Kun raskaus on havaittu, moni tuore odottaja alkaa ensimmäisten asioiden joukossa miettiä työpaikkaansa. Missä vaiheessa raskaudesta pitää kertoa töissä ja mitä muodollisuuksia asiaan littyy? Asianajaja ja varatuomari Katja Halonen neuvoo.

Viimeksi päivitetty 7.11.2019

Laissa ei ole määritelty muuta raskauteen ja työpaikkaan liittyen, kuin että perhevapaalle – eli tässä tapauksessa äitiysvapaalle – jäämisestä pitää ilmoittaa kaksi kuukautta ennen sen alkamista. Äitiysvapaa voi alkaa 30-50 arkipäivää ennen laskettua aikaa, eli noin 5-8 viikkoa ennen laskettua aikaa.

Tämä tarkoittaa, että raskaudesta (tai itse asiassa äitiysvapaalle jäämisestä), tarvitsisi myöhäisimmillään ilmoittaa vasta toisen raskauskolmanneksen loppupuolella. Tämä koskee sekä vakituista että määräaikaista työsuhdetta.

”Käytännössä harvalla kyllä vauvavatsa pysyy niin pitkään piilossa, eli oman harkinnan mukaan voi asiasta ilmoittaa jo aiemmin – mitään lain asettamaa velvoitetta siihen ei kuitenkaan ole”, vahvistaa Halonen.

Poikkeuksen tästä säännöstä tekevät työt, joissa työ saattaa aiheuttaa terveysriskin raskaudelle – tällöin raskaudesta on ilmoitettava työnantajalle heti raskauden havaitsemisen jälkeen.

Miten ilmoittaa raskaudesta?

Kun raskaudesta – tai siis itse asiassa äitiysvapaalle jäämisestä – ilmoittaa työnantajalle, Halonen suosittelee tekemään ilmoituksen kirjallisena.

”Harvoin näistä asioista tulee mitään kiistatilanteita, mutta esimerkiksi sähköpostista on helpompi lähteä todistamaan, että ilmoitus on tehty ja siinä on kerrottu tietty päivämäärä”, hän toteaa.

Odottaja saa itse valita äitiysvapaalle jäämisensä päivämäärän. Työnantajan lisäksi siitä pitää lähettää myös Kelalle tieto viimeistään kaksi kuukautta ennen äitiysvapaalle jäämistä, ja selvittää maksaako työnantaja palkkaa äitiysvapaan ajalta. Jos työnantaja maksaa palkkaa, Kela maksaa siltä ajalta äitiysrahan työnantajalle.

Mitä mieltä olet artikkelista?