliikkeet parantavat liikkuvuutta, helpottavat selkäsärkyä ja ennen kaikkea tarjoavat sinulle mahdollisuuden keskittyä ajattelemaan itseäsi ja tulevaa lastasi. Tartu ohjeisiin ja sisällytä osaksi viikkorytmiäsi!


 


Ennen kuin aloitat, muista:

  • Tarkoitus ei ole tehdä liikkeitä niin, että ne näyttävät hienoilta. Tärkeintä on se, miltä liikkeet tuntuvat.
  • Tee jokainen venytys rauhallisesti ja pysy kussakin asennossa 5–10 rauhallisen sisään- ja uloshengityksen verran.
  • Jooga ei ole hätähousun hommaa: Jos pystyt, yritä olla ajattelematta liikkeitä suorituksena. Ajattele, että ne ovat ennemminkin oiva tilaisuus rentoutua, rauhoittua, hengittää syvään ja kuulostella omaa kehoaan.
  • Venytys saa tuntua, mutta ei sattua. Älä siis pakota itseäsi ääriasentoihin.

 

1. Perhonen

Kasvava vatsa voi vetää alaselän liian notkolle. Perhonen on oiva liike alaselän pyöristämiseksi, ja se avaa myös lonkkia. Tarkoitus on etsiä itselleen parhaalta tuntuva asento, nojautua rauhallisesti eteenpäin ja rentoutumisen kautta löytää itselleen sopiva asento. Maltti on aina valttia ja parasta on edetä omien tuntemusten mukaan.

2. Kameli

Istu jalkojen päällä, laita kämmenet lattiaan taaksesi. Nosta rintakehää kohti kattoa ja lantiota hieman jalkojen päältä. Liike aukaisee rintakehää ja venyttää myös reiden etuosaa ja lonkan koukistajaa. ”Liike on oiva myös kaikille tietokoneen ääressä työtä tekeville”, Martta vinkkaa. Tarkoitus ei ole tässä liikkeessä – eikä muissakaan liikkeissä – pakottaa itseään jonkinlaiseen ääriasentoon vaan malttaa odottaa, että kehossa alkaa rentoutumisen kautta tapahtua.

Täyskameli voi olla aloittelijalle liian voimakas liike – varsinkin silloin, jos selkä ei ole luonnostaan notkea.

3. Kylkien venytys

Istu lattialla joko risti-istunnassa tai jalat leveässä haara-asennossa – kumpi vain tuntuu itselle sopivammalta. Pidä paino istuinluilla ja selkä suorana. Venytä rauhallisesti molemmat kyljet.

Selkä pysyy helposti suorassa, jos liikkeen tekee selkä seinää vasten.

4. Pakaroiden venytys

Käy selinmakuulle lattialle ja aseta toinen jalkapohja seinää vasten. Nosta toisen jalan nilkka seinää vasten olevan jalan reidelle. Laske seinää vasten olevaa jalkaa alaspäin, kunnes asento tuntuu itsellesi sopivalta.

Mitä lähempänä seinää olet, sitä voimakkaammalta liike tuntuu.

Kehon ja mielen yhteistyötä

Martta Kallas-Mäki on 30-vuotias joogaohjaaja. Martalle jooga merkitsee ennen kaikkea pysähtymistä, rauhoittumista käsillä olevaan hetkeen, mielen ja kehon yhteyden löytämistä ja rentoutumista joogaan olennaisesti liittyvän rauhallisen ja syvän hengityksen avulla.

Jooga on Martan mukaan tehnyt hyvää raskauden välillä jumittamalle selälle. Myös tulevaan synnytykseen jooga on auttanut suhtautumaan levollisesti: Mitä enemmän tuntee olevansa sinut kehonsa kanssa, sitä luottavaisemmin mielin voi ajatella, että kroppa kyllä osaa hoitaa hommansa.

Mitä mieltä olet artikkelista?