Viimeksi päivitetty 21.11.2019

Monet perinteisen ja modernimmankin jolupöydän ruuista ovat raskaana olevalle kiellettyjä herkkuja.

Älä syö näitä:

  • Pastöroimattomat juustot
  • Homejuusto
  • Vakuumiin pakattu kala
  • Graavilohi
  • Kylmäsavukalat
  • Mäti
  • Kylmäsavuporo
  • Parmankinkku
  • Katkarapusalaatti ja muuta äyriäisruuat
  • Lakritsi- ja salmiakkikarkit

Näitä maltillisesti:

  • Maksalaatikko, maksapatee ja muut maksaruuat
  • Kahvi (kaksi kupillista päivässä)
  • Leikkeleet: varmista että parasta ennen -päivämäärään on jäljellä rutkasti aikaa

Muista että:

  • Kaikki pakastevihannekset on ensin kiehautettava kunnolla, sitten jäähdytettävä hyvin ja vasta sitten ne saa lisätä salaattiin. Tämä koskee esimerkiksi pakasteherneitä.
  • Valmisruuat kuten laatikot on kuumennettava kiehuvan kuumiksi ennen tarjoilua – pelkkä lämmmitys ei riitä.
  • Esimerkiksi jälkiruokiin tulevat pakastemarjat on kuumennettava ennen käyttöä 90 asteessa 5 minuutin ajan tai niitä on keitettävä 2 minuuttia.
  • Kylmäketju ei saa katketa: ruuat siis pöytään vain ottamisen ajaksi, lämpimien ruokien mahdollisimman rivakka viilennys esimerkiksi ulkona tai kylmässä vesihauteessa. Raskaana oleva on tavallista alttiimpi ruokamyrkytykselle.

Miksi rajoitteet?

Pastöroimattomissa maitotuotteissa, äyriäisissä ja mädissä, leikkeleissä ja kylmissä kaloissa saattaa olla listeriabakteeria. Läpikotaisella kuumentamisella pystytään tuhoamaan tämä listerioosia aiheuttava bakteeri – se tuhoutuu yli 72 asteeseen kuumennettaessa. Listerioosi saattaa johtaa keskenmenoon tai ennenaikaiseen synnytykseen.

Raa’oissa lihatuotteissa riskinä on toksoplasmoosi. Kuumentamattomissa marjoissa saattaa lymyillä noro-virus ja A-hepatiitti.

Lue lisää listeriasta ja toksoplasmoosista tästä linkistä!

Mitä korvikkeeksi?

Kylmäsavulohi – porkkala

Jos kylmät kalaruuat ovat sinulle joulupöydän kohokohta, apu saattaa löytyä porkkalasta. Tämä porkkanasta tehty ja vegaaninen, mutta aromiltaan erittäin paljon kylmäsavukalan kaltainen herkku pelastaa kalanhimoisen odottajan joulupöydän!

Mäti – merileväkaviaari

Merilevän syömistä ei suositella ”jos jodipitoisuus ei ole tiedossa tai tuotteen jodipitoisuus on korkea”. Merileväkaviaarissa jodipitoisuus usein on kuitenkin tiedossa (ja se on varsin matala), eikä merileväkaviaaria ole tarkoitus syödä määrällisesti paljon.

 

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliLapsen oikeuksien sopimus 30 vuotta
Seuraava artikkeliKohti täysimetystä – miten purkaa lisämaito turvallisesti?
JAA