Ovatko ne ilmavaivoja? Vaiko kultakala mahassa? Ensimmäiset liikkeet voivat muistuttaa erehdyttävästi kuplintaa suolistossa. Ensimmäistään odottavat tuntevat ensimmäiset potkut yleensä myöhemmin kuin uudelleen synnyttäjät. Vau.fi:n foorumilla ensisynnyttäjät kertovat, milloin tunnistivat kuprut sikiön liikkeiksi.

Viimeksi päivitetty 16.10.2012

Moni huomaa sikiön liikkeet noin viikoilla 16-20. Uudelleen synnyttäjät osaavat tunnistaa tuntemuksensa yleensä aiemmin liikkeiksi kuin ensisynnyttäjät. Ensimmäistään odottavat saattavat toki tuntea liikkeet aikaisinkin, mutta eivät kokemuksen puutteen takia osaa välttämättä tulkita niitä vauvan potkuiksi.


MAINOS | PAMPERS: Mitä kosketus merkitsee vauvalle?


 

Lue myös: Se potkii jo!

Liikkeitä metsästämässä

Myös Vau.fi:n foorumilla odottajat kertovat, että ovat tunteneet ensimmäiset liikkeet 16. ja 20. raskausviikon välillä. Vaikka moni uskoo tunteneensa liikkeitä jo muutamaa viikkoa aikaisemmin, on kuplinta tunnistettu sikiön liikkeiksi keskimäärin noin 18. raskausviikolla:

”Joskus viikolla 16 tunsin jotain pientä pari kertaa kun olin ihan hiljaa paikallani. Ehkä viikolla 18 tai 19 pystyin sanomaan varmuudella että ne ’kuplat’ on vauvan liikkeitä”, kertoo ensimmäistään odottava odottaja.

”Viikolla 17 mietin että voisiko kyse olla vauvan liikkeistä mutta viikolla 18+ olin varma niistä 🙂 Siitä ne sitten lähti voimistumaan aika nopeasti ja tuntuivat yhä paremmin”, toinenkin odottaja  kertoo.

Lue myös: Terveisiä mahasta!

Samanlaisia kokemuksia on monella muullakin ketjuun kirjoittavalla:

”Kunnolla alkoivat tuntumaan viikolla 20, sitä ennen viikosta 16 alkaen tuntui kuin olisi ollut kuplia vatsassa :)”

”Sama täällä, viikolla 16 tuntui kuin kuplia mahassa mut siitä parin viikon mittaan alko voimistumaan ja sit tiesi jo varmasti että pienokainen se on joka siellä möyrii :)”

”Pari viikkoa aiemmin jo kuulostelin että oisko nuo liikkeitä, mutta varma olin noin viikolla 18.”

Lue myös: Vatsaan taputtelijat

Tuntemuksia ei kannata verrata toisien odottajien tuntemuksiin

Vaikka monet alkavat tuntea liikkeitä keskimäärin 16.-20. viikon välillä, on liikkeiden tuntemisen ajankohta, niin kuin kaikki muukin raskauteen liittyvä, hyvin yksilöllistä. Ei siis kannata vielä huolestua, jos liikkeitä ei vielä juuri silloin 18. raskausviikolla tuntisikaan.

Liikkeiden tuntemiseen vaikuttavat monet asiat, kuten lapsen asento, istukan sijainti, liikkeiden suunta ja tietenkin myös niiden voimakkuus. Kaikki raskaudet ja lapset ovat erilaisia – kuten myös kaikki odottajat. Sikiöt myös liikkuva eri tavalla. Siksi tuntemuksia ei juuri kannata verrata toisten odottavien äitien tuntemuksiin.

Lue myös: Raskaus on fyysinen mullistus

Jotkut ensiodottajatkin tuntevat liikkeitä jo hyvinkin aikaisessa vaiheessa raskautta:

”Kun odotin esikoista tunsin ekan kuperkeikan jo 10+3, tällä toisella kertaa 10+4 (kysyin tästä vielä neuvolassa kokeneelta th:lta ja sanoi, että hyvinkin ovat voineet olla liikkeitä, sillä oon suht hoikka eikä istukkakaan ole ollut edessä.). Sen jälkeen silloin tällöin tuli joitain muksauksia ja mylläyksen tunnetta, mutta kunnolla ja säännöllisesti liikkeet on kummallakin kerralla alkaneet tuntua noin rv 17-18 paikkeilla.”

”Varmaan riippuu siitä kohdun kallistumasta ja istukan paikasta. Ensisynnyttäjäkin voi tuntea liikkeet varhain, itse tunsin viikolla 11+, eikä neuvolatäti ihmetellyt yhtään kun tiesi että mulla on eteenpäin kallistunut kohtu ja istukka takana. Nyt menossa 19+3 ja liikkeet ovat voimistuneet. :)”

Toiset taas tuntevat liikkeitä myöhemmin:

”Itse olin todella huolissani, kun ’kaikilla muilla’ potkut tuntuivat jo viikolla 16 jne… minä odotin ja odotin.  Viikolla 24 tunsin ’jotain’, mutta viikolla 26 isä tunsi ensimmäisen potkun vatsanpäältä. Samoihin aikoihin alkoi tuntumaan päivittäiset potkut ’vatsan sisällä'”, eräs odottaja kertoo ja kehottaa odottamaan liikkeitä ihan rauhassa.

”Ihan ekan selkeän liikkeen tunsin kun tuli tasan rv20.:D Sitä ennen jotaan pientä ehkä, mut ei varmuutta. Tuon 20+0 jälkeen joka päivä tuntunu ja pari viimestä viikkoa ollu semmosta Sambaa ettei tosikaan.. Ja tietty virtsarakkoa päin. Itellä istukka edessä ja ensiodottaja, joten vähän ihmettelen et noinki aikasin alko tuntua”, toinen odottaja pohtii.

”Niin me vaan ollaan kaikki erilaisia”, hän summaa.

Lue koko ketju ja osallistu keskusteluun: Ensisynnyttäjät, koska olette tunteneet vauvan liikkeet selvästi?

Teksti: Mira-Maria Heinonen
Kuva: Crestock

Lue myös:

Kotidopplerilla sydänäänien äärelle
Kotikäyttöinen doppler-laite antaa tuleville vanhemmille mahdollisuuden kuunnella sydänääniä. Mutta varoituksen sana: herkkähermoisille vanhemmille laite saattaa aiheuttaa turhaa huolta.

Ei tiennyt olevansa raskaana
Sonja Manninen synnytti terveen tytön 17-vuotiaana vuonna 2009. Vauvan tuloon Manninen ei juuri ehtinyt valmistautua sillä hän ei tiennyt olevansa raskaana ennen kuin synnytys alkoi.

Ultrassa
Ultraäänitutkimus on vapaaehtoinen tutkimus, jonka tarkoituksena on raskauden keston määritys sekä sikiön rakenne- ja kromosomipoikkeavuuksien seulonta.


Mitä mieltä olet artikkelista?