12.  raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 11 viikosta ja 0 päivästä 11 viikkoon ja 6 päivään (11+0 – 11+6).
Sikiön paino: 5-10 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 41-52 mm

SIKIÖ

Viikon 12 alussa sikiö on yhdeksän viikon ikäinen. Silmät ovat nyt kokonaan silmäluomien alla ja ne pysyvät suljettuina 27. raskausviikkoon saakka. Maksa, suolisto, aivot ja keuhkot alkavat toimia. Pään kasvu hidastuu muuhun vartaloon nähden, jolloin sikiön mittasuhteet muuttuvat yhä enemmän ihmistä muistuttaviksi.

Ikenissä on 20 pientä hampaan alkua. Tämän viikon lopulla suolisto on siirtynyt napanuorasta takaisin sikiön vatsaan. Nukkalisäkkeet, joiden kautta ravintoaineet imeytyvät syntymän jälkeen suolistosta verenkiertoon, alkavat kasvaa. Ruuansulatukseen osallistuvat lihakset alkavat toimia ja supistella. Sikiön sydän lyö nyt 150 kertaa minuutissa.

 

NAINEN 

Sikiö liikkuu paljon, mutta odottava äiti ei vieläkään pysty tuntemaan potkuja, mutta kohtu saattaa jo tuntua juuri häpyluun yläpuolella. Kohtu painaa myös virtsarakkoa, minkä vuoksi odottavan äidin on käytävä pissalla tavallista useammin.

Odottavan äidin olo saattaa tuntua muutenkin tukalalta ja turvonneelta. Syypäitä oloon ovat estrogeeni ja progesteroni, joiden vaikutuksesta lihakset rentoutuvat, myös ruuansulatuskanavassa, ja siksi ruoka kulkee suoliston läpi hitaammin. Sikiölle tämä on vain hyvä asia, sillä nyt ravintoaineilla on enemmän aikaa imeytyä suolistosta äidin verenkiertoon ja sitä kautta sikiöön.

Tämän viikon jälkeen keskenmenon vaara pienenee selvästi.

 

Kaikki kuvat raskausviikoista © Sandviks AS. Kuvien kopiointi ja käyttö muualla kielletty.

 

Palaa raskausviikkojen aloitussivulle

Laskettu aikasi? Selvitä raskauslaskurilla!

Odottajien keskustelut foorumilla lasketun ajan mukaan

Pst! Käy hakemassa oma, ilmainen Vauvan odotus -oppaasi apteekista. Löydä lähin apteekkisi!

 

Mitä mieltä olet artikkelista?  

 
JAA