18. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 17 viikosta ja 0 päivästä 17 viikkoon ja 6 päivään (17+0 – 17+6).
Sikiön paino: 180 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 12 cm
Koko pituus: 17 cm

18. raskausviikon alussa sikiö on 15 viikkoa vanha. Luusto kehittyy nyt vilkasta vauhtia, ja sikiö kasvattaa kokoa ja painoa itselleen. Odottava äiti tarvitsee hellyyttä ja sen suomaa oksitosiiniryöppyä.

Lähes sata luuta enemmän kuin aikuisella!

Uskomaton kasvu ja ruston kehittyminen luiksi jatkuu. Vastasyntyneellä on 300 luuta, mutta osa niistä kasvaa yhteen, joten aikuisilla luita on 206.

Korvat ovat paikoillaan ja untuvakarva peittää osan ihoa. Näissä karvoissa ei ole pigmenttiä, joten ne ovat aivan vaaleita. Joillain lapsilla on siitä jäänteitä syntymän jälkeen, erityisesti ihopoimuissa. Karvojen tehtävästä ei olla varmoja, mutta arvellaan, että ne auttavat pitämään paikoillaan voidemaista vahakerrosta, joka muodostuu lapsen iholle.

Hormoneita hellyydellä

Hellyys on tärkeää, sillä se vapauttaa kehossa oksitosiinia – samaa ”hellyyshormonia”, joka saa synnytyksessä supistukset alkamaan, imettäessä maidon nousemaan rintoihin ja joka ylipäänsä aiheuttaa kehossa voimakkaan hyvänolontunteen.

Kosketus on sinulle nyt tärkeää, joten pidä huoli siitä, että myös saat sitä. Olipa luontevin kosketuskumppanisi sitten puoliso, ystävä, sisarus tai oma vanhempi, vaali tätä suhdetta! Halaaminen, hierontatuokio tai kädestä pitäminen saa oksitosiinin virtaamaan ja valmentaa sinua tulevaan.

Ja koska kohdussasi majaileva lapsi saa istukan kautta osan sinun kehosi muodostamista hormoneista, hyvänolontunne välittyy sikiölle saakka.

Kohdun korkein kohta on nyt noin kaksi sormenleveyttä navan alapuolella.

Haluatko sähköpostiisi joka viikko ajankohtaista ja kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje, ja samalla osallistut ihanien palkintojen arvontaan!

Odottajien keskustelut foorumilla lasketun ajan mukaan

Pst! Käy hakemassa oma, ilmainen Vauvan odotus -oppaasi apteekista. Löydä lähin apteekkisi!

Kaikki kuvat raskausviikoista © Sandviks AS. Kuvien kopiointi ja käyttö muualla kielletty.

 

Mitä mieltä olet artikkelista?  

JAA