RV 22 | 22. raskausviikko
Raskaus on kestänyt 21 viikosta ja 0 päivästä 21 viikkoon ja 6 päivään (21+0 – 21+6).
Sikiön paino: 400 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 17,5 cm
Koko pituus: 26 cm

Viimeksi päivitetty 21.12.2022

22. raskausviikon alussa sikiö on 19 viikkoa vanha. Sikiö liikkuu lapsiveden ympäröimänä aktiivisesti ja vahvistaa lihaksiaan.Odottajan kannattaa tarkkailla oloaan aktiivisesti: pre-eklampsian eli raskausmyrkytyksen oireet ilmestyvät usein näihin aikoihin.

Sikiön 22. raskausviikko

Liikkeitä lapsivedessä kelluen

Sikiö on näillä viikoilla erittäin aktiivinen, ja sillä onkin yhä paljon tilaa touhuta kohdussasi.

Tunnet todennäköisesti suuren osan liikkeistä, muttet kuitenkaan kaikkia. Koska sikiö on kohdussa täysin lapsiveden ympäröimä, ovat sen liikkeet sulavampia kuin syntymän jälkeen.

Syntymän jälkeen painovoima tekee osan liikkeistä vaikeiksi ja summittaisiksi, sillä lihakset eivät vielä ole tarpeeksi vahvoja. Kohdussa sen sijaan lapsi voi jumpata rauhassa.

Pitkä ja laiha lapsi

Vaikka sikiö on kasvanut pituutta jo paljon, on se yhä laiha ja hento, koska sen rasvakerros ei ole vielä kovin paksu. Se jatkaa hengitysharjoitusten tekemistä: se vetää lapsivettä keuhkoihinsa ja ”hengittää” sen sitten ulos.

Nyt, kun sikiö jo nukkuukin, sinäkin alat tunnistaa sikiön rytmin ja pystyt hieman ennakoimaan sitä.

Sekä sikiöllä että pienillä lapsilla on taipumus haluta itse päättää vuorokausirytmistään. Huomaat, että todennäköisesti sikiö onkin aktiivinen juuri silloin, kun sinä haluaisit käydä nukkumaan.

Odottajan 22. raskausviikko

Tunnista pre-eklampsia eli raskausmyrkytys

Korkea verenpaine, voimakas turvotus, jyrkkä painonnousu ja päänsärky – ne ovat raskausmyrkytyksen eli pre-eklampsian tyypillisimmät oireet.

22. raskausviikko eli RV22
Kohdunpohjan korkeus häpyluusta eli sf-mitta on 22. raskausviikolla 16 –18 cm.

Pre-eklampsiaa esiintyy jopa 5–10 % raskauksista, ja sen oireet kannattaa ottaa vakavasti. Jos epäilet että kaikki ei ole kunnossa, tilanne selviää virtsanäytteestä neuvolassa. Jos virtsaan erittyy valkuaista, syynä on mitä todennäköisimmin pre-eklampsia.

Maha vie huomion sinulta?

Haluavatko kaikki koskea vatsaasi?  Joskus tuntuu, että odottajan iso vatsa kuuluisi ihan kaikille!

Huomion keskipisteenä oleminen voi olla mukavaa, mutta tunkeilu ja lupaa pyytämättä koskettaminen ei ole monenkaan mielestä hauskaa. Kerro napakasti, mikä on sallittua, mikä ei.

Kohdunpohjan korkeus häpyluusta (sf-mitta) 22. raskausviikolla on 16 –18 cm.

Mitä mieltä olet artikkelista?