Pojat ja miehet viettävät riskialttiimpaa elämää kuin tytöt. Mutta myös pojan odottaminen ja synnyttäminen on hankalampaa kuin tyttölapsen, tutkijat kertovat.

Viimeksi päivitetty 8.4.2009

”Raskaudet, joissa odotetaan poikalasta, ovat usein hankalampia. Sikiöpussi repeytyy useammin ja ennenaikainen syntymä on todennäköisempi kuin tyttölasta odotettaessa. Täysiaikaisissa raskauksissa poikasikiö kasvaa tyttösikiötä todennäköisemmin liian suureksi, minkä vuoksi saatetaan joutua turvautumaan sektioon”, professori Marek Glezerman Tel Avivin yliopistosta kertoo.Glezerman kollegoineen on käynyt läpi tutkimukseensa kaikkiaan 66 000 synnytystä.

Lue myös: Vesisynnytys rauhoittaa äitiä

Riskejä kohdusta hautaan

Poikalapsen odotusta ei Glezermanin mukaan pidä kuitenkaan noin vain luokitella riskialttiimmaksi kuin tytön odotusta: Sukupuoli on raskauden ja synnytyksen riskejä arvioitaessa vain yksi tekijä monen joukossa.

“Mutta yleensä ottaen pojan elämä on haavoittuvampaa kohdussa ja sen ulkopuolella läpi koko elämän. Miehet kuolevat naisia nuorempina, he ovat alttiimpia erilaisille tulehduksille ja he kestävät sairauksia naisia heikommin. Lyhyesti sanottuna miehet ovat heikompi sukupuoli”, sanoo Glezerman, jonka lääketieteellisenä erityisalana ovat sukupuolten ominaisuuksien vaikutukset ihmisen terveyteen.

Lue myös: Tytöt poikia parempia?

Testosteroni ajaa vaaratilanteisiin

Pojat altistuvat vaaratilanteille tyttöjä herkemmin myös käyttäytymisensä vuoksi. Osin poikien ja miesten vaarallisia tempauksia selittää ryhmän painostus – kyllä minäkin hyppään katolta kun kaverikin hyppäsi – ja osin testosteroni. Pelkästään pahana professori Glezerman ei tätä pidä:

”Miehistä tulee naisia todennäköisemmin sotilaita, palomiehiä ja rakentajia. He ottavat kyselemättä riskejä perheensä ja yhteiskunnan turvaamiseksi”, hän sanoo.

Lue myös: Nainen: elätä perheesi!

Sukupuolta ei saa unohtaa lääketieteessä

Glezerman peräänkuuluttaa sukupuolen huomioon ottamista lääketieteessä paljon nykyistä enemmän.

”Miehet ja naiset ovat lähestulkoon kuin eri lajia. Lääketieteellisestä näkökulmasta sukupuolten välillä on lukuisia merkittäviä eroja eikä niputtaminen siksi tee oikeutta miehille eikä naisille.”

Lähde: Science Daily

Mitä mieltä olet artikkelista?