Uusi verikoe selvittää lapsen sukupuolen sataprosenttisen varmasti jo raskauden alkuvaiheessa, selviää tuoreesta hollantilaistutkimuksesta.

Viimeksi päivitetty 19.1.2010

Tulevan lapsen sukupuolen selvittäminen ultrassa on suhteellisen helppoa toisella raskauskolmanneksella. Viime vuosina on kehitetty myös erilaisia testejä, joiden avulla sukupuoli voidaan selvittää esimerkiksi virtsasta. Näiden testien luotettavuus kuitenkin vaihtelee huomattavasti.
Terveydellisistä syistä lapsen sukupuoli on joskus saatava selville jo paljon ennen kuin ultrasta on apua. Tähän mennessä selvitys on vaatinut toimenpiteitä (esimerkiksi lapsivesipunktio), jotka eivät aina ole täysin vaarattomia ja joihin saattaa liittyä keskenmenon riski.
Obstetrics & Gynecology –lehdessä julkaistussa hollantilaistutkimuksessa testattu verikoe osoittautui 201 testattavan ryhmässä sataprosenttisen varmaksi lapsen sukupuolen selvittämisessä.
Suuri apu perityvien sairauksien selvittämisessä
Testi on tutkimusryhmän jäsenen tohtori Ellen van der Schootin mielestä erityisen paljon hyödyksi tilanteissa, joissa tulevan lapsen sukupuoli on selvitettävä tiettyjen perityvien sairauksien vuoksi.
Esimerkiksi synnynnäinen lisämunuaisten liikakasvu on sairaus, joka aiheuttaa tytöillä sukuelinten epänormaalia kasvua ja maskuliinisia ominaisuuksia, kuten möreää ääntä ja voimakasta karvoitusta. Sairauteen on kuitenkin olemassa lääke, jonka käyttö voidaan aloittaa jo sikiöaikana heti diagnoosin jälkeen, joten mitä varhaisemmassa vaiheessa tulevan lapsen sukupuoli on selvillä, sen parempi.
Y-kromosomin geenit paljastavat poikalapsen
Tutkimuksessa testatussa verikokeessa lapsen sukupuoli selviää kahden Y-kromosomissa sijaitsevan geenin perusteella. Y-kromosomi löytyy vain miehiltä, joten jos verikoe löytää nämä kaksi geeniä, voidaan tulevan lapsen olettaa olevan poika.
Kuten kaikki tulevan lapsen sukupuolta selvittävät kokeet, on tämä verikoekin herättänyt myös huolestuneisuutta. Mitä jos pariskunnat haluavat testiin vain siksi, että toinen sukupuoli olisi perheeseen tervetulleempi kuin toinen?
Huoli on aiheellinen myös van der Schootin mielestä. Reuters Healthille antamassa haastattelussa hän painottaa, että sukupuolen selvittävä verikoe tulisi tehdä vain siinä tapauksessa, että siihen on selkeä lääketieteellinen tarve.”
Lähde:
Lue myös:
Mitä mieltä olet artikkelista?