Raskausvatsan näkyminen riippuu monesta seikasta: siihen vaikuttaa esimerkiksi kohdun muoto, onko kyseessä ensimmäinen vai seuraava raskaus ja tietenkin se, onko kohdussa yksi vai useampi sikiö.

Viimeksi päivitetty 27.9.2016

Kohtu nousee häpyliitoksen yläpuolelle 12. raskausviikon jälkeen. Useimmat huomaavatkin vatsan kasvun vasta, kun ensimmäinen kolmannes raskaudesta on ohi. Esikoisen odottajilla vatsa alkaa näyttää raskausvatsalta myöhemmin kuin useamman raskauden läpikäyneiltä. Vau.fi:n foorumilla äidit kertovat, millä viikoilla raskaus tarkalleen alkoi näkyä myös ulkopuolisille.

”Vasta 20. raskausviikon jälkeen”

”Siinä raskausviikolla 22 alkoi näyttää oikeelta vauvamasulta, mutta sitte pompahtikin jossain yhdessä viikossa ihan reilusti ja pyöreästi näkyviin”, nimimerkillä käyttäjä37jo kirjoittaa.

”Sitä ennen näytti vain lihoneelta/turvotukselta”, hän toteaa.

Tanuki puolestaan kertoo, että esikoista odottaessaan hänelle pompsahti raskausvatsa raskausviikolla 18 niin, että itse huomasi. Läheiset tosin alkoivat huomata vatsan kasvun vasta viikoilla 22.

”Osa tuntemattomista huomasi synnytyksen lähestyessä, toiset sitten eivät huomanneet ollenkaan. Sain kuulla ihmetyksiä siitä, että missä välissä minä lapsen oikein pyöräytin, kun ei vatsaakaan ole ollut”, hän kertoo.

”Housut kiristivät jo viikolla 10, mutta mahaa ei ole vieläkään kommentoitu”

”Kukaan, joka ei tietäs että oon raskaana, ei ole vielä mahaa kommentoinut. Nyt viikkoja 29+5!” ALotta kertoo ja pohtii, että ehkä vieraammat eivät vain uskalla kommentoida raskautta.

Viikolla 26 sain onnitteluja vasta, kun toinen vieressä onnitteli. Kun taas viikolla 27 kaveri ei uskaltanut kysyä”, hän muistelee.

”Kaikki housut alkoivat kiristämään jo viikolla 1015, eli kyllä silloin jo muutosta tuli.
Miehen mielestä mahan kasvun huomasi noin viikolla 18. Varsinainen nopea kasvu on ollut viikkojen 26 jälkeen, sitä ennen maha kasvoi tosi hitaasti.”

”Olin kyllä raskaaksi tullessa ylipainoinen, joten ei se niin varhain näy, kuin niillä, joilla ei ole yhtään vararenkaita vyötärön seudulla. Mutta paino ei ole juurikaan raskauden aikana noussut”, ALotta kertoo.

”Tarttee olla vähän höntti, jos ei raskausmahaksi tunnista”

Ocean kertoo, että raskaus alkoi näkyä jo melko alussa.

”Ekana oli turvotusta, mutta kyllä se siinä viikoilla 910 alkoi erottua. Rupes tulemaan silloin paniikki, että huomaako ihmiset ennen kuin aiotaan ite kertoa”, hän muistelee.

”Nyt viikoilla 18+3, ja mun mielestä tarttee olla vähän höntti, jos ei tota vauvamasuksi tunnista. Ikinä ole ollu näin isoa mahaa mulla, eikä tää oikein sovi mun ruumiinrakenteeseen mitenkään ns. luontaisena. Mut on niitä vielä, jotka ei mitää tajuu.”

Missä vaiheessa sinun raskausvatsasi alkoi näkyä? Milloin muut huomasivat? Osallistu keskusteluun: GALLUP: Millä viikoilla raskausmaha alkoi näkyä ensimmäisen kerran?

Mitä mieltä olet artikkelista?